Annonce
Udland

Karavane stopper for at mindes dræbt migrant og hvile fødder

Migrantkaravanen har været på vej fra Honduras siden 13. oktober.

Flere migranter på vej mod USA har gået næsten 800 kilometer på ti dage. Tirsdag tog de en puster i Mexico.

Tusindvis af centralamerikanske migranter, der i disse dage i samlet flok er på vej mod USA, tog tirsdag en pause efter at have gået i to døgn i Mexico.

Migrantkaravanen, som den ofte er blevet kaldt, stoppede blandt andet for at mindes et dødsfald i gruppen, skriver nyhedsbureauet AP. En af migranterne har således mistet livet i en trafikulykke.

Derudover stoppede migranterne for at hvile fødderne.

Mange af dem kæmper med blødende fødder og vabler efter at have gået næsten 800 kilometer på ti dage. Nogle uden andet fodtøj end klipklapper eller billige plastiksko.

- De er udmattede, siger Rodrigo Abeja, der kæmper for migranters rettigheder og rejser sammen med karavanen.

Migranterne har slået lejr i den sydlige by Huixtla, der ligger cirka 70 kilometer fra grænsen mellem Mexico og Guatemala. Her sover de på papunderlag eller plastikposer.

- De hviler sig her i dag og i nat, siger Rodrigo Abeja og tilføjer, at turen onsdag går videre nordpå mod den amerikanske grænse.

FN vurderer, at karavanen består af mere end 7000 mennesker.

Den begyndte sin march i Honduras 13. oktober. Siden da har flere centralamerikanere tilsluttet sig karavanen i håb om at nå til USA. Også i Mexico har flere personer tilsluttet sig de seneste par døgn.

Karavanen har fået stor opmærksomhed fra blandt andre USA's præsident, Donald Trump. Han kalder den et "angreb på vores land".

I en tale på et vælgermøde i Houston, Texas, bebrejdede Trump mandag aften i øvrigt sin politiske modpol - Demokraterne - for karavanen.

Karavanen forventes også at blive et stort emne frem mod midtvejsvalget i USA, der holdes 6. november.

- Valget i november kan ikke stå mindre klart.

- Demokrater skaber folkemængder, republikanere skaber job, lød det i Houston fra den amerikanske præsident.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce