Annonce
Udland

Karavane stopper for at mindes dræbt migrant og hvile fødder

Migrantkaravanen har været på vej fra Honduras siden 13. oktober.

Flere migranter på vej mod USA har gået næsten 800 kilometer på ti dage. Tirsdag tog de en puster i Mexico.

Tusindvis af centralamerikanske migranter, der i disse dage i samlet flok er på vej mod USA, tog tirsdag en pause efter at have gået i to døgn i Mexico.

Migrantkaravanen, som den ofte er blevet kaldt, stoppede blandt andet for at mindes et dødsfald i gruppen, skriver nyhedsbureauet AP. En af migranterne har således mistet livet i en trafikulykke.

Derudover stoppede migranterne for at hvile fødderne.

Mange af dem kæmper med blødende fødder og vabler efter at have gået næsten 800 kilometer på ti dage. Nogle uden andet fodtøj end klipklapper eller billige plastiksko.

- De er udmattede, siger Rodrigo Abeja, der kæmper for migranters rettigheder og rejser sammen med karavanen.

Migranterne har slået lejr i den sydlige by Huixtla, der ligger cirka 70 kilometer fra grænsen mellem Mexico og Guatemala. Her sover de på papunderlag eller plastikposer.

- De hviler sig her i dag og i nat, siger Rodrigo Abeja og tilføjer, at turen onsdag går videre nordpå mod den amerikanske grænse.

FN vurderer, at karavanen består af mere end 7000 mennesker.

Den begyndte sin march i Honduras 13. oktober. Siden da har flere centralamerikanere tilsluttet sig karavanen i håb om at nå til USA. Også i Mexico har flere personer tilsluttet sig de seneste par døgn.

Karavanen har fået stor opmærksomhed fra blandt andre USA's præsident, Donald Trump. Han kalder den et "angreb på vores land".

I en tale på et vælgermøde i Houston, Texas, bebrejdede Trump mandag aften i øvrigt sin politiske modpol - Demokraterne - for karavanen.

Karavanen forventes også at blive et stort emne frem mod midtvejsvalget i USA, der holdes 6. november.

- Valget i november kan ikke stå mindre klart.

- Demokrater skaber folkemængder, republikanere skaber job, lød det i Houston fra den amerikanske præsident.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce