Annonce
Læserbrev

Kantinedrift. SDU bør kun servere plantebaseret mad

Læserbrev: Syddansk Universitet i Odense skal snart udvælge kantineleverandør for de kommende år. Jeg mener, at kantinerne på Syddansk Universitet skal overgå til plantebaseret mad, fordi forskningen fra blandt andet anerkendte European Journal of Clinical Nutrition peger på, at ens hjerne fungerer og præsterer bedst på planter.

Da jeg selv gik på universitetet, oplevede jeg, at modulerne efter spisepausen var enormt tunge at komme igennem - trods de spændende forelæsninger. Uanset hvor meget lektorerne havde lagt sig i selen for at levere en god læringsoplevelse, sad jeg og nikkede med hovedet. Koncentrationsbesværet satte ind, og øvelser med sidemanden undervejs i undervisningen blev til en snak om træthed og mængden af læsestof.

Efter jeg skiftede til en plantebaseret kost, blev mit energi-niveau samt fokus på studiet forhøjet som aldrig før. Udover bananer og æbler skulle jeg imidlertid spejde langt efter et plantebaseret måltid i kantinen på SDU.

Ude i verden kan de godt finde ud af det: Retter man øjnene imod Harvard University og Oxford University, har man det plantebaserede køkken på dagsordenen, mens man i Canada har åbnet det første veganske spisested på et college. I Sverige har man åbnet den første veganske skole, præcis som MUSE-skolen i Californien, som er skabt af filminstruktøren James Cameron, som står bag film som "Titanic", "Avatar" og den aktuelle "The Game Changers", som handler om plantebaseret kost. Så sent som i april åbnede den første veganske kantine i Berlin for universitetsstuderende.

Der er i den grad gang i de grønne tiltag, og mon ikke det blandt andet skyldes klimamålene?

SDU meddelte i sommers, at de vil tage verdensmålene meget alvorligt. Sundhed/trivsel og klimaindsats er to af de 17 FN-verdensmål. I forhold til klimaindsatsen står fødevareproduktionen for op til 30 procent af udslippet fra drivhusgasserne. Særligt kødprodukter er de største klimasyndere, skarpt efterfulgt af mejeriprodukterne.

Når vi taler sundhed/trivsel, er det bredt kendt, at der er flere sundhedsfordele ved at spise plantebaseret og samtidig lavere risiko for en række sygdomme, såsom hjertekarsygdomme og diabetes. Hvad nytter det, at SDU skaber gode rammer for undervisningen, hvis rammerne for optimal læring ikke er til stede? Hvis de universitetsstuderende sidder halvdøsige til undervisningen efter kantinefrokosten, optages den vigtige viden jo ikke på optimal vis.

At ændre kantinerne til plantebaserede vil virke som en kæmpe energiindsprøjtning for de universitetsstuderende. De vil kunne gå til deres undervisningstimer og få det optimale ud af deres forelæsninger samt øvelseshold med højt humør samt koncentrationen helt i top. Hvordan kan ledelsen på Syddansk Universitet forsvare at servere de nuværende animalske produkter?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Annonce