Annonce
Nyborg

Kanon-vogne skal på værksted

Nyborgs saluteringslaug skyder med skarpt på heden ved Blåvand. Foto: Ludvig Dittmann

Nyborg: Hvis Nyborg Fæstnings Saluteringslaug fortsat skal kunne skyde med skarpt, skal den ene af laugets kanon-vogne skiftes ud.

Saluteringslauget er nok mest kendt som et festligt og højlydt indslag, når nyborgenserne storebededags aften samles på volden for at byde sommeren velkommen.

Lauget er imidlertid også med, når det danske militær i forbindelse med "Åben Hede" en gang om året skyder med skarpt på et øvelsesterræn ved Blåvand med flere tusinde civilister som et begejstret publikum.

Og det er netop militæret, der har bedt Nyborg Fæstnings Saluteringslaug stille med en ny kanon-vogn - en såkaldt rappert - til næste gang.

Den gamle er i meget dårlig stand, så nu beder saluteringslauget Nyborg Kommune erhvervs- og udviklingsudvalg om økonomisk hjælp til både at anskaffe en ny og få tre andre rapperter sat i stand.

Lauget har bedt udvalget bidrage med 60.000 kroner, men Nyborg Fæstning selv har mulighed for at betale resten af den samlede regning på i alt 293.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce