Annonce
Odense

Kaninjagten #3

Adrian Hughes, kulturjournalist og tv-vært på DR, er imponeret over særligt et af kaninkunstnerens værker. Foto: Malte Jørstad/Søren Kongsted

Kanindetektiverne søger hjælp hos en kendt tv-vært og står pludselig med et navn på manden, der kan stå bag de hvide graffitikaniner.

Hvem står bag de hvide graffitikaniner, der har vist sig adskillige steder i Odense?

Vi ved det ikke.

På Kaninjagtens redaktion har vi modtaget en mail med et billede fra skate-butikken ALIS i København. På billedet ses et værk af Kaninkunstneren, der er sat til salg i butikken.

Hvis du har fulgt med i Kaninjagten på fyens.dk og her på siderne de seneste to søndage. vil du vide, at flere spor i forvejen peger mod København. Med billedet fra ALIS-butikken tyder mere og mere på, at den odenseanske graffitimaler ér flyttet fra Fyns hovedstad, og i stedet har bosat sig på den anden side af Storebælt. Som minimum rejser han i hvert fald mellem de to steder.

Annonce
De hvide kaniner har i flere år været en fast del af byen. Her er en fanget i Asylgade. Hvem der står bag kaninerne er vi kommet tættere på end nogensinde før. Foto: Malte Jørstad/Søren Kongsted
Scan QR-koden med din telefon og se Adrian Hughes vurdere kaninerne som kunstværk.

En afmålt samtale med ejeren af ALIS-butikken afslører, at graffitimalere anonymt kan aflevere deres værker til butikken, der så afsætter dem. De er normalt ikke synderligt interesserede i det pengebeløb, værket nu en gang måtte indtjene. Faktisk bliver de til tider foræret væk.

Alligevel ser vi det som en lejlighed til at få kaninen vurderet af kulturjournalist og tv-vært på DR Adrian Hughes. Selvom værket ikke er politisk nok, var han alligevel imponeret over kunstnerens teknikker.

- Mange af kaninerne er forskellige fra gang til gang. Det er ret begavet. Især den kanin, der er malet op mod en dør med dropshadow. Den skygge giver kaninen et fladt udtryk, så det ligner, at den er ved at falde ud fra døren. Det er synsbedrag, og det er meget overbevisende. Man kniber øjnene sammen, siger Adrian Hughes. Han mener dog ikke kaninerne er politiske nok til at gøre sig ud for et kunstværk.

Malte Jørstad og Søren Kongsted går i stå i jagten, da de ikke kan bruge internettet i deres jagt. Foto: Louise Koustrup

- Kunstneren har potentialet til at blive en slags ny Banksy. Det eneste, der er med den her kanin, er, at den ikke har et politisk budskab. Banksy siger altid noget om kapitalismen eller om magtovergreb. Kaninen siger bare: Se mig, jeg er sød, lyder vurderingen.

Når vi nu har taget turen til København for at snakke med Adrian Hughes, vil vi undersøge en række spor, der kan bringe os tættere på kaninkunstneren. Og vi har et, der kan være det afgørende. Vi er kommet i besiddelse af et navn, som med stor sandsynligvis er kunstnerens rigtige navn. En søgning på Krak, Facebook og De Gule Sider giver dog intet resultat.

Og når vi, to unge mænd på 23 år, ikke kan få hjælp på internettet, så går vi næsten i stå. For vi ved, jo at internettet har svaret på alt. Men åbenbart ikke.

Her står vi med et rigtigt, CPR-registreret navn og kan ikke komme videre.

Der er ikke andet at gøre, end at sætte vores lid til Folkeregistret. En rask gåtur i den bagende sol fører os hen til Nyropsgade, hvor Københavns Borgerservice ligger. Vi går ind vel vidende, at vi meget snart kan stå med en adresse på vores Kaninkunstner i hånden.

På borgerservice fortæller vi, at vi søger oplysninger på en helt bestemt mand.

- Ja, har I tre valide oplysninger på personen, spørger damen bag skranken.

Vi har kun én. Et navn.

- Er fritidsinteresser nok, spørger vi søgende.

Damen ryster på hovedet.

- Hvis man skal have oplysninger på en person koster det 75 kroner, og man skal have mindst tre valide oplysninger, lyder det.

Vi må gå slukørede derfra. Vi er tilbage ved udgangspunktet.

Lige til vi fik et opkald fra en gammel ven af programmet. Han var med i første episode af Kaninjagten, har malet en masse graffiti gennem tiden og kender alt til malerne og miljøet. Han har et rigtig godt forslag, som giver os håbet tilbage.

Jagten fortsætter.

Læs og lyt videre her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce