Annonce
Odense

Kaninjagten # 2

Kaninjagten har foreløbig identificeret 22 hvide graffitikaniner i Odense. Men nu peger nye spor af kunstneren mod København.

Flere spor peger i retning af København, mens graffitimiljøet bider fra sig på Facebook. Kaninjagten får et afgørende spor, da en kilde nævner tagget Tomcat.

"Regn ikke med det.", "Har I drukket af natpotten?", "Lad ham være i fred.", "Skriv om noget ordentligt...".

Siden første afsnit af podcastserien Kaninjagten udkom sidste søndag, har vi modtaget overvældende mange henvendelser. Desværre er det ikke dem alle, der er lige positive. Folk holder hånden over hinanden i graffitimiljøet.

Men vi jagter stadig svar på, hvorfor Odenses mest særegne graffitiværk lige netop skulle være en kanin. Hvorfor den har en rottehale? Hvorfor den bærer rundt på alle de rekvisitter?

Og hvem kan bedre besvare det spørgsmål end kunstneren bag?

Annonce

Vi må forsøge at optrevle graffitimalerens færden i løbet af de sidste par år. Vi får heldigvis kontakt til en ung kvinde, Kamilla Mærsk, som for fem år siden var en del af miljøet. Hun rystede også selv spraydåserne fra tid til anden, og hun har et interessant spor til os:

- Urban Art Project var samlingspunktet for streetart i Odense. Det var en hal, som var lovlig at male graffiti i, så der kom automatisk et ret stort undergrundsmiljø nede på havnen, hvor UAP lå, fortæller Kamilla Mærsk.

Hun var ikke selv særlig aktiv graffitimaler ved UAP, så hun foreslår os, at vi finder frem til nogle af de ældre graffitimalere, som har brugt meget tid dernede. Det leder os til Karsten Dannerfjord, der i dag underviser i graffiti i Ungdomshuset i Nørregade.

- UAP var med til at gøre graffitikulturen i Odense større og mere synlig, siger Karsten Dannerfjord.

Indtil videre er 22 kaniner identificeret. Kaninerne gør os nysgerrige, men Karsten Dannerfjord mener, at vi ikke nødvendigvis kan regne med at få kunstneren i tale.

- Der er flere både danske og udenlandske kunstnere, som gør meget ud af at være hemmelige. Det er mere kunstværket, som de ønsker at vise frem i stedet for at vise personen bag. Det er en meget sjov idé, synes jeg. Nogle gange skal man jo bare lade værket tale selv, forklarer han og henviser til den amerikanske graffiti-kunstner Banksy, hvis rigtige identitet aldrig er sluppet ud.

Men Odense er ikke en amerikansk storby, og der er ingen kunstnere som Kaninkunstneren, der har spredt sig over hele byen. Så vi bliver nødt til at få hul igennem til manden eller kvinden bag. Vi må i hvert fald gøre forsøget.

Mange graffitimalere har et alias, så deres rigtige navn ikke kommer frem. I vores søgen efter informationer om Kaninkunstneren dukker der et navn op, som vi ikke er stødt på før.

- Det skulle gerne være en fyr, der har et alias, der hedder Tomcat. Det er ret mange steder i Odense, og det er også lidt i København, fortæller Kamilla Mærsk.

- Hvor sikker er du på, at kaninen er malet af Tomcat?

- Man kan jo aldrig være helt sikker. Jeg har hørt det igennem flere forskellige led, men det er mit absolut bedste bud, siger hun.

Og pludselig er vejen til hovedstaden oplyst som aldrig før. Kamilla Mærsk og Karsten Dannerfjord har begge hørt om kaniner på den anden side af Storebælt. Et tip i vores mailboks gør vejen endnu mere oplagt: En graffitikunstner, der laver kaniner, og som plejede at hænge ud i Eventyrhaven i Odense. Nu bor han i København.

Der er ikke noget at gøre. Vi skal over broen.

Læs og lyt videre her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce