Annonce
Odense

Kaninjagten #1

Hvem står bag Odenses graffitikanin. I en ny podcastserie går vi på jagt efter manden med de hvide kaniner.

Spidse ører, gummisko og rottehale. Øjnene er rettet mod de forbipasserende på Slotsgade, der går forbi i retning mod First Hotel og Brandts 13. En rygsæk er spændt fast på ryggen, og i hænderne holder den noget, der ligner en pamflet. Den ligner en af de turister, der fra tid til anden stopper op for at orientere sig. Her på Slotsgade er der ingen, der bemærker den.

Det er en kanin. En hvid graffitikanin, som er blevet malet på murstenene for cirka tre år siden. Præcis ligesom de mindst tolv andre kaniner, den er i familie med. De bor alle sammen i Odense og gemmer sig for øjnene af byens beboere på skodder og indhug i mure. Men hvem har lavet dem - og hvorfor?

Annonce
Hvem er manden bag de hvide graffitikaniner, der er mange steder i Odense. Det har malte Jørstad og Søren Kongsted sat sig for at finde ud af i en ny serie over i dag og de næste tre søndage.

Det vil vi finde ud af. Vi har pakket vores egen rygsæk med mikrofon og optageudstyr, og har planer om at optage alt på vores vej. Vores søgen bliver nemlig til en podcastserie i fire afsnit, der hver uge udgives på Fyens.dk.

De første forespørgsler i Odenses graffitimiljø tegner et klart mønster: Her får vi ikke noget at vide. Det er som et lukket broderskab, hvor man holder hånden over hinanden. Alle er hemmelige.

Det forklarer Søren Bo Østerkjærhuus, der selv løftede spraydåsen for første gang i 1985 og stadig er engageret i miljøet.

- Man gemmer sig bag sit kunstnernavn. Det er ikke noget, man vil ud med til offentligheden. Det er kun de andre i miljøet, der ved, hvem der gemmer sig bag motivet, forklarer han.

Selv ved han godt, hvem der har malet kaninerne.

- Jeg har mødt ham nogle gange og snakket med ham. Men hans identitet, den vil han ikke ud med under nogen omstændigheder, så det vil jeg ikke fortælle. Han er hemmelig.

Hvor er kaninen egentlig? Klik dig videre til et kort, hvor du kan se alle de steder, kaninen er i Odense(obs: Kaninjagten blev lavet i foråret 2016, og kaninen kan siden være blevet malet over/revet ned enkelte steder)

Vi har lovet os selv at følge alle spor, også selvom de virker usandsynlige. Alligevel er vi skeptiske, da vi ringer til forsangeren for Gnags, Peter A.G. Nielsen, for at spørge, om graffitikaninen kan være inspireret af hittet "Vilde kaniner".

- Det tror jeg da, den kan. Sangen handler om at sige sandheden. Den er en protest mod at sige én ting og gøre noget andet. Det kan jo være, at graffitikunstneren er blevet tvangsfodret med "Vilde Kaniner" i børnehaven", siger Peter A. G.

Det giver os en ide om hvilke tanker, kunstneren kan have med sit motiv. Men hvordan kommer vi videre?

Et nyt spor fører os over det nordatlantiske ocean til Los Angeles i USA. Her bor Myles Robinson, der har rejst i Danmark i forbindelse med sit arbejde. Han har lagt mærke til Odenses hvide graffitikanin, som han har delt på det sociale medie Instagram.

"Den minder mig om værker af den berømte Banksy", fortæller Myles Robinson, da vi ringer til ham.

- Jeg har studeret graffiti overalt i verden, men jeg har aldrig set noget som kaninen i Odense. Den skiller sig ud med sine rekvisitter. Og så er det interessant, at kunstneren aldrig ser ud til at forlade Odense, som han siger i telefonen.

Det er tydeligt, at graffitikaninen gør indtryk - på alt fra danske kulturpersoner til amerikanske forretningsrejsende. Men vi er stadig i tvivl om, hvordan vi finder frem til kunstneren bag. Indtil en kilde peger os i retning af hovedstaden.

Her er en hvid kanin set på Vesterbro i København, får vi at vide. Det åbner op for en række nye spørgsmål. Kaninerne i Odense er omtrent tre år gamle, så kan det være, at kaninkunstneren er rejst over bæltet og har fortsat kaninavlen i København?

Læs og lyt videre lige her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce