Annonce
Odense

Kaninjagten #1

Hvem står bag Odenses graffitikanin. I en ny podcastserie går vi på jagt efter manden med de hvide kaniner.

Spidse ører, gummisko og rottehale. Øjnene er rettet mod de forbipasserende på Slotsgade, der går forbi i retning mod First Hotel og Brandts 13. En rygsæk er spændt fast på ryggen, og i hænderne holder den noget, der ligner en pamflet. Den ligner en af de turister, der fra tid til anden stopper op for at orientere sig. Her på Slotsgade er der ingen, der bemærker den.

Det er en kanin. En hvid graffitikanin, som er blevet malet på murstenene for cirka tre år siden. Præcis ligesom de mindst tolv andre kaniner, den er i familie med. De bor alle sammen i Odense og gemmer sig for øjnene af byens beboere på skodder og indhug i mure. Men hvem har lavet dem - og hvorfor?

Annonce
Hvem er manden bag de hvide graffitikaniner, der er mange steder i Odense. Det har malte Jørstad og Søren Kongsted sat sig for at finde ud af i en ny serie over i dag og de næste tre søndage.

Det vil vi finde ud af. Vi har pakket vores egen rygsæk med mikrofon og optageudstyr, og har planer om at optage alt på vores vej. Vores søgen bliver nemlig til en podcastserie i fire afsnit, der hver uge udgives på Fyens.dk.

De første forespørgsler i Odenses graffitimiljø tegner et klart mønster: Her får vi ikke noget at vide. Det er som et lukket broderskab, hvor man holder hånden over hinanden. Alle er hemmelige.

Det forklarer Søren Bo Østerkjærhuus, der selv løftede spraydåsen for første gang i 1985 og stadig er engageret i miljøet.

- Man gemmer sig bag sit kunstnernavn. Det er ikke noget, man vil ud med til offentligheden. Det er kun de andre i miljøet, der ved, hvem der gemmer sig bag motivet, forklarer han.

Selv ved han godt, hvem der har malet kaninerne.

- Jeg har mødt ham nogle gange og snakket med ham. Men hans identitet, den vil han ikke ud med under nogen omstændigheder, så det vil jeg ikke fortælle. Han er hemmelig.

Hvor er kaninen egentlig? Klik dig videre til et kort, hvor du kan se alle de steder, kaninen er i Odense(obs: Kaninjagten blev lavet i foråret 2016, og kaninen kan siden være blevet malet over/revet ned enkelte steder)

Vi har lovet os selv at følge alle spor, også selvom de virker usandsynlige. Alligevel er vi skeptiske, da vi ringer til forsangeren for Gnags, Peter A.G. Nielsen, for at spørge, om graffitikaninen kan være inspireret af hittet "Vilde kaniner".

- Det tror jeg da, den kan. Sangen handler om at sige sandheden. Den er en protest mod at sige én ting og gøre noget andet. Det kan jo være, at graffitikunstneren er blevet tvangsfodret med "Vilde Kaniner" i børnehaven", siger Peter A. G.

Det giver os en ide om hvilke tanker, kunstneren kan have med sit motiv. Men hvordan kommer vi videre?

Et nyt spor fører os over det nordatlantiske ocean til Los Angeles i USA. Her bor Myles Robinson, der har rejst i Danmark i forbindelse med sit arbejde. Han har lagt mærke til Odenses hvide graffitikanin, som han har delt på det sociale medie Instagram.

"Den minder mig om værker af den berømte Banksy", fortæller Myles Robinson, da vi ringer til ham.

- Jeg har studeret graffiti overalt i verden, men jeg har aldrig set noget som kaninen i Odense. Den skiller sig ud med sine rekvisitter. Og så er det interessant, at kunstneren aldrig ser ud til at forlade Odense, som han siger i telefonen.

Det er tydeligt, at graffitikaninen gør indtryk - på alt fra danske kulturpersoner til amerikanske forretningsrejsende. Men vi er stadig i tvivl om, hvordan vi finder frem til kunstneren bag. Indtil en kilde peger os i retning af hovedstaden.

Her er en hvid kanin set på Vesterbro i København, får vi at vide. Det åbner op for en række nye spørgsmål. Kaninerne i Odense er omtrent tre år gamle, så kan det være, at kaninkunstneren er rejst over bæltet og har fortsat kaninavlen i København?

Læs og lyt videre lige her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce