x
Annonce
Odense

Kaninjagten #1

Hvem står bag Odenses graffitikanin. I en ny podcastserie går vi på jagt efter manden med de hvide kaniner.

Spidse ører, gummisko og rottehale. Øjnene er rettet mod de forbipasserende på Slotsgade, der går forbi i retning mod First Hotel og Brandts 13. En rygsæk er spændt fast på ryggen, og i hænderne holder den noget, der ligner en pamflet. Den ligner en af de turister, der fra tid til anden stopper op for at orientere sig. Her på Slotsgade er der ingen, der bemærker den.

Det er en kanin. En hvid graffitikanin, som er blevet malet på murstenene for cirka tre år siden. Præcis ligesom de mindst tolv andre kaniner, den er i familie med. De bor alle sammen i Odense og gemmer sig for øjnene af byens beboere på skodder og indhug i mure. Men hvem har lavet dem - og hvorfor?

Annonce
Hvem er manden bag de hvide graffitikaniner, der er mange steder i Odense. Det har malte Jørstad og Søren Kongsted sat sig for at finde ud af i en ny serie over i dag og de næste tre søndage.

Det vil vi finde ud af. Vi har pakket vores egen rygsæk med mikrofon og optageudstyr, og har planer om at optage alt på vores vej. Vores søgen bliver nemlig til en podcastserie i fire afsnit, der hver uge udgives på Fyens.dk.

De første forespørgsler i Odenses graffitimiljø tegner et klart mønster: Her får vi ikke noget at vide. Det er som et lukket broderskab, hvor man holder hånden over hinanden. Alle er hemmelige.

Det forklarer Søren Bo Østerkjærhuus, der selv løftede spraydåsen for første gang i 1985 og stadig er engageret i miljøet.

- Man gemmer sig bag sit kunstnernavn. Det er ikke noget, man vil ud med til offentligheden. Det er kun de andre i miljøet, der ved, hvem der gemmer sig bag motivet, forklarer han.

Selv ved han godt, hvem der har malet kaninerne.

- Jeg har mødt ham nogle gange og snakket med ham. Men hans identitet, den vil han ikke ud med under nogen omstændigheder, så det vil jeg ikke fortælle. Han er hemmelig.

Hvor er kaninen egentlig? Klik dig videre til et kort, hvor du kan se alle de steder, kaninen er i Odense(obs: Kaninjagten blev lavet i foråret 2016, og kaninen kan siden være blevet malet over/revet ned enkelte steder)

Vi har lovet os selv at følge alle spor, også selvom de virker usandsynlige. Alligevel er vi skeptiske, da vi ringer til forsangeren for Gnags, Peter A.G. Nielsen, for at spørge, om graffitikaninen kan være inspireret af hittet "Vilde kaniner".

- Det tror jeg da, den kan. Sangen handler om at sige sandheden. Den er en protest mod at sige én ting og gøre noget andet. Det kan jo være, at graffitikunstneren er blevet tvangsfodret med "Vilde Kaniner" i børnehaven", siger Peter A. G.

Det giver os en ide om hvilke tanker, kunstneren kan have med sit motiv. Men hvordan kommer vi videre?

Et nyt spor fører os over det nordatlantiske ocean til Los Angeles i USA. Her bor Myles Robinson, der har rejst i Danmark i forbindelse med sit arbejde. Han har lagt mærke til Odenses hvide graffitikanin, som han har delt på det sociale medie Instagram.

"Den minder mig om værker af den berømte Banksy", fortæller Myles Robinson, da vi ringer til ham.

- Jeg har studeret graffiti overalt i verden, men jeg har aldrig set noget som kaninen i Odense. Den skiller sig ud med sine rekvisitter. Og så er det interessant, at kunstneren aldrig ser ud til at forlade Odense, som han siger i telefonen.

Det er tydeligt, at graffitikaninen gør indtryk - på alt fra danske kulturpersoner til amerikanske forretningsrejsende. Men vi er stadig i tvivl om, hvordan vi finder frem til kunstneren bag. Indtil en kilde peger os i retning af hovedstaden.

Her er en hvid kanin set på Vesterbro i København, får vi at vide. Det åbner op for en række nye spørgsmål. Kaninerne i Odense er omtrent tre år gamle, så kan det være, at kaninkunstneren er rejst over bæltet og har fortsat kaninavlen i København?

Læs og lyt videre lige her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce