Annonce
Erhverv

De vil 3D-printe knogledele til trafikofre og kræftramte: - Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv

Particle3D og kommerciel direktør Casper Slots er nu snublende tæt på at kunne gå ind på det amerikanske marked med 3D-printede knogleimplantater. Virksomheden er i gang med de sidste studier i ansøgningsprocessen og forventer at gå på markedet med sit første produkt til patienter i sommeren 2022. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I fire år har Particle3D knoklet for at få deres 3D-printede knogleimplantater på markedet. Implantaterne udnytter kroppens evne til at gendanne sig selv og kan blandt andet komme trafikofre og kræftramte til gode. Virksomheden er kun få måneder fra det forjættede mål om at komme ind på det amerikanske marked.

Odense: Normalt siger man, at det tager seks år at føre et implantat fra tegnebrættet, gennem adskillige studier og godkendelsesprocedurer og på markedet. Lige nu tyder meget på, at Particle3D lykkes med processen på blot fire år.

I et gammelt elværk på havnen i Odense er den unge virksomhed nemlig i fuld gang med at 3D-printe knogleimplantater til de studier i USA og Kina, der i løbet af de kommende måneder gerne skulle levere den endelige dokumentation, så Particle3D kan gå på markedet i løbet af sommeren 2022.

- Når man har været med fra starten, er det en sjov ting nu at være så snublende tæt på. Tidligt i processen var der mange, der sagde, at vi var heldige, hvis vi blot kom til det her stadie. Nu er vi ekstremt tæt på at få produktet på markedet og alligevel ikke helt i mål, siger Casper Slots.

Annonce

Sammen med medstifter Martin Bonde Jensen opdagede han under et bachelorprojekt på SDU i 2015, hvordan man ved at blande fedtsyre og naturligt knoglemineral kunne 3d-printe knogleimplantater, der efterfølgende får kroppen til at erstatte implantatet og danne ny knoglemasse. Det betyder, at kræftramte og ofre for trafikulykker slipper for at blive rekonstrueret med for eksempel titaniumplader.

- Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv. Vi giver kroppen den manglende del og form, som den selv nedbryder og bygger op igen i den form, vi har designet, forklarer Casper Slots.

Produktion i Odense

Teknologien har allerede vist sit værd på først mus og siden grise, der efter et halvt år havde gendannet det manglende stykke knogle.

Particle3D

  • Blev stiftet i 2017 som en udløber af Casper Slots og Martin Bonde Jensens bachelorprojekt fra 2015.
  • De to civilingeniører i sundheds- og velfærdsteknologi opdagede, at de ved at blande tricalciumfosfat med fedtsyre kunne 3D-printe knogleimplantater, der både er naturlige og nedbrydelige for kroppen og får den til selv at danne ny knoglemasse.
  • Virksomheden er i gang med at få foretaget uvildige studier i både USA og Kina, der skal sikre dokumentation til at få produktet godkendt af de amerikanske myndigheder.
  • Particle3D håber at få det første, standardiserede produkt på markedet i sommeren 2022, mens virksomheden forventer at kunne sende de første patienttilpassede knogleimplantater på markedet i 2024.

Siden har Particle3D knoklet for at rejse kapital til den videre proces. Et intenst forløb med det britiske venturekapital-firma West Hill Capital endte med, at Particle3D efter måneders forberedelser fik rejst mere end 20 millioner kroner på en weekend. En stor del af de penge er gået med at finde nye lokaler, hvor Particle3D har sat en produktion af implantaterne op. Den foregår i et såkaldt renrum med overtryk, 3D-printer, ovn til at brænde fedtsyren fra massen af og steriliseringsprocedure.

Vi sidder på en teknologi, jeg som opfinder, gerne vil se gøre gavn ude hos så mange patienter som overhovedet muligt.

Casper Slots, medstifter og kommerciel direktør

Med et helt nyt materiale, som ingen andre før har 3D-printet knogleimplantater i, har det været lidt af en udfordring for Particle3D at finde de rigtige maskiner til processen.

- Normalt ville man tage ud til fabrikanten, tage en snak og se maskinerne, men på grund af corona måtte vi ikke rejse ud og gøre det. I stedet er alle møder foregået digitalt, mens vi har sendt vores materiale ud. Så har leverandørerne testet, om deres maskiner kunne bruges eller ej. Det har været investeringer til mange millioner, så det har ikke været særligt betryggende. Vi har opbygget en produktion, som ikke eksisterer andre steder i verden, så selvfølgelig har der været børnesygdomme, men dem retter vi op på nu, forklarer Casper Slots.

Annonce

På vej ind i USA

Particle3D producerer i øjeblikket knogleimplantater til de studier i USA og Kina, som uvildige eksperter laver for at validere produktet forud for godkendelsesproceduren i USA, der bliver Particle3D's første marked.

- Målet for os har hele tiden været at lave patienttilpassede, personlige implantater, men det kan være en stor mundfuld for et ungt firma som os at få sådan et produkt godkendt, så det første produkt, vi lancerer, er et mere standardiseret produkt. Det er nemmere for os at have en dialog med de amerikanske myndigheder om, hvordan vi får godkendt det produkt. Når det så er på markedet, bygger vi ovenpå og begynder at lave det patienttilpassede, som vi forventer at få på markedet i 2024, fortæller Casper Slots.

Odin Award

  • Odin Award bliver uddelt i fire forskellige kategorier ved en stor prisfest i Dok5000 i Odense torsdag den 11. november 2021.
  • Hovedprisen, Odin Award, gives til en startup, der har gjort det ekstraordinært godt. Odin Tech gives til en virksomhed baseret på en teknologisk, digital eller datadreven løsning, Odin Concept uddeles til et nyt, innovativt koncept, mens Odin Young gives til den bedste forretningsidé fra folkeskolen.
  • Der er 40.000 kroner til vinderen af Odin Award, 20.000 kroner til vinderen af henholdsvis Odin Tech og Odin Concept og 10.000 kroner til vinderen af Odin Young.
  • Particle3D er nomineret i hovedkategorien Odin Award.

Når det første produkt er godkendt, skal Particle3D selv være med til at sikre, at det også kommer ud og bliver brugt på patienter. I første omgang handler det om at få amerikanske eksperter involveret i studier med mennesker, og på sigt er det meningen, at Particle3D skal koncentrere sig om at udvikle nye knogleimplantater, mens virksomheden vil alliere sig med større spillere i forhold til at få produkterne produceret.

- Vi sidder på en teknologi, jeg som opfinder, gerne vil se gøre gavn ude hos så mange patienter som overhovedet muligt, siger Casper Slots.

Annonce

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk diskotek involveret i større kartelsag: Tidligere ejer får stor bøde for at holde konkurrenter ude af byen

Navne For abonnenter

Michael er vendt hjem for at gøre Nyborg tryggere: Alderspræsident på ny nærstation

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Dødsfald: Karen Bente Goudsmit talte syv sprog og læste til det sidste bøger på fire af dem

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Helt tæt på magten og det politiske spil

Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Annonce