Annonce
Odense

Kan skabe 1800 jobs: Milliardinvestering i børn og ældre er foreløbig en politisk ønskeseddel

Det er især på byens folkeskoler, at der i mange år har manglet millioner til vedligeholdelse og modernisering. De penge - og flere til - er politikerne nu enige om at finde. Foto: Christian Nordholt
Planen om at renovere og bygge nyt til byens yngste og ældste for knap 1,8 milliarder kroner vil også gavne både beskæftigelsen og den nye klimaplan. Alle byrådspartier er glade, men de er langt fra enige om, hvordan de finder pengene. Den kamp venter efter sommerferien.
Annonce

En ønskeseddel.

Sådan betegner nogle af politikerne selv den velfærdsplan, alle byrådets syv partier nu er enedes om, og som de kommende 10 år kan betyde investeringer på knap 1,8 milliarder kroner i blandt andet renovering og modernisering af forfaldne folkeskoler, idrætsanlæg og svømmehaller og i nybyggeri af flere vuggestuer, børnehaver og plejeboliger til det stigende antal børn og ældre.

- Det er en meget stor investering - den største enkeltstående i velfærden i nyere tid. Det er en blanding af nødvendighed og en vilje til at sikre et højere niveau for vores bygninger og dermed velfærden, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).


Man skal have været både blind og døv de seneste år, hvis man ikke har opdaget, hvor dårlige og tåkrummende pinlige rammerne er på for eksempel mange af vores skoler.

Brian Dybro, SF


Planen ventes over den 10-årige periode at skabe op mod 1800 jobs i byggeriet. Men nogen finansiering er endnu ikke fundet.

- Den her aftale har status som en rammeaftale, og så lægger vi hånden på kogepladen frem mod 2030 og forpligter hinanden som partier til at finde pengene ved budgetforligene, forklarer borgmesteren.

Annonce

Fjernvarmen i spil

Som udgangspunkt rummer det kommunale budget hvert år et beløb til anlægsudgifter - altså engangsbeløb til for eksempel renoveringer og byggeri. Det beløb varierer fra år til år, og ifølge Rahbæk Juel er der endnu ikke noget overblik over, hvor meget der næste år ligger klar til brug og politisk prioritering.

Men sikkert er det, at der med velfærdsaftalen de kommende 10 år bliver brug for væsentligt flere renoverings- og byggepenge end normalt. Og dér er en mulig kilde det eventuelle salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, som politikerne har besluttet at undersøge muligheden for.

Det ventes at give en kommunal indtægt på "et væsentligt tre-cifret millionbeløb" til engangsinvesteringer på velfærdsområdet, men forhandlingerne er endnu ikke afsluttet, og ingen ved derfor, om millionerne lander i kommunens pengekasse.

Dertil kommer, at partierne langt fra er enige om, hvorvidt det er en god idé at sælge Fjernvarme Fyn. Det Konservative Folkeparti er blandt dem, der er kritiske, og rådmand Søren Windell har foreslået i stedet at låne penge til i hvert fald dele af velfærdsplanen.

Annonce

Stort efterslæb

Men foreløbig er byrådet altså enige om, hvordan de knap 1,8 milliarder kroner bedst bruges.

Og de er glade for, lod de alle forstå på onsdagens præsentations-pressemøde, at der nu efter flere års diskussioner om det enorme efterslæb på vedligeholdelsen af kommunale ejendomme som skoler, idrætsanlæg og plejecentre endelig sættes den rigtige mængde millioner af.

- Man skal have været både blind og døv de seneste år, hvis man ikke har opdaget, hvor dårlige og tåkrummende pinlige rammerne er på for eksempel mange af vores skoler, mener SF's Brian Dybro.

Også Christel Gall fra Dansk Folkeparti er glad for det, hun kalder en genopretningsplan.

- Men for os er der et enkelt hår i suppen. Vi mangler vedligeholdelsen af vejene, hvor der også er et stort efterslæb. Det er også en del af velfærden, siger hun.

Odense Kommune ejer i alt 464 ejendomme fordelt på flere end en million kvadratmeter, og det gør ifølge Peter Rahbæk Juel kommunen til Fyns største ejendomsbesidder.

Skal alle bygninger renoveres, så de er i samme stand, som da de blev bygget, ligger der ifølge kommunens beregninger i år et ikke-finansieret behov på 481 millioner kroner - heraf er de 228 millioner alene på skolerne. Det samlede årlige budget til initiativer "med effekt på vedligehold" er imidlertid kun på 114 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce