Annonce
Debat

Kan man være liberal i genbrugstøj?

Annonce

Synspunkt: Jeg går på en skole, hvor kendetegnet for eleverne er, at de går klædt i farverigt genbrugstøj, har posede bukser og bærer utallige smykker. De ser ud, som nogle forventer en socialist ser ud. I kontrast til dette står jakkesæt, lyseblå skjorter og laksko. Tøj der identificeres med dét at være liberal. Det er et problem, at vi er snævertsynede, når det kommer til sammenhæng mellem udtryk og politisk holdning. Lad os droppe fordommene og i stedet dyrke forskelligheden.

Jeg kan godt lide at gå i store bukser og genbrugstøj, Jeg synes, at det ser flot ud. Samtidig er jeg medlem af Liberal Alliance Ungdom (LAU). Kombinationen har betydet, at jeg utallige gange har fået at vide, at jeg ligner en socialist. Hvis sammenhængen ikke havde været, at vi stod til et LAU-arrangement, havde mange antaget, at jeg var socialist, allerede før de havde talt med mig. Vi bliver hverken klogere på os selv eller omverdenen, hvis vi lader os styre af vores fordomme. Det gør blot samfundsdebatten mindre nuanceret og skaber forvrængede perspektiver, som gør, at vores måde at se verden på bliver ensporet.

Det samme sker, når jeg møder nye mennesker. Jeg fortæller, at jeg i min fritid er politisk aktiv og medlem af et ungdomsparti. Derefter nævner jeg, at det i øvrigt er LAU. Pr. automatik rynkes brynene, og der bliver sagt: ”Er du liberal? Det havde jeg ikke troet”, og hvad svarer man så? Skal man lade det prelle af? ”Ja, det ved jeg godt.” Blive fornærmet? ”Nåh, men det er jeg altså!”, Eller tage kampen op? ”Ser man da ud på en bestemt måde, hvis man er liberal?” Jeg har endnu ikke fundet et godt svar, for jeg står altid tilbage med en følelse af, at jeg ikke er god nok, fordi jeg ikke passer ind. Det er trist, når man er liberal og tror på, at det at skille sig ud, er en god ting.


Ligesom der ikke bør være bestemte værdier koblet til køn, bør der heller ikke være forventninger til, hvordan man skal se ud afhængig af ens politiske holdning.


Ligesom der ikke bør være bestemte værdier koblet til køn, bør der heller ikke være forventninger til, hvordan man skal se ud afhængig af ens politiske holdning. Er LAU kun et sted for unge mænd med forkærlighed for jakkesæt? Kan dét at have pandehår, piercinger og posede bukser ikke forenes med at være liberal? Som liberal må man gerne være skjorte-kriger, man skal bare ikke føle sig presset til at være sådan. Jeg ville ønske, at vi liberale sammen kunne vise, at liberalismen omfavner diversiteten. Liberalisme for mig handler ikke om store biler, skjorter og jakkesæt, men om kampen for mere frihed. Hvis vi alene profilerer os på at være et sted for unge mænd i jakkesæt, får vi aldrig flere om bord. Diversitet skaber vækst, og derfor skal vi omfavne den.

Det er ikke blot forkert, at man skal leve op til et bestemt ideal for at have en bestemt holdning, eller at ens holdning bliver betvivlet pga. ens udseende. Det fungerer også som en hæmsko for det liberale budskab. Vi liberale bør profilere os på mangfoldighed. Vi skal ikke markedsføre os som et konservativt parti med konservative værdier, men derimod som et liberalt parti med højt til loftet, både hvad angår holdninger og udseende. Som liberale hylder vi friheden, og dermed også retten til at se ud, som man har lyst. Først og fremmest er vi nemlig mennesker, og det afgørende er ikke hvilket tøj vi går i, men i stedet vores værdier, holdninger og adfærd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Assens

Restaurantejer beder om forståelse: Gæster skrider og er sure over at skulle bære mundbind

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce