Gislev: Fra den 1. november må plejehjemmet Nørrevænget ikke længere handle i den lokale brugs i Gislev. Plejehjemmet skal fremover følge kommunens indkøbsaftale med den sjællandske storleverandør Hørkram, lyder det. Dermed mister den lokale brugs en stor kunde.
Det blev Søren Hvidberg, som er brugsuddeler i Superbrugsen Gislev, underrettet om forleden.
- Jeg er rigtig ked af den beslutning, for det er noget, der kommer til at influere på hele min butik og ikke mindst på lokalsamfundet. Kommunen vil tydeligvis hellere fjerne det nære til fordel for et firma i Sorø. I min verden er der ingen logik i det, siger Søren Hvidberg.
Kan få konsekvenser
Den mangeårige brugsuddeler forklarer, at plejehjemmet Nørrevænget er en af butikkens trofaste kunder, som køber en stor del af deres dagligvarer i hans butik.
- Det er jo klart, at når nogle af dem, der virkelig trækker nogle varer, vælger at lægge handlen et andet sted, så bliver vi sårbare. Det er i sidste ende kunderne, der bestemmer, om der er en butik eller ej, og de offentlige institutioner er i lige så høj grad vores kunder. Så derfor kan jeg ikke forstå, at man fra kommunens side går den vej, fortæller uddeleren.
Søren Hvidberg, brugsuddelerJeg skal jo have det her til at hænge sammen, og jeg har ikke mange andre parametre at skrue på end medarbejdertimer. Jeg vil ikke afvise, at jeg kan komme til at stille en medarbejder i arbejdsløshedskøen på grund af det her.
Søren Hvidberg forklarer, at beslutningen i sidste ende kan føre til, at han må afskedige en medarbejder.
- Jeg skal jo have det her til at hænge sammen, og jeg har ikke mange andre parametre at skrue på end medarbejdertimer. Jeg vil ikke afvise, at jeg kan komme til at stille en medarbejder i arbejdsløshedskøen på grund af det her, siger Søren Hvidberg.
Hjælp bør gå begge veje
Uddeleren mener, at netop denne sag er en god anledning til at få politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune til at diskutere, i hvilken retning man skal gå med de små byer i kommunen.
- Nu har politikerne en gylden chance for at beslutte sig for, hvad de ønsker med vores små samfund i kommunen. Så det håber jeg, at de vil diskutere, siger Søren Hvidberg.
Det forslag bakker formand for Gislev Lokalråd, Anders Peter Andersen, op om.
- Jeg synes, at politikerne burde undersøge, hvor store konsekvenser sådan noget her giver for vores små samfund og holde det op imod det, kommunen sparer på at lave indkøbsaftaler med firmaer uden for kommunen, siger han.
Søren Hvidberg synes ikke, at kommunen er med til at vise samfundssind, når de hellere vil handle varer hos Hørkram fra Sjælland og ikke lokalt. Derimod synes Søren Hvidberg, at kommunen er med til at distancere det lokale handelsliv frem for at skabe sammenhængskraft i hele kommunen ved at handle lokalt.
- Jeg mener, at hjælpen bør gå begge veje. Jeg tager mit samfundsansvar som brugsuddeler meget alvorligt. I Superbrugsen Gislev har vi for eksempel på to år hjulpet tre personer ud af offentlig forsørgelse ved at give dem en chance her i butikken. Det ærgrer mig sådan, at kommunen ikke også vil være med på den vogn, hvor vi hjælper hinanden og får skabt en kommune, der holder sammen.
Brugsuddeleren tilføjer:
- Vi skulle da gerne spille hinanden gode frem for at spille hinanden dårlige, mener Søren Hvidberg.
"Pinlig" fejl
Kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune, Helle Vibeke Carstensen, fortæller, at grunden til, at Nørrevænget nu skal følge andre regler for indkøb, er, at beboerne er blevet dårligere.
- Nørrevænget har før været et leve-bo plejehjem, men det er det ikke mere, da beboerne er blevet så dårlige, at de ikke længere er i stand til selv at handle og lave maden, og dermed defineres plejehjemmet ikke som et leve-bo plejehjem, men som et helt almindeligt plejehjem, fortæller kommunaldirektøren.
Helt konkret betyder det ifølge Helle Vibeke Carstensen, at plejehjemmet nu opfattes som, at det har et storkøkken, og storkøkkener må ikke handle varer lokalt, men skal handle hos de leverandører, som er med i det tværkommunale samarbejde "Fællesindkøb Fyn", som Faaborg-Midtfyn Kommune er en del af.
På baggrund af den nye status som storkøkken, forklarer kommunaldirektøren, at kommunen derfor er forpligtet til at følge indkøbsaftalerne, der ligger i Fællesindkøb Fyn. Tanken bag fællesindkøbene er, at når kommunerne køber stort ind, sparer de penge.
Fællesindkøb Fyn
Fællesindkøb Fyn er et samarbejde mellem Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Nyborg, Nordfyns og Langeland kommuner, som blev etableret i 2007 efter kommunesammenlægningen.
Fællesindkøb Fyn står for indkøb og udbud af de varegrupper, der løber op i mere end 1,6 millioner kroner, som tærskelværdien lyder på.
Samarbejdet styres overordnet af en bestyrelse med en repræsentant fra hver kommune.
I Faaborg-Midtfyn kommune er det muligt for mindre offentlige institutioner at handle lokalt, hvis det, de køber, ikke er omfattet af en indkøbsaftale i Fællesindkøb Fyn. Storkøkkener skal handle med sjællandske Hørkram.
Faaborg-Midtfyn Kommune køber for 59,6 millioner om året gennem Fællesindkøb Fyn. Det svarer til omkring fem procent af kommunens samlede indkøb.
Som et resultat af samarbejdet har Faaborg-Midtfyn sparet 11,3 millioner. Dertil skal fratrækkes 2,2 millioner til lønninger og administration.
Kort varsel
Det har undret mange, inklusiv brugsuddeler Søren Hvidberg, hvorfor reglerne for Nørrevængets indkøb træder i kraft med så kort varsel. Helle Vibeke Carstensen fortæller, at det er beklageligt, at kommunen ikke har ændret plejehjemmets indkøb tidligere.
- Det er pinligt, at der ikke er sket noget før. Reglerne for indkøb på Nørrevænget er ikke blevet fulgt i et langt stykke tid, og det kan jeg jo som kommunaldirektør ikke være stolt af. I sidste ende er det mit ansvar, at reglerne bliver fulgt, siger hun.
Kommunaldirektøren uddyber, at ændringerne i Nørrevængets måde at købe ind på, træder i kraft med så kort varsel, fordi man gerne vil rette op på fejlene så hurtigt som muligt.
- Når man opdager, at man ikke gør det, man skal, så skal man jo lave om på det med det samme og bringe det i orden, siger Helle Vibeke Carstensen.