Annonce
Indland

Kan ikke stille nødberedskab: OUH-afdelinger må undtages fra lockout

Hjerteoperationer som denne er nødt til at blive udført, selv om der er konflikt om de offentlige ansattes løn. Arkivfoto.

En række afdelinger på OUH er på vej til at blive undtaget fra den varslede lockout, fordi de ikke kan stille med eller klare sig med et nødberedskab. Mangel på sygeplejersker er en af hovedårsagerne.

Den planlagte lockout af sundhedspersonale på regionens største sygehus, Odense Universitetshospital (OUH), bliver langt mindre omfattende, end organisationen Danske Regioner kunne ønske sig.

Den varslede lockout, som blev meldt ud som modsvar til en planlagt strejke fra fagbevægelsens side, stod til at omfatte det meste af sygehuset, bortset fra et nødberedskab. Men nu viser det sig, at flere afdelinger har problemer med at stille et nødberedskab, der kan varetage de nødvendige funktioner.

Ifølge fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på OUH, Kirsten Nikolajsen, vil nødberedskabet på mange afdelinger bestå af det samme, som den behandling og pleje, der bliver udført til daglig. Men da en række afdelinger i dag mangler fastansatte sygeplejersker og dermed kun hænger sammen ved hjælp af tilkaldevikarer og eksterne vikarer, som ikke må bruges under konflikt, vil det være umuligt at stille med et nødberedskab.

- Vi har en del afdelinger, hvor det ikke kan hænge sammen, fordi opgavesættet ikke vil ændre sig, selv om der er konflikt. Der er simpelthen ikke noget, du kan pille ud, siger hun.

Udfordringen bliver endnu større af, at sygeplejerskerne ikke kan arbejde lige så fleksibelt under konflikt. Overarbejde, flytning af personale og lignende er udelukket.

Kirsten Nikolajsen mener derfor, at Danske Regioner har begået en fejl ved at varsle lockout for næsten alle sygeplejersker uden at kende til forholdene på de enkelte sygehuse.

- Det meste af det danske sundhedsvæsen er jo ret komplekst med specialiserede opgaver, man ikke bare kan lade være at løse, siger hun.

Lockout og undtagelser

Danske Regioner har varslet lockout for hele Odense Universitetshospital - bortset fra enkelte funktioner. På forhånd var hele det præhospitale område undtaget.

Siden er også kræftområdet, børnehospitalet, fødselsafdelingerne samt flere medicinske afdelinger blevet helt eller delvist undtaget.

Halvdelen af sygeplejerskerne

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange afdelinger det drejer sig om, for antallet af ansøgninger om undtagelse stiger hele tiden, i takt med at de enkelte afdelinger regner sig frem til, at man ikke kan stille med et nødberedskab. Det er ikke sygehusets ledelse eller Region Syddanmark, der godkender ansøgninger. Det sker fra centralt hold i Danske Regioner.

- Mit bud lige nu er, at der er søgt om undtagelser for lige under halvdelen af alle sygehusets sygeplejersker, og jeg tror, andelen bliver højere, siger Kirsten Nikolajsen.

Sygehusdirektør på OUH, Niels Nørgaard Pedersen, bekræfter, at det er udsigten lige nu.

- Det er jo et udtryk for, at det er de mest syge patienter, der kommer på sygehuset, siger han.

Indtil videre har man - dog kun for lægernes vedkommende - fået godkendt de to akutmodtagelser i Odense og Svendborg, kræftafdelingen, afdeling X for blodsygdomme samt børnehospitalet, men også her er der søgt om flere undtagelser.

En af de afdelinger, hvor man har søgt om undtagelse for sygeplejerskerne, er lungemedicinsk afdeling J. Afdelingens tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne, Betina Kristensen, bekræfter, at man ikke har nok fast personale til at stille med et nødberedskab.

- Vi kan ikke bare drosle ned på vores aktiviteter. Det er vores patienter for dårlige til, forklarer hun.

Kun afdelingens ambulatorium, der er udtaget til strejke, har nok ansatte og mulighed for at aflyse behandling.

Annonce

Ikke bare for lockoutens skyld

Chefforhandler for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), der er formand for Region Midtjylland samt Regionernes Lønnings- og Takstnævn, har over for DR erkendt, at lockout-varslet har afsløret nogle udfordringer.

- Vi kender endnu ikke begrundelserne for alle undtagelserne. Det arbejde skal vi i gang med nu. En grund kan også være, at nødberedskabet svarer til den daglige drift, og så er der ingen grund til lockout. Vi ønsker ikke at lockoute bare for lockoutens skyld. Fra vores synspunkt er det kun en fordel for patienterne, hvis det kan undgås, siger Anders Kühnau til DR.

Tirsdag i næste uge er den absolut sidste deadline for denne rundes forhandlinger i forligsinstitutionen, inden den varslede konflikt bliver en realitet.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Usandsynlig uheldig dødsulykke: Ældre mand forsøgte at komme væk fra skinnerne - gik ud foran tog

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

GOG

Følg med live: GOG i den første europæiske hjemmekamp

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Knæk mere end cancer

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Snittet i halsen: Kvinde overfaldt ældre mand i hans hjem

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Annonce