Annonce
Fyn

Kan have været fatalt for seks mennesker: 44 hoftepatienter har fået infektion på OUH

44 hoftepatienter har fået en infektion i forbindelse med deres indlæggelse på Odense Universitetshospital. Arkivfoto: Michael Bager.
Ifølge Odense Universitetshospital er en kirurg blevet flyttet til andet arbejde, da der er mistanke om, at kirurgens hudsygdom kan have medført infektioner hos patienter, der har været indlagt til en hofteoperation. Operationerne er foregået i Odense og Svendborg. Seks patienter lever ikke længere.

Fyn: Odense Universitetshospital har flyttet en kirurg til andet arbejde, efter hospitalet har gennemgået en række journaler for patienter, der har fået et nyt hofteled, og fundet et øget antal infektioner, der har ført til genindlæggelser og nye operationer. Seks patienter lever ikke længere, og ifølge OUH kan den infektion, de fik på hospitalet, have haft en betydning, da der var tale om "komplekse sygdomsforløb".

De fleste af de 44 patienter, som har fået en infektion, har siden fået en ny hofte, oplyser hospitalet i en pressemeddelelse. Enkelte er blevet opereret igen uden at få et nyt hofteled, og de har i dag en nedsat gangfunktion.

Ifølge OUH kan det øgede antal infektioner "muligvis føres tilbage til operationer foretaget af en kirurg med en kronisk hudlidelse". Kirurgen udfører ikke længere hofteoperationer, men andet arbejde uden risiko for at påføre patienter en infektion.

- Vi kan ikke endegyldigt sige, at lægens hudlidelse er skyld i infektionerne, men der er en risiko, og den risiko kan vi ikke sidde overhørig. Derfor har vi taget beslutningen om at flytte kirurgen til andre opgaver, siger ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling O Lonnie Froberg.

OUH har siden foråret 2019 dagligt kontrolleret og fulgt op på genindlæggelser, og de 44 hoftepatienter er fundet ved en gennemgang af 778 journaler, hvor kirurgen har været direkte involveret i operationen. Operationerne er foregået mellem januar 2016 og juli 2019.

- Kirurgen er en af vores dygtigste og mest erfarne kirurger. Det betyder, at han har opereret de mest syge patienter med de mest komplicerede indgreb, som også i forvejen har den højeste infektionsrisiko. Infektionerne har vist sig på forskellige tidspunkter i forløbene, og operationerne er foretaget såvel i Odense som i Svendborg. De faktorer har gjort det svært at opdage den øgede infektionshyppighed, oplyser Lonnie Froberg.

Annonce
- 44 patienter med en infektion er 44 for mange, og jeg skal være den første til at beklage over for de patienter, der har været udsat for dette.

Kim Brixen, lægelig direktør på Odense Universitetshospital

Patienter er blevet vejledt om klage

- 44 patienter med en infektion er 44 for mange, og jeg skal være den første til at beklage over for de patienter, der har været udsat for dette, siger Kim Brixen, lægelig direktør på OUH.

- Vi er i en proces, hvor vi hele tiden arbejder på at forbedre patientsikkerheden og tager læring af alle de hændelser, der sker. Jeg hæfter mig ved, at det netop er vores nye daglige overvågningssystem, der gjorde, at vi opdagede udsvinget i antallet af infektioner, siger Kim Brixen.

De 44 patienter er blevet kontaktet af en læge og har også skriftligt fået en vejledning i, hvordan de kan klage og søge erstatning. Odense Universitetshospital har orienteret Patienterstatningen og Styrelsen for Patientsikkerhed om sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce