Annonce
Nyborg

Kampen om slottet er en frihedskamp

Preben Bille Brahe. Privatfoto

Borgmester Kenneth Muhs har sagt, at modstanderne af slotsprojektet ikke har forstand på det. Men det er snarere borgmesteren, som ikke kan sin kulturhistorie.

Clemmensen restaurerede Slottet i 1920. Havde han fået lov at fortsætte, ville der i dag stå et fint firfløjet anlæg. Alle ville være glade. Hvorfor fortsætter man ikke bare, hvor han slap?

Efter 2. verdenskrig satte kulturradikalismen sig tungt på Akademiet for de Skønne Kunster. Kulturradikalismen var og er stadig en kraftig ideologisk strømning med tætte historiske og ideologiske bånd til marxisme og ønskede ligesom denne en ny social konstruktion af samfundet.

Annonce

For de kulturradikale var den bestående kultur ensbetydende med et traditionelt samfund i negativ forstand. Med andre ord skulle kunsten ikke længere behage og imponere, den skulle gøre oprør og provokere. Arkitekturen fulgte med. Intet måtte længere være genkendeligt.

Kulturradikalismen står stadig stærkt på den danske kunstscene. Således ”synkede” en institutleder en gammel buste af Frederik V i Københavns Havn for at den kunne rematerialisere sig, og tusinde prominente mennesker inden for Danmarks kulturelite har siden skriftligt bakket hende op.

Tilsvarende står nu en kreds af prominente mennesker med ønsket om, at Nyborg Slot må få lov at rematerialisere sig og genopstå i nye materialer og former.

Der er meget stor forskel på at lade Nyborg Slot genopstå som en visuel manifestation af det 20. århundredes socialpolitiske forandringer eller som en troværdig rekonstruktion, som peger tilbage på kongemagt og riddere i blanke rustninger.

I gendigtningen af Nyborg Slot er tårne, spir, krenelering og alt, hvad der kan pege tilbage på tiden som kongeslot, omhyggeligt skrællet af. Når først kongespejlet er omdannet til science fiction og Nyborg Slot ikke længere passer ind i Danehoffet som kulisse, vil det gå op for Nyborg, hvilken ulykke man har skabt.

I virkeligheden er kampen om Nyborg Slot en frihedskamp, fordi vi som folk og nation skal have lov til at beholde vores kultur og historie uden at lade den tvære ud af modernistisk vandalisme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce