Annonce
Indland

Kampen mod MRSA: Svineavlere skruer ned for farligt lægemiddel

Danske svin får markant mindre af det farlige lægemiddel tetracyklin, som menes at være skyld i udbredelsen af MRSA. Arkivfoto: Birgitte Carol

Brugen af det omstridte antibiotikum tetracyklin, der har fået skylden for MRSA-epidemien hos danske svin, daler drastisk. Forskere og svineavlere uenige om næste skridt.

Danske landmænd giver deres svin mindre antibiotika. 8,3 procentpoint mindre end samme tidspunkt sidste år, for at være eksakt. Det fremgår af tal fra Fødevarestyrelsens såkaldte VetStat, der har lavet beregningen på baggrund af første halvår i 2017.

Der er især blevet skruet ned for brugen af tetracyklin, som politikerne længe gerne har villet udfase, fordi man mistænker stoffet for at være skyld i udbredelsen af den multiresitente MRSA-bakterie hos danske svin.

Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år - hvor man ikke formåede at nedbringe brugen af det syndige lægemiddel - er der blevet brugt hele 37 procentpoint mindre tetracyklin i 2017.

Tetracyklin

Tetracyklin er et antibiotikum, som er meget udbredt i dansk svineproduktion.

Overdrevet brug af Tetracyklin fører til udvikling af multiresistente bakterier, som også kan smitte til mennesker.

Lægemidlet har fået en stor del af skylden for udbredelsen af den multiresistente MRSA-bakterie hos danske svin.

Forsker kræver yderligere handling

Udviklingen vækker glæde hos en af landets førende forskere på området, Hans Jørn Kolmos, der til daglig er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitetshospital. Han mener dog, at der er lang vej igen, hvis man vil de multiresistente bakterier til livs.

- Vi skal have MRSA-bakterien under kontrol, og det har vi slet ikke på nuværende tidspunkt. Den breder sig stadig og skaber tilmed store problemer i vores sundhedsvæsen, siger Hans Jørn Kolmos.

Han opfordrer derfor politikerne til at lægge en ambitiøs plan for dagen, når Folketinget i løbet af efteråret skal forhandle nyt veterinærforlig.

- Overalt, hvor man bruger antibiotika, opstår der resistens. Derfor har Sundhedsministeriet lavet en national handlingsplan for, hvordan vi bruger antibiotika i sundhedsvæsenet. Nu er det vigtigt, at vi ser lignende tiltag på veterinærområdet, siger Hans Jørn Kolmos.

Multiresistente bakterier

Antibiotika er medicin, der bekæmper bakterier uden at angribe menneskekroppens celler.Nogle bakterier udvikler resistens. Det vil sige, at de bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Derfor kan man ikke slå bakterierne ihjel lige så effektivt som før. Et eksempel på dette MRSA der opstår hos svin, men kan smitte til mennesker. Hvis flere og flere bakterier udvikler resistens over for behandlingsmuligheder, så kan eksempelvis en lungebetændelse blive livstruende, fordi medicinen ikke længere kan slå bakterierne ned.

Annonce

Svineavlere trækker håndbremsen

Det er man lodret uenig i hos brancheforeningen Danske Svineproducenter. Her mener man, at den nuværende lovgivning på området er rigelig ambitiøs. Således påpeger formand Henrik Mortensen, at der bliver brugt meget mindre antibiotika i danske svinestalde sammenlignet med andre lande som for eksempel Spanien eller Tyskland.

- Vi kan nok aldrig stille Hans Jørgen Kolmos tilfreds. Men jeg synes, at vi som branche rykker os kraftigt. Det er de nye tal et bevis på, i og med vi både formår at skifte over til mindre skadelige former for antibiotika, samtidig med vi nedbringer det samlede antibiotikaforbrug, siger Henrik Mortensen.

Ifølge Henrik Mortensen udvikler branchen sig allerede hurtigere, end markedet kan følge med. Han fremhæver planen om, at der i 2021 skal opdrættes 1,5 million danske OUA-grise; grise Opvokset Uden brug af Antibiotika.

- Der er venteliste for at deltage i ordningen, fordi der er flere svineproducenter, der gerne vil producere OUA-grise, end der er købere til dem, når de ligger i køledisken. Udbuddet er altså større end efterspørgslen, siger Henrik Mortensen.

De politiske tiltag

I 2015 bestemte et bredt politisk flertal at udfase brugen af Tetracyklin.

Den 30. juni 2016 indførte man en målrettet gult kort-ordning mod MRSA. Gult kort-ordningen er en ordning, der straffer landmænd, der overskrider en fastsat grænse for, hvor meget antibiotika man må bruge. Den målrettede indsats i forhold til MRSA betød, at særligt farlige lægemidler så som Tetracyklin vægtede tungere end andre mindre skadelige stoffer.

Derudover har Sundhedsministeriet indført en national handlingsplan med konkrete mål for, hvordan man nedbringer brugen af antibiotika inden for sundhedsvæsenet.

Annonce

Regeringen lægger op til nye tiltag

Hos regeringspartiet Venstre tolker man de nye tal som tegn på, at den politiske indsats virker. Særligt den målrettede gult kort-ordning mod MRSA får æren for udviklingen. Denne blev indført den 30. juni 2016 og passer altså tidsmæssigt med nedgangen i brugen af tetracyklin.

Det betyder dog ikke, at der ikke kan komme yderligere tiltag, siger partiets fynske miljø- og fødevarerordfører, Erling Bonnesen.

- Umiddelbart vurderer jeg, at der vil komme nye tiltag på bordet ved de kommende forhandlinger om veterinærforliget. Men der skal stadig være plads til, at landmændene kan behandle deres syge dyr, siger Erling Bonnesen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Fyns Amts Avis mener: Den hårde, men nødvendige skoledebat på Langeland

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce