Odense: Odense Kommune skal stævnes, og en domstol skal afgøre, om det overhovedet er lovligt at gennemføre det omdiskuterede salg af Fjernvarme Fyn.
Det er Søren Windell og Det Konservative Folkepartis ambition, og derfor har Windell sat sig i front for en nystiftet forening under navnet Fionia Fjernvarme.
For selv om et smalt politisk flertal har sat underskrifter på en aftale om at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, så har modstanderne ikke opgivet.
- Vi kæmper stadig mod salget af Fjernvarme Fyn, fordi vi vil sikre de lave varmepriser og ikke afgive den direkte indflydelse, vi har gennem byrådet. Og som forening kan vi stævne kommunen, siger Søren Windell.
Søren Windell, Det Konservative FolkepartiDet handler om lovens bogstaver, og det vægter altså højere end politisk drilleri.
Han er selv formand for foreningen Fionia Fjernvarme, og derudover består bestyrelsen af Frederik Barfoed fra ejendomsselskabet Barfoed Group, direktør Erik Thomsen fra boligforeningen Kristiansdal, byrådsmedlem Reza Javid fra Enhedslisten og udviklingschef Lolle Schierff fra Fynsk Erhverv.
Søren Windell understreger, at alle sidder på et personligt mandat og ikke repræsenterer hverken arbejdspladser eller partier.
- Det her er ikke nogen politisk forening. Det ville mudre billedet, og derfor ser vi os mest som fødselshjælpere. Foreningen skal drives af borgerne og repræsentere både dem, der bor i almene boliger, i privat udlejning og i egne boliger. Og jeg ser ikke mig selv som formand efter sommeren næste år, fremhæver Søren Windell.
Den centrale paragraf
Det er varmeforsyningslovens paragraf 23f, der er omdrejningspunktet for det juridiske hjørne af den konservative kritik.
Ifølge paragraffen har forbrugerne - altså varmekunderne - forkøbsret til ledningsnettet, der sender varmen hjem i radiatorerne, men forbrugerne er ikke blevet spurgt, inden der blev givet et politisk ja til at sælge hele Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.
For en uge siden præsenterede Det Konservative Folkeparti advokat Pernille Aagaard Truelsen fra advokatfirmaet Energi & Miljø i Aarhus, og hun vurderer på baggrund af tidligere sager, at fjernvarmeanlæg ikke uden videre kan sælges uden at høre forbrugerne.
Sådan står salget lige nu
- 15. september skrev Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre under på en aftale om at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner. Det giver efter blandt andet afgift til staten 524 millioner kroner til Odense Kommune.
- Salget er imidlertid endnu ikke endelig gennemført. I en såkaldt due diligence skal for eksempel juridiske dokumenter, miljøforhold, forretningsmæssige aftaler, den finansielle situation og skatteforhold gennemgås, og som køber har Energi Fyn mulighed for at gøre opmærksom på problematiske forhold og eventuelt springe fra hele aftalen.
- Også både Energistyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal acceptere købet, ligesom Fynsværkets tidligere ejer, Vattenfall, skal sige god for, at de aftaler, selskabet har med Odense Kommune, bliver overtaget af Energi Fyn.
- Odense Kommune ejer 97 procent af Fjernvarme Fyn og Nordfyns Kommune 3 procent, og i sidste ende skal begge kommuners byråd godkende salget - det samme skal Energi Fyns bestyrelse.
- Går alt som ventet, kan den endelige overdragelse ske inden nytår.
Den udlægning er Odense Kommunes rådgiver, Horten Advokatpartnerselskab, imidlertid ikke enig i. De fastholder - blandt andet med en afgørelse i hånden fra Energistyrelsen i 2003 - at salget af Fjernvarme Fyn ikke er omfattet af reglerne for forkøbsret, fordi fjernvarmen sælges som ét stort holdingselskab.
Søren Windell, hvorfor tror I ikke på Odense Kommunes rådgiver, når de siger, der ikke er noget at komme efter?
- Det stoler vi ikke på, når vi har andre dygtige jurister, der siger noget andet. Det ærgrer mig, at borgmesteren ikke vil ind i en nærmere dialog for at få en afklaring, og derfor er vi nu nået der til, hvor vi må tage næste skridt og have en domstol til at afgøre, om forkøbsretten gælder. Også selv om en retssag kan trække ud, siger Windell.
Lovens bogstaver
For at få tyngde bag en sådan retssag er det foreningens mål at nå 8-10.000 medlemmer, før Odense Kommune stævnes. Og Søren Windell appellerer til, at den endelige, politiske vedtagelse i byrådssalen udskydes.
- Det er vigtigt, vi får det her belyst ordentligt. Beslutningen bliver hastet igennem, mener han.
Hvor meget handler det her i virkeligheden om politisk drilleri og spænden ben for jeres politiske modstandere?
- Ingenting. Jeg ved godt, at det er sådan, nogle vil opfatte det, men det her handler om, at retssikkerheden måske er i fare, og det er vi nødt til at få afprøvet. Det handler om lovens bogstaver, og det vægter altså højere end politisk drilleri, påpeger Søren Windell.
- Vi accepterer fuldt ud, og det er helt legitimt, at der er et politisk flertal, der vil sælge. Men man skal ikke tage en paragraf og bøje den, så den passer ind i det, man gerne vil. Så er man altså på gyngende grund.
Hvis en domstol ender med at afgøre, at forbrugerne har forkøbsret til varmerørene, hvad skal der så helt konkret ske, hvis det står til dig?
- Så kan vi komme i en situation, hvor et nyt forbrugerejet andelsselskab kan købe rørene, som jo i aftalen med Energi Fyn har en markedsværdi på nul kroner, siger Søren Windell.
Og hvem skal så eje resten af Fjernvarme Fyn?
- Det allerbedste vi være, at fjernvarmen forbliver på kommunale hænder.
Det er gratis at blive medlem af den nye forening Fionia Fjernvarme.