Annonce
Fyn

Kampdagen nedkæmpet af coronavirus

1. maj plejer tusindvis af fynboer at samles for at fejre Arbejdernes Internationale Kampdag. Men ikke i år hvor forsamlinger på over 10 personer er forbudt. Her ses Skovpavillonen i Assens, hvor som plejer at være tæt pakket med gæster til 1. maj-arrangement. Foto: Chrsitian Nordholt
1. maj 2020 er både på Fyn, i resten af Danmark og rundt om i verden anderledes end nogensinde før set. Hvor der andre år er fyldt med mennesker er der i år mennesketomt.

Fyn er normalvis fyldt med massevis af 1. maj-arrangementer med tusindvis af gæster. Men det igangværende udbrud af coronavirus gør, at det er forbudt at samle mere end 10 mennesker. Så 1. maj 2020 er som ingen andre kampdage gennem historien. Fyens Stiftstidendes reportere har været omkring på øen og skildrer her en fuldstændig forandret kampdag:

Foto: Henrik Larsen

1) Tomt torv i Bogense

Torvet i Bogense har ofte været hjemsted for det store 1. maj-arrangement i det nordfynske købstad. Flere gange med det nordfynske folketingsmedlem Dan Jørgensen som hovedtaler. Men i år er der hverken taler, forsamlinger eller en gæstende klimaminister.

Annonce

2) Ingen fest på Den Røde Plads i Ringe

Taler, sang og de røde faner ved indgangen er normalt billedet, når 1. maj hvert år markeres i 3F’s bygninger på Den Røde Plads i Ringe.

Men fredag morgen, 1. maj 2020, var billedet et noget andet. På grund af udbruddet af coronavirus blev det midtfynske arrangement aflyst for længe siden. Ifølge det lokale medlem af kommunalbestyrelsen og Socialdemokratiets folketingskandidat i Faaborg-Midtfyn/Ærø-kredsen, Kim Aas Christensen, blev der ikke efterfølgende tænkt i alternative måder at markere arbejdernes internationale kampdag på. Til gengæld blev arbejderne ikke snydt for Kim Aas Christensens og andres tale, idet kollegerne i Faaborg havde optaget talerne og sendte dem ud via Facebook.

Foto: René Johansen
Annonce

3) Mennesketom mødesal i Nyborg

Et kig gennem vindet til 3F Østfyns store mødesal i Nyborg. 1. maj plejer der at være masser af gang i salen. Men ikke 1. maj 2020. I stedet for røde faner bliver man mødt af følgende opslag i døren: ”Mødesalen er lukket – der må ikke afholdes møder. Med streg under ”må ikke”.

Foto: Kasper Riggelsen
Annonce

4) Helt tyst ved forsamlingshuset i Munkebo

I år er der 1. maj helt stille ved Munkebo Forsamlingshus. Normalt plejer Socialdemokratiet Kerteminde at samles her på denne kampdag. Lyden af mange mennesker samlet plejer også at strømme ud til de forbipasserende udenfor på gaden. I år er der helt tyst. Ligesom ved biblioteket i Munkebo, der ligger ved siden af. Der var ingen flaghejsning klokken syv, fælles morgenmad og en masse taler – både med lokale socialdemokrater og gæstetalere udefra. I år må de lokale socialdemokrater stå sammen – hver for sig .

Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

5) Ingen fest på Det Gamle Bibliotek i Faaborg

Normalt rykker de røde sammen om morgenkaffe, rundstykker og en lille skarp sag til halsen på Det Gamle Bibliotek på Byskolen i Faaborg, når faner og paroler luftes. I år måtte Socialdemokraterne imidlertid søge ly hos storkapitalen på Facebook, for at nå folket med budskaberne.

Foto: Torsten Cilleborg
Annonce

6) Video fra værftet i Middelfart

I Middelfart fejres 1. maj sædvanligvis på Lillebæltsværftet, hvilket også skete i år under helt særlige forhold og uden publikum. Et kamera var sat op for at sende talerne ud på Facebook, og der var mindre end 10 personer til stede. På forhånd var det barslet, at dborgmester Johannes Lundsfryd (S) skulle tale, hvorefter den fynske klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skulle gå på. Sidstnævnte blev dog forhindret, da han og regeringen holdt pressemøde på Christiansborg klokken 11, hvorfor han var med på en videoforbindelse.

Foto: Rasmus Henriksen
Annonce

7) Ikke en sjæl på Skovpavillonen

Skovpavillonen i Assens plejer at danne ramme for 1. maj med et par hundrede deltagere. Men arrangementet var rykket på Facebook, hvor blandt andet Jeanette Sandborg holdt sin første 1. maj-tale nogensinde. Arrangementet var optaget på forhånd og blev afviklet hjemme i garagen hos Poul Erik Kristiansen, lokalformand for SF.

Foto: Christian Nordholt
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Landevej spærret

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bolsjekogeri i ekstase over kæmpeordre: - Jeg synes, det var helt naturligt at støtte en ny butik

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Gylle endte i have efter læk fra tankbil: - Vi kan ikke gøre andet end at begrænse skaden

Kerteminde For abonnenter

Allan mister nattesøvn over endnu et tyveri: - Det påvirker mig indeni

Nyborg

Smugkig i den nye Superbrugsen: Måske Fyns største slagter og en afdeling med tøj gemmer sig i den gamle Kvickly

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Odense

Skal du til eller fra det centrale Odense i weekenden? Kloakarbejde spærrer hovedvej for gennemkørsel

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Fyn

Stor mangel på ambulancereddere: Odense er hårdest ramt

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Annonce