Annonce
Fyn

Kampagne på SDU: Smilende wc skal ændre dine toiletvaner

SDU-studerende Lukas Juhl Lyk Teichert og Didde Marie Jacobsen vil ændre folks toiletvaner med ”lokumsklistermærker” og plakater. Foto: VandCenter Syd
Når de studerende på SDU sætter sig for at forrette deres nødtørft, vil de blive mødt af et smilende toilet. Baggrunden er en kampagne, der skal minde de besørgende om, at toilettet ikke er en skraldespand.

I toilettet hører kun tre ting hjemme – tis, lort og toiletpapir. Men det har folk tilsyneladende svært ved at huske. I hvert fald havner der alt for meget skrald i toiletterne, og det kan kloaksystemet ikke håndtere.

Derfor har to ingeniørstuderende på Syddansk Universitet, Lukas Juhl Lyk Teichert og Didde Marie Jacobsen, i samarbejde med VandCenter Syd søsat en adfærdskampagne, der skal ændre de besørgendes vaner. Frem til efterårsferien i uge 42 byder en række toiletter på SDU derfor på smilende ansigter med teksten ”Husk: Jeg er ikke en skraldespand”.

Annonce
Her er det et toilet på SDU's tekniske fakultet, der er blevet udstyret med en smiley. Foto: VandCenter Syd

Tilstoppede pumper for 650.000 kr

Når du rykker ud i toilettet, begiver vandet sig af sted på en rejse mod et renseanlæg. På vejen skal spildevandet forbi nogle pumpeanlæg. Men her går det tit galt. For når hår, vatpinde, vådservietter og lignende skylles ud i toilettet, giver det driftstop i pumperne.

- Alene i 2017 brugte vi 650.000 kroner på at rense tilstoppede pumper. Og det er jo penge, der kan gøre vandregningen billigere, forklarer Marianne Bjerrum Lai, områdechef i VandCenter Syd.

De to kommende ingeniører blev under et fag i adfærdsdesign præsenteret for VandCenter Syds udfordring med alt for meget skrald i toiletterne. De studerende fandt også ud af, at der var et informationsproblem, idet mange danskere ikke tænker over, hvad der sker på den anden side af et toiletskyl. Kampagnen skal derfor gøre folk mere bevidste om, at toiletvandet ikke forsvinder ud i det blå, når man skyller ud.

Efter uge 42 når kampagnen er slut, vil VandCenter Syd måle uønsket affald i kloakken. Det sker med en specialbygget rist. En sådan måling blev også foretaget inden kampagnens start. De to målinger skal sammenlignes og vise, om kampagnen har haft en effekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce