Annonce
Odense

Kamp om hurtigt net: Antenneforeninger frygter for TDCs fiberplaner i Odense

TDC vil efter planen begynde at lægge fibernet ud i Søhusområdet i juli. Det er særligt den lokale antenneforening ikke særlig glade for. Projektet er det første af flere i Odense. Foto: Jon Norddahl/TDC
Søhus Antenneforening frygter for fremtiden, når TDC i juli vil lægge fibernet ud i Søhusområdet. Foreningen mener ikke TDCs valg af område er tilfældigt.

Det kunne lyde som et fantastisk tilbud, da TDC onsdag annoncerede, at man i juli vil grave fibernet ned kvit og frit til lidt under 1400 husstande og virksomheder i Søhusområdet. Ifølge TDC er projektet i Søhus blot det første i en større satsning, der skal levere fibernet - og gerne tv- og internetpakker - til odenseanerne i fremtiden.

Men hos Søhus Antenneforening er begejstringen til at overse. Faktisk frygter formand Steen Hansen, at TDCs indtog kan gå hårdt ud over antenneforeningen med 1075 medlemmer.

- Det lyder godt, når nogle siger, at noget er gratis. Men de bruger jo ikke mange millioner på at grave kabler ned her i området uden en bagtanke. De vil selvfølgelig have deres penge hjem igen plus renter i forhold til, hvad det koster at grave fiber ned. Og vi mener, det er helt tosset, at man graver fiberkabler ned i et område, hvor vi netop er ved at investere tre millioner i en opgradering af vores anlæg. Noget der vil kunne levere den samme hastighed, som man kan få med fiberkablerne, siger Steen Hansen.

Han og foreningen er ikke overrasket over, at netop deres område var det, som TDC tilfældigt udvalgte som det første sted. For TDC har gennem Yousee forsøgt at komme ind som tv-udbyder hos antenneforeningen, der har et samarbejde med Stofa. Det lykkedes ikke, og nu er det Stofa der med to millioner kroner, og foreningen der med en enkelt million kroner, har sat gang i en opgradering af foreningens digitale infrastruktur til internet og tv.

- Jeg tror i hvert fald ikke, det er tilfældigt. Jeg har set, at man hos TDC ikke er tvunget til at vælge en bestemt udbyder. Men uanset hvem man vælger, så vil man få svært ved at finde noget, der er billigere end det, vi kan levere, siger formanden, der i sin egenskab af direktør for det store boligområde Æbleparken også vil gøre sit til, at TDC får svært ved at kapre nye kunder.

- Jeg vil i hvert fald gøre alt, hvad jeg kan for, at de ikke kommer ind i Æbleparken, siger Steen Hansen.

Hos naboantenneforeningen Næsby Antennelaug er formand Christian Frederiksen også bekymret over TDCs indtog. For det kan på sigt også koste byens næststørste antenneforening medlemmer.

- Hvis de begynder at grave fiberkabler ned i vores område, så er det klart, at det kan blive et problem for os. Men vi mener nu stadig, at vi har mulighed for at tilbyde det, folk efterspørger, siger Christian Frederiksen.

Næsby Antennelaug bruger Yousee som tv-leverandør. Og Christian Frederiksen mener, der er andre ting, der kan gøre livet svært for byens antenneforeninger i fremtiden.

- Allerede nu kan vi mærke, at flere og flere streamer og vælger tv-pakkerne fra. Og så betyder det også noget for os, at man i alle de nybyggerier, man laver i Odense, ikke lægger antennekabler ind. Det gør det svært for os at få fat i nye kunder, siger Christian Frederiksen.

I torsdagens udgave af Fyens Stiftstidende forklarede Henrik Leu Christiansen, der er chef for TDCs fiberprojekt, at Søhus formentlig blot er det første af flere steder i Odense, man vil tilbyde gratis fiberløsninger helt ind i husstanden. Han lagde ikke skjul på, at man håber, at nogle vælger en løsning med internet og tv fra TDC/Yousee. Men målet er også at levere den infrastruktur, der blandt andet skal bruges fremtiden nye mobile netværk 5G.

Hos TDC slår man fast, at der ikke følger nogen krav med, hvis folk i området takker ja til at få gravet fibernet ind i deres husstand. Det står folk frit for at få lagt fibernet ind uden at bruge det eller at vælge den udbyder, de ønsker.

Annonce
Det er i dette område TDCs fibernet skal rulles ud. På hjemmesiden tdcfiber.dk er det muligt at tjekke om ens adresse er omfattet. Kort: TDC
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce