Annonce
Odense

Kamp mod virus og bakterier: Botbot spreder sit dræbende lys på Abildgårdskolen

Som den første kommune i landet vil Odense undersøge, om desinfektionsrobotten fra UVD Robots kan gøre gavn i kommunale bygninger. Abildgårdskolen i Odense skal de kommende fire måneder afprøve robotten. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
En robot, som med ultraviolet lys uskadeliggør 99,99 procent af alle bakterier og vira, får snart fast arbejde på en dansk skole. Odense Kommune og UVD Robots vil i løbet af vinteren samle erfaringer med, hvordan robotten både kan desinficere og bruges i undervisningen.

Teknologi: Der er en tør og svag lugt af noget brændt i klasselokalet. Den minder om lugten i et solarium, der lige er slukket.

- Det er fra hår og gamle hudceller, konstaterer Per Juul Nielsen, direktør i UVD Robots.

Han står i et klasselokale på Abildgårdskolen i Odense, hvor en af firmaets cirka to meter høje robotter netop har kørt en demonstrationsrunde og med sit ultraviolette UV-C-lys har taget livet af de bakterier og vira, som var i rummet.

Annonce

Det er ikke til at se med det blotte øje, men rundt omkring på borde og i luften ligger og svæver altså brændt hår og hud fra mennesker, der har været i lokalet. På den tablet, som bruges til at styre robotten, viser service- og applikationsingeniør Magnus Liisberg et kort, som robotten har skabt af lokalet. Området, hvor den har spredt sine dræbende stråler, er farvet rødt. Alle kontaktflader som håndtag, borde, stole, tavle og vandhane er nu 99,99 procent fri for levende bakterier og vira.

UVD Robots har lejet robotten til Odense Kommune, og den er netop blevet Abildgårdskolens nyeste elev. Nu skal den lære indretningen af indskolingsgangen og klasselokalerne at kende, så den hver nat kan køre rundt og desinficere alle lokalerne med sit ultraviolette lys. Foreløbig skal kommunen teste robotten i fire måneder, og håbet er, at den kan begynde sit arbejde senest ved årsskiftet.

Kommunal hjælp

På Abildgårdskolen glæder skoleleder Allan Feldskou sig til at finde ud af, om robotten kan medvirke til at nedbringe sygefraværet blandt eleverne og skolens personale.

- Hvis vi kan se, at der er færre vira og dermed sygdom i de områder, hvor den kører, vil det jo være en væsentlig gevinst, siger han.

Men målet med at afprøve robotten i fire måneder er ikke kun en renere skole og måske færre sygedage blandt elever og personale. Vigtigere er det ifølge Odenses børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), at Odense Kommune kan hjælpe en lokal robotvirksomhed til at få erfaringer med robottens brug i et skolemiljø.

- Og det er vi glade for, fordi det er vigtigt at have et lokalt afsæt for vores produkter. Når vi kommer ud i verden, er der mange, der spørger os: Hvordan bruger I den derhjemme? Typisk kører robotterne på hospitaler, men det her er et godt alternativt anvendelsesområde, og det er med til at sikre elever og lærere i en situation som den, vi har med corona, siger Per Juul Nielsen.

- Det er også en fysisk manifestation af, at Odense er en robotby. Man kan jo ikke se det, når man kommer hertil, men her på skolen er robotterne kommet ind i vores hverdag. Det er en måde at bringe det ind i vores bybillede, siger Susanne Crawley Larsen.


Jeg har allerede en fysiklærer og en naturfagslærer, som er fyr og flamme for at komme i gang med at bruge robotten i undervisningen.

Allan Feldskou, skoleleder på Abildgårdskolen i Odense


Annonce

Rengøring og undervisning

Kommunen og UVD Robots begyndte at diskutere et samarbejde for cirka et halvt år siden, men det var først 3. november, sundhedsudvalget i Odense Kommune bevilgede de 300.000 kroner, som det koster at leje robotten, inklusive installering og uddannelse af personalet, som skal betjene den. Derfor er der stadig uafklarede spørgsmål, for eksempel om rækkefølgen af rengøringen på skolen.

- Der skal være rengøring, før robotten kører i lokalet, for den er ikke en rengøringsrobot. Rester fra madpakker eller andet snavs skal fjernes først, så der er synligt rent, forklarer direktør for UVD Robots Per Juul Nielsen.

Rengøringspersonalet møder imidlertid først tidligt om morgenen, efter robotten har haft tid til at køre sin runde om natten. Netop sådan et problem skal projektet på Abildgårdskolen finde en løsning på, så både Odense Kommune og UVD Robots får sikre svar på, hvordan robotten kan passes ind i hverdagen på en dansk skole.

Til daglig skal skolens rengøringspersonale og teknisk personale kunne sætte robotten i gang, men også nogle af lærerne kommer til at stifte bekendtskab med den.

Magnus Liisberg, service- og applikationsingeniør for UVD Robots, holder den tablet, som bruges til at starte robotten. Man kan også styre robotten manuelt med et joystick på skærmen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.

- Jeg har allerede en fysiklærer og en naturfagslærer, som er fyr og flamme for at komme i gang med at bruge robotten i undervisningen. Til den fællesfaglige naturfagseksamen kan eleverne blandt andet trække et emne, som hedder strålingens indvirkning på levende organismer. Så kunne det være oplagt at vise, hvordan UV-stråling påvirker bakterier og vira ved at bruge data fra robotten, siger Allan Feldskou.

Annonce

Bremser før den rammer

På den tablet, som bruges til at starte robotten, er der et joystick, så robotten også kan styres manuelt. Og i tre hastigheder. Der kommer et lille legebarn op i avisens reporter, da han får mulighed for at køre robotten rundt i lokalet og teste, om dens sensorer virkelig er så fintfølende, at de bremser robotten, inden den rammer borde eller mennesker. Det er de - den standser brat cirka 30 centimeter, før den rammer frontalt ind i robotdirektøren.

Da en klasse kommer gående forbi ude på gangen, får robotten omgående eleverne til at stoppe op og stimle sammen ved døråbningen.

- Er den ikke smart, spørger Allan Feldskou eleverne.

- Joh ..., lyder det lettere benovet fra flere af børnene. Ret hurtigt udvikler det sig til en samtale om, hvad robotten skal hedde. Det er normalt, at køberne giver deres robot et navn, forklarer Per Juul Nielsen - i Heathrow Lufthavn ved London er robotten, som kører rundt i toiletområderne, eksempelvis blevet døbt Victoria. På Abildgårdskolen er Botbot indtil videre et godt bud på et kælenavn.

Desinficeret på 10 minutter

  • Robotterne med lysrørene blev verdenskendte, da coronapandemien brød ud, for de er nemme at bruge og effektive i kampen mod coronavirus. I dag kører de på blandt andet hospitaler, hoteller, private kontorer, biblioteker, i lufthavne og supermarkeder rundt om i verden - alle steder hvor der færdes mange mennesker, og hvor risikoen for at overføre vira og bakterier er høj.
  • UVD-robotten kan desinficere et klasselokale på cirka 10 minutter. Det er planen, at robotten også skal afprøves på et plejehjem eller et genoptræningscenter i Odense.
  • Travlheden i foråret betød, at UVD Robots måtte søge flere ansatte til både produktionen i Danmark og salgsafdelingen i USA. Et af målene med virksomhedens samarbejde med Odense Kommune er at synliggøre byens robotbranche for skoleelever, som med tiden kan blive medarbejdere inden for branchen.
  • UVD Robots er 80 procent ejet af Blue Ocean Robotics, som også har hjemme i Odense. 20 procent ejes af en australsk investor og lokale, fynske investorer.
Med ultraviolet lys, som skyder ud fra høje rør i robotten, dræbes 99,99 procent af alle bakterier og vira i lokalet, hvor robotten kører. Den kan desinficere et klasseværelse på 10 minutter. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Efter en tur rundt i et af Abildgårdskolens klasseværelser har robotten dannet et kort over lokalet - den røde farve viser, hvor der er desinficeret. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Alan E. Feldskou, skoleleder på Abildgårdskolen, og Per Juul Nielsen, direktør for UVD Robots, skal vinteren over samarbejde om at udnytte UVD-robotten på skolen og samle erfaringer om, hvordan den bedst integreres i skolens hverdag. Per Juul Nielsen håber, at robottens tilstedeværelse på skolen også kan åbne elevernes øjne for den lokale robotbranche. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Fynsk gartneri ramt af fjerde brand på fem uger: - Det må være tilfældighedernes spil

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Nordfyn

Storstilet plan om julemarked i Otterup: Tyske træhytter skal skabe den helt rigtige stemning

Assens

Afspærringsmateriel og skilte ligger klar: Freddy og hans folk er klar til at spærre af, hvis vandet kommer

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Faaborg-Midtfyn

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

OB

Følg med live: Her kan du se OBs træningskamp mod Fredericia

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Kerteminde

Brandvæsenet måtte rykke ud til gartneri igen: Vinden virkede som 'en stor blæsebælg'

Annonce