Annonce
Debat

Kamp mod social dumping skal være mere effektiv

Annonce

Arbejdsforhold: Et bredt flertal i Folketinget indgik for nylig en aftale om arbejdsmiljø og indsatsen mod social dumping på arbejdsmarkedet. Altså det forhold, at især udenlandske virksomheder systematisk snyder med skatten, ser stort på arbejdsmiljøregler og underbyder lønningerne i Danmark.

Og at der er problemer, viser tallene med al tydelighed: I 2015 var det hver tredje udenlandske virksomhed, som snød med skatten. Ved den seneste opgørelse var det næsten hver anden virksomhed. Hertil kommer problemerne med arbejdsmiljø, lønninger osv.

Det er såmænd en fin, lille aftale, der er indgået. Desværre står indholdet langt fra mål med de angreb på ordentlige vilkår, som møder lønmodtagerne på arbejdsmarkedet anno 2019.

Regeringen har i flere år skåret i bevillingerne til indsatsen mod social dumping og fjernet vigtige redskaber fra myndighederne. Mens der altså er kommet stadig flere udenlandske arbejdstagere til Danmark. Beskæftigelsesministeriet angiver stigningen til at være på næsten 50 pct. for udenlandske arbejdstagere siden 2015. I samme periode er bevillingerne skåret med næsten 15 pct.

Det siger sig selv, at det gør det sværere for Arbejdstilsynet, Politi og Skattestyrelsen at sætte effektivt ind mod social dumping med filippinske chauffører, underbetalte håndværkere, snyd med skatter og moms osv.

Kontroltrykket er altså mindsket de senere år. Men de kontroller, der faktisk har været råd til, har skrabet over 738 millioner kroner ind fra udenlandske firmaers, der ikke havde orden i sagerne. Indsatsen giver simpelthen penge i statskassen fra de udenlandske virksomheder, der ellers ikke vil spille efter reglerne.

Politi, Skattestyrelse og Arbejdstilsyn skal efter vores mening have større muskler og en permanent bevilling. Social dumping er ikke et problem, der bare lige går over. Der er også brug for at give myndighederne nye værktøjer.

Et oplagt sted at starte er muligheden for at udføre udendørs kontroller på byggepladser på privat ejede grunde. At fjerne den mulighed var en af de første forringelser af indsatsen mod social dumping, Karsten Lauritzen gennemførte som Skatteminister.

Indsatsen for ordnede og lovlige forhold på arbejdsmarkedet skal gøres permanent og løftes gevaldigt. Og den skal kunne matche omfanget af de udenlandske virksomheder, der udfører opgaver i Danmark og sender sine ansatte her til landet.

Jesper Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce