Annonce
Odense

Kamil leverer dine pakker, mens du sover: Pengene har han store planer med hjemme i Polen

Trods de skæve arbejdstider, forsøger Kamil Wieckowski at få så meget ud af sin dag som muligt. Derfor sover han oftest fire timer efter og fire timer før arbejde, så han også kan udnytte dagstimerne. Foto: Anders Ranthe
For seks år siden kom Kamil Wieckowski til Danmark for at blive pakke-omdeler. Han drømmer om at bruge pengene i hjemlandet Polen, hvor han vil være med til at skabe forandring. Vi har været med den 35-årige omdeler på job midt om natten.

Fyn: Mens fynboerne endnu sover trygt og godt i deres senge natten til torsdag klokken 02.15, har Kamil Wieckowski og kollegaerne rigeligt at se til på Fyens Distributionscenter på Blangstedgårdsvej i Odense.

Kamil Wieckowski er 35 år og stammer oprindeligt fra Polen. Det er cirka seks år siden, han kom til Odense for at blive pakkeomdeler. Forinden havde han beskæftiget sig med en masse småjobs for at kunne tjene til dagen og vejen.

Det var da også pengene, der i sin tid fik ham til at forlade sit hjemland.

Annonce

- For at have nok til dagen og vejen i Polen skulle jeg arbejde, hvad der vel svarer til 60 timer om ugen. I Danmark kan jeg arbejde 37 timer, og så har jeg oven i købet også mulighed for at lægge penge til side, forklarer han.

- Det koster tid

Det var gennem sin far, at Kamil Wieckowski fik jobbet som omdeler. Da faren kom til distributionscenteret i 2010, bestod jobbet primært af at uddele aviser.

Men som et resultat af avisernes faldende oplagstal er også pakkerne, brevene og magasinerne begyndt at fylde godt på ladet og instrumentbrættet i den hvide Renault-varevogn, da Kamil Wieckowski klokken 03.00 er klar til at begive sig ud på nattens rute til Seden.

Inden vagten for alvor går i gang, kan Kamil Wieckowski lige nå at drikke en kop kaffe. Foto: Anders Ranthe

På sin arbejdstelefon kan Kamil Wieckowski se alle de stop, han skal foretage på sin vej. Af listen fremgår bemærkninger overstreget med gult.

"Pakken bedes leveret til hoveddøren."

"Avisen skal ind via brevsprækken."

Kamil Wieckowski er sygevikar og timebetalt, mens de andre omdelere arbejder på akkord. Af samme grund er det heller ikke særlig fordelagtigt, hvis der bliver stillet ekstra krav til leveringen.

- Som omdelere ønsker vi at gøre vores arbejde så let og tidsbesparende som muligt. Hvis du står ved et hus med flere døre, er det ikke altid let at vurdere, hvor hoveddøren sidder. Det koster tid, siger Kamil Wieckowski.

Annonce

Egen boble

Umiddelbart kan det virke trist at køre alene i mørket ude på de øde veje uden at se et eneste menneske. Men udover de skæve arbejdstider har Kamil Wieckowski dog kun positive ting at sige om sit arbejde.

- Egentlig betragter jeg lidt omdelingsbilen som mit kontor, hvorfra jeg kan passe mit arbejde i fred og ro. Ofte ringer vi omdelere også sammen i løbet af vores vagt, hvor vi har mulighed for at tale lidt sammen - også om andet end arbejde, fortæller han.

Det største rent danskejede distributionsselskab

Konkurrencerådet har i denne uge godkendt sammenlægningen af Dansk Avis Omdeling (Dao) og Bladkompagniet. Dermed skabes det største rent danskejede distributionsselskab på distributionsmarkedet for post, pakker, dag- og ugeblade.

Rent formelt vil sammenlægningen af de to selskaber ske pr. 1. januar 2022. Det nye, sammenlagte selskab får en årlig omsætning på omkring 1,5 mia. kr. JP/Politikens Hus vil eje 51 pct., Jysk Fynske Medier 32 pct. og Berlingske Media 17 pct. Morten Villberg, der i dag er direktør for Dao, bliver administrerende direktør i det nye, sammenlagte selskab.

Fælles for mange omdelere er, at de er ikke dansktalende. Derfor kan et job som pakkeomdeler også virke ekstra tiltalende, fortæller Kamil Wieckowski.

- Når du ikke mestrer det danske sprog, kan det faktisk virke dejligt at lave noget, hvor du bare kan sidde i din egen boble. Hvor du ikke behøver at forholde dig til andre end dig selv, pointerer han.

Annonce

Drømmen

Selvom han godt kan lide sit arbejde, er det dog ikke planen for Kamil Wieckowski at blive i Danmark. Gennem længere tid har det nemlig været hans drøm at kunne komme tilbage til Polen.

- Når først jeg har sparet penge nok sammen, er det mit højeste ønske at købe mit eget hus i Polen. Derudover vil jeg heller ikke længere beskæftige mig med pakkeomdeling. Derimod ønsker jeg at gå ind i politik, fortæller han.

For at spare så meget tid som muligt, foretrækker Kamil Wieckowski at levere avisen fra bilen. Foto: Anders Ranthe

Mens Danmark - sammen med New Zealand - i 2020 rangerede sig som det mindst korrupte land i verden, rangerede Polen sig på en 45. plads, viser en opgørelse fra Transparency International.

Det er dog ikke noget, der skræmmer Kamil Wieckowski.

- Mit håb er at kunne hjælpe til at få ryddet op i mit hjemland. Hvis man ønsker forandring, skal man altid starte hos sig selv. Hvad kan jeg gøre? Mange af mine landsfæller bliver ved  med at beklage sig over det politiske system.

- Men for mig er det altid vigtigt at huske på, at et politisk system sjældent er ringere stillet, end vælgerne er villige til at acceptere.


Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce