Annonce
Kultur

Kaleko Mølle skal overdrages til Øhavsmuseet: Museumsforening samler kræfterne om at sikre Den gamle Gaard

Hele sommeren er der åbent på Kaleko Mølle med diverse aktiviteter. Det er Øhavsmuseet, der driver museumsdelen, men møllen ejes af Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening. Fremadrettet kommer Kaleko Mølle formentlig på Øhavsmuseets hænder - det arbejdes der på. Foto: Maria Retoft Pedersen
Ansvaret for møllebygningerne på Kaleko Mølle skal overdrages til Øhavsmuseet. Nu skal museumsforeningens bestyrelse finde løsninger for Den gamle Gaard.

Faaborg: Den nye bestyrelse i Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening, der ejer og administrerer Den gamle Gaard og Kaleko Mølle, er trukket i arbejdstøjet for at sikre, at offentligheden også i fremtiden vil have adgang til Den gamle Gaard i Holkegade.

Når sommersæsonen slutter, trækker Øhavsmuseet - som står for museumsdriften de to steder - sig ud af Den gamle Gaard, og hvad der herefter skal ske med bygningerne i Holkegade, er endnu uvist.

Den nye bestyrelse i Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening har drøftet, hvordan foreningen skal bruge kræfterne fremadrettet.

Annonce


Umiddelbart forventer jeg ikke, det kommer til at indbringe den store salgssum. Det er ikke et bygningssæt, der har den store økonomiske værdi. Det handler udelukkende om at sikre bygningerne og den fortsatte museumsdrift på langt sigt.

Ditlev Berner, formand for Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening


- På nuværende tidspunkt er vi enige om at fokusere på løsninger, der sikrer, at Den gamle Gaard fortsat er åben for offentligheden, så den kan medvirke til at formidle Faaborg og egnens kulturhistorie. I den forbindelse er det ikke afgørende for bestyrelsen, om foreningen står som ejer af bygningerne på Kaleko Mølle, siger Ditlev Berner, som er ny formand i Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening.

Ditlev Berner er ny formand for Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening. Han overtog posten efter Ib Tagel, som bestred den i mere end 40 år. Arkivfoto: Palle Søby

Hvordan de nærmere omstændigheder omkring overdragelsen bliver, skal Øhavsmuseet nu kigge nærmere på.

Den bedste konstellation

Ditlev Berner forventer ikke, at overdragelsen kommer til at give museumsforeningen nogen større økonomisk gevinst.

- Umiddelbart forventer jeg ikke, det kommer til at indbringe den store salgssum. Det er ikke et bygningssæt, der har den store økonomiske værdi. Det handler udelukkende om at sikre bygningerne og den fortsatte museumsdrift på langt sigt, siger han.

Formand for Øhavsmuseet, Jakob Holm, håber, at der kan ligge en model klar i løbet af efteråret.

- Nu skal vi ud og undersøge, hvad der kan lade sig gøre. Der er nogle ting lovgivningsmæssigt, som vi skal have styr på. Lige nu er det korte af det lange, at de (Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening, red.) gerne vil afstå bygningerne, og vi gerne vil modtage dem. Så det handler om at finde den bedste konstellation. Jeg kunne forestille mig, at det bliver som en selvstændig institution under Øhavsmuseet, siger han.

Han forventer, at Kaleko Mølle skal drives videre på samme måde som nu.

Jakob Holm, formand for Øhavsmuseet, skal nu til at undersøge, hvad der kan lade sig gøre i forhold til overdragelsen. Arkivfoto: Anne Jørgensen

- Det kører i øjeblikket med mange frivillige og mange aktiviteter derude, og det er en rigtig god måde at drive møllen på. Kaleko Mølle er noget helt særligt, fordi det er den ældste vandmølle i Danmark, den fungerer stadig og har en helt fantastisk beliggenhed, siger han.

Annonce

I samarbejde med Øhavsmuseet

I Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening går bestyrelsen nu i gang med at finde økonomi til den nødvendige restaurering af Den gamle Gaard i Holkegade.


Jeg kan ikke love noget, men jeg håber da på, at der i et eller andet omfang kan være offentlig adgang i Den gamle Gaard i 2022.

Ditlev Berner, formand for Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening


- Vi står ikke og skal have skiftet tag eller vægge akut. Og vi skal ikke åbne et splinternyt museum, så vi kan tage det hen over nogle år. Men det er klart, at vi skal have fundet nogle midler udefra, siger formand Ditlev Berner.

Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening er ikke på nuværende tidspunkt klar til at melde noget ud om, hvordan driften af Den gamle Gaard bliver fremadrettet. Sommeren skal bruges på at drøfte forskellige modeller.

Sommeren igennem holder frivillige liv i Kaleko Mølle. Her er det Lars Runebøll, der demonstrerer bogbinding. Foto: Maria Retoft Pedersen

Derudover skal det drøftes med Øhavsmuseet, hvorvidt nogle af de genstande, der er udstillet i Den gamle Gaard, kan udstilles i en ny udstilling samme sted.

- Jeg kan ikke love noget, men jeg håber da på, at der i et eller andet omfang kan være offentlig adgang i Den gamle Gaard i 2022, siger Ditlev Berner, der også gerne vil slå fast, at det nu er tid til at kigge fremad og ikke tilbage i forhold til samarbejdet med Øhavsmuseet.

- Retorikken har været hård - især på de sociale medier. For os handler det nu udelukkende om, hvad vi kan gøre, hvis vi vil beholde Den gamle Gaard. Vi ser ikke Øhavsmuseet og museumsforeningen som to, der er i kamp mod hinanden. Vi vil gerne understøtte hinanden, så det her arbejde kommer til at foregå i et samarbejde, siger Ditlev Berner.

Kaleko Mølle blev landskendt, da den var ramme for julekalenderen "Nissebanden", der blev sendt første gang i 1984. Siden har serien været genudsendt adskillige gange, senest julen 2020. Kaleko dannede baggrund for alle udendørsscenerne for ”Nissebanden”. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Nordfyn

Bogense Hotel lukker efter corona-udbrud: - Vi kunne slet ikke overskue, hvad det kunne udvikle sig til

Livsstil

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Navne For abonnenter

Leif Maibom fylder 70: Revykonge havde fornøjelige 12 år i Faaborg

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Annonce