Annonce
Mad og drikke

Ka' du li' østers?: Her er opskrifterne fra 'Østers i Vadehavet'

Østers er og bliver en spise, man skal vænne sig til. Foto: Colin J. Seymour
Er svaret nej til ovenstående spørgsmål - og der tænkes på DR-serien af Leif Panduro fra 1967 - kan det er være en idé at tilberede østerserne, så de bliver nemmere at sluge.

Nedenfor får du to opskrifter på varme/lune østers. Begge opskrifter er fra pamfletten "Østers i Vadehavet" udgivet af interessefællesskabet Sydvestjyske Smagsoplevelser.

Annonce

Den nemme: Gratinerede østers

Gratinerede østers. Foto: Søren S. Willadsen

Opskrift af Søren S. Willadsen, Gastromad

Det skal du bruge (fire personer)

12 øster

1,5 dl creme fraiche

1 fed hvidløg - presset

0,25 dl hvidvin

1 dl rasp

1 dl vesterhavsost - revet (parmasanost kan også bruges)

4 spsk. purløg - hakket

Fint salt

Sådan gør du:

Bland creme fraiche, presset hvidløg og hvidvin i en skål. Rør vandet fra de 12 østers i creme fraiche-blandingen. Hæld salt i bunden på et ovnfast fad, så østerserne kan stå, uden de tipper (du kan også brug krøllet staniol). Kom en halv spiseskefuld af creme fraiche-blandingen på hver af de 12 østers. Drys med ost, rasp og hakket purløg. Husk at gemme lidt purløg til servering. Grill østerserne i oven i 5 minutter til de er gyldne på toppen. Du kan også bruge en rigtig grill - her skal du regne med omkring 10 minutter.

Den med bid: Let pocheret østers med kål, peberrod og kartoffel

Let pocherede østers med kål, peberrod og kartoffel. Foto Steffen Snitgaard

Opskrift af Steffen Snitgaard og Marcel Rodrigues, Restaurant ROS

Det skal du bruge (fire personer)

4 østers

2 dl fløde

Peberrod

Citron

1-2 bage kartofler

Kål (sortkål eller blomkål)

Saften fra de fire østers koges lidt ind, hæld piskefløden ved og kog ind til en cremet konsistens. Smag til med peberrod og citron. Blancher kålen i lidt saltet vand. Af kartoflerne skæres der kugler, der koges møre. Før anretning kommes østerserne op i den varme fløde i cirka ét minut, så de bliver let pocheret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce