Annonce
Danmark

K vil sende kvaksalvere i fængsel: Der skal sættes en stopper for fusk med alternativ behandling

Kvaksalvere skal fremfor ikke nøjes med en bøde, hvis de lyver om behandlinger og deres effekt, hvis det står til Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Det Konservative Folkeparti kommer med et nyt udspil, der skal sikre, at alternative behandlere fremover får en hårdere straf for at føre deres patienter bag lyset gennem behandlinger og effekten heraf. Fremover skal behandlere fængsles, hvis de bryder markedsføringsloven i stedet for en bødestraf, som de får i dag.

Alternativ behandling: Fremover kan alternative behandlere forberede sig på at blive straffet endnu hårdere, hvis de fører patienter bag lyset, end de gør i dag - i hvert fald hvis det står til Det Konservative Folkeparti.

I et nyt udspil foreslår partiet, at alternative behandlere, der i dag kun straffes med bøde, hvis de lyver om deres behandlinger og effekten deraf, fremover skal kunne fængsles i op til fire måneder. Det skal blandt andet ske, hvis en alternativ behandler påstår at kunne kurere kræft med urtete.

Derudover foreslår Konservative at fordoble strafferammen for alternative behandlere, der udsætter deres patienter for fare. I dag er strafferammen op til et år i fængsel. Fremover ønsker partiet, at behandlerne kan blive fængslet i op til to år.

Vi taler om nogle mennesker, der formentlig er i den sværeste situation i deres liv. Hvis man har fået at vide, at man har en sygdom, der ikke kan helbredes, er man klar til afprøve mange forskellige ting. Og der må vi bare indse, at der står nogle mennesker klar til at udnytte de syge patienter og hive store summer penge ud af dem. Det skal der sættes en stopper for.

Søren Pape Poulsen. Formand for Det Konservative Folkeparti.

Sæt en stopper for alternative behandlinger

Ambitionen om fremover at kunne fængsle alternative behandlere, der bryder markedsføringsloven ved at lyve omkring deres behandlinger og effekten deraf, kommer fordi partiet ønsker, at der skal være en hårdere straf ved at føre patienter bag lyset, end den bødestraf som de modtager i dag.

Ifølge formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen (K), skal det have konsekvenser, hvis man leger med andre folks liv.

- Vi taler om nogle mennesker, der formentlig er i den sværeste situation i deres liv. Hvis man har fået at vide, at man har en sygdom, der ikke kan helbredes, er man klar til afprøve mange forskellige ting. Og der må vi bare indse, at der står nogle mennesker klar til at udnytte de syge patienter og hive store summer penge ud af dem. Det skal der sættes en stopper for.

Annonce

Styr på regler og retningslinjer

Selv om Konservative kommer med et udspil, der skal kunne fængsle alternative behandlere i op til fire måneder, hvis de lyver om deres behandlinger, håber formanden ikke, at det er en paragraf, der bliver taget i brug.

- Jeg håber, at en fængselsstraf kan få de folk, der gør det i dag til at stoppe med det. Man skal selvfølgelig stadig kunne modtage alternativ behandling. Men der er forskel på at kunne lindre smerte for hovedpine og at give udtryk for, at man kan kurere kræft. Det er vi nødt til at have styr på.

Men er det ikke lidt en gråzone - hvordan sikrer man, at man straffer de rigtige, for der er vel nogen, der udfører alternative behandlinger, som virker?

- Det her handler om de grove tilfælde, når man gør noget forkert eller udnytter folk. Og derfor vil vi nedsætte et råd, som skal sørge for regler og retningslinjer for alternative behandlere.

Men hvordan sikrer man, at man straffer de rigtige?

- Hvis man kan bevise, at en patient er blevet udsat for fare ved at behandleren har bedt patienten om at stoppe med sin kemobehandling for at blive behandlet af vedkommende i stedet, skal behandleren fængsles. Det er ikke, fordi vi skal fængsle samtlige alternative behandlere - det her er i yderste konsekvens.

Udspil fra Konservative

Det Konservative Folkeparti vil:

- Indføre fængselsstraf, når alternative behandlere fortæller grove løgne om deres behandling og effekten af den, altså bryder markedsføringsloven, som man i dag kun kan straffes med bøde for. Det skal kunne give fængselsstraf i op til fire måneder.

- Fordoble strafferammen, når alternative behandlere udsætter patienter for fare, fra et til to år.

- Helt forbyde alternative behandlere at tilbyde behandling af alvorlige sygdomme og lidelser. Eksempelvis må alternative behandlere med K’s forslag ikke længere tilbyde behandling af en hjernetumor, men de må fortsat gerne tilbyde behandling af tumorens eftervirkninger som eksempelvis hovedpine.

- Have at alle alternative behandlere skal leve op til en række minimumkrav. Eksempelvis skal alternative behandlere anbefale en patient at søge læge, hvis der er tegn på sygdom, og afstå fra at fraråde lægeordineret behandling.

- Oprette et nyt råd for alternativ behandling, der skal oplyse om regler, så borgerne er klar over, hvad de kan forvente af deres alternative behandler.

Kilde: Det Konservative Folkeparti

Annonce

Bred politisk opbakning

Også på den anden side af det politiske hegn møder udspillet opbakning, hvor Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), er glad for, at Det Konservative Folkeparti også har interesse for området.

- Jeg har selv et særligt fokus på sikkerheden for de patienter, som allerede benytter eller påtænker at benytte alternativ behandling.

- Derfor skal vi også overveje alle muligheder for at løse problemet med misinformation og vildledende markedsføring. Det gælder også lovgivning. Og jeg håber, vi kan gøre dette gennem en fælles løsning på tværs af Folketinget. Derfor er det også et problem, vi skal sætte ind over for i det nye år, lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til avisen Danmark.

- Jeg håber, at en fængselsstraf kan få de folk, der gør det i dag til at stoppe med det. Man skal selvfølgelig stadig kunne modtage alternativ behandling. Men der er forskel på at kunne lindre smerte for hovedpine og at give udtryk for, at man kan kurere kræft. Det er vi nødt til at have styr på, lyder det fra Søren Pape Poulsen (K). Arkvifoto: Morten Pedersen.
Annonce

Minimumskrav til behandlerne

Udover et forslag om at ændre bødestraffen til fængsel i op til fire måneder for at lyve om effekten af de alternative behandlinger samt en fordobling af den i forvejen eksisterende strafferamme, foreslår Det Konservative Folkeparti også, at der indføres en række minimumkrav for alternative behandlinger.

Partiet foreslår blandt andet, at de alternative behandlere fremover skal anbefale deres patienter at søge læge, hvis der er tegn på sygdom.

Sammen med en række minimumskrav, skal der ifølge partiets udspil også nedsættes et råd, som skal oplyse om regler og retningslinjer inden for alternativ behandling. Det skal give borgerne overblik over, hvad de kan forvente af den alternative behandling, som de vælger.

Tanken er, at der skal afsættes fem millioner kroner årligt til rådet, som senest skal nedsættes i 2021. Pengene skal ifølge udspillet komme fra råderummet.

Ifølge Søren Pape Poulsen (K) er det endnu ikke fastsat, hvem der skal være en del af rådet, men ifølge formanden skal det være en sammensætning af forskellige fagpersoner, der kan komme med den rette vejledning til befolkningen.

Annonce

Lægeforeningen bakker op

Både idéen om et råd og et større politisk fokus på alternative behandlere møder stor opbakning fra Lægeforeningen. Her mener formand, Andreas Rudkjøbing, at det er vigtigt, at det ikke kun bliver ved ordene, men at myndighederne rent faktisk fører tilsyn med de alternative behandlere, der udnytter patienterne.

- Det er meget positivt, at Konservative vil styrke patientsikkerheden i mødet med farlig alternativ behandling. Det er der brug for. Ligesom der er brug for, at Styrelsen for Patientsikkerhed holder øje med området.

- Hvis man nedsatte et råd, der kunne guide patienterne, ville der være større chance for, at patienterne ikke ville blive vildledt på samme måde i fremtiden. Som læger vil vi gerne blive bedre til at vejlede patienterne om fup og fakta om alternative behandlinger.

Selv om Lægeforeningen mener, at det er vigtigt, at man sætter større fokus på alternative behandlere, er det ikke ensbetydende med, at man skal droppe alle former for alternativ behandling.

- Vores ærinde er ikke et opgør med alternativ behandling. Det er der mange danskere, der benytter sig af hver dag og har stor glæde af, men vi vil gerne blive bedre til at vejlede patienterne til, hvilke behandlere de skal bruge. Derfor er det vigtigt, at der bliver strammet op på det område, hvor behandlingerne er til direkte fare for patienten, lyder det fra formanden.

Annonce
Annonce
OB

OB: Naturligt at Eriksen genoptræner hos os - vi er så tæt forbundet

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Sydfyn

Ung mand kørte vanvidskørsel gennem Vejstrup og Skårup: Nu efterlyser politiet vidner til den vilde biljagt

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Annonce