Annonce
Middelfart

Kørelærer i opråb til forældre: 17-årige kører ulovligt bil - uden en voksen ledsager

Helle-Charlotte Rasmussen kommer med en løftet pegefinger til forældre i Middelfart, der lader 17-årige køre bil uden en erfaren bilist på passagersædet, som loven ellers foreskriver. Foto: Daniel Kofoed.

Middelfart: Siden 1. januar 2017 har det været muligt for 17-årige via en forsøgsordning at erhverve kørekort og efterfølgende køre bil, hvis man blot er ledsaget af en person med mindst 10 års køreerfaring.

Og det er en god ordning, der er med til at sikre bedre bilister, mener tre kørelærere fra Middelfart, Fyens Stiftstidende har været i kontakt med.

En af dem er Helle-Charlotte Rasmussen fra Helles Køreskole, der dog konstaterer, at nogle forældre vælger at se bort fra lovgivningen:

- Jeg er helt vild med ordningen, for når mine elever er 17 år og består, så skal de ikke ud at køre alene. De har stadigvæk mor eller far ved siden af, siger køreskoleejeren, der "rigtig tit" hører, at 17-årige alligevel sætter sig bag rattet - uden en ledsager, som ellers er lovpligtigt, indtil den unge fylder 18 år.

- Det gør mig ked af det, når de 17-årige på gymnasiet fortæller mig, at mange forældre lader deres 17-årige køre alene i skole. Så taber jeg mit gode håb, siger Helle-Charlotte Rasmussen.

Hun mener, at det er forholdsvis udbredt, at forældre lader 17-årige køre alene til eksempelvis gymnasiet, og det kan ifølge kørelæreren ødelægge den ellers velfungerende ordning, der er på prøve til udgangen af 2019.

Annonce

Håber, at ordning består

Gitte Mogensen fra Gittes Køreskole har også hørt om tendensen, men fortæller, at det kan være svært at bedømme omfanget, og om den unge bilist er fyldt 18 år, når man spotter en tidligere elev bag rattet.

Og Torben Trafik fra Køreskolen Torben Trafik oplyser, at han ikke hører til den slags i teorilokalet, hvor han i øvrigt opfordrer eleverne til at følge lovgivningen.

Begge kørelærere oplyser desuden, at det endnu er uklart, om ordningen består efter årsskiftet. De krydser begge fingre for, at det også i 2020 bliver muligt for 17-årige at sætte sig bag rattet med en ledsager.

- Det er en glimrende ordning, og jeg kan ikke mærke forskel i modenheden, mener Gitte Mogensen, mens Torben Trafik oplever, at flere unge snakker mere om kørslen og teorien bag med deres forældre end tidligere, så nye regler på området dermed bliver mere udbredt.

En ledsager skal mindst være 30 år, have haft kørekørt i 10 år og må ikke have en alkoholpromille på over 0,5.

Det er den 17-årige, der i sidste ende er ansvarlig for kørslen. Ledsageren kan også i visse situationer blive gjort medansvarlig.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra Fyns Politis færdselsafdeling.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Middelfart halter bagefter når det gælder nye virksomheder: Erhvervschef så gerne, at flere unge overvejede at blive selvstændige

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce