Annonce
Nordfyn

Kønsforsker: Æstetiske idealer vinder ind hos mænd

Kenneth Reinicke er lektor ved Roskilde Universitet og forsker i blandt andet køn og ligestilling. Arkivfoto: Uffe Weng

Kønnene nærmer sig hinanden, når det drejer sig om forholdet til æstetiske skønhedsidealer, siger kønsforsker Kenneth Reinicke. Men det er stadig lettest at være mand.

Det er stadig lettere at være en solid bamsefar end en overvægtig kvinde, siger Kenneth Reinicke, der er lektor i kønsforskning ved Roskilde Universitet. Men kulturen ændrer sig, og der kommer større fokus på mænds udseende.

- På det her område nærmer kønnene hinanden. Mainstream-mænd kan ikke, som man kunne engang, nøjes med at tænke "Jeg har succes på arbejdsmarkedet, jeg har penge, jeg har potens". De her æstetiske skønhedsidealer vinder også indpas hos mænd, siger Kenneth Reinicke.

Grunden er, at mænd historisk set er blevet bedømt mere på deres handlinger end deres udseende, mens der altid har været fokus på kvinders kroppe. Derfor er mænd ikke objektliggjorte på samme måde som kvinder, fortæller forskeren.

- Vi mænd bliver også påvirket af de sundhedsregimer, som kvinder stadig er mere påvirkede af. Men det kan stadig ikke sammenlignes med det her "kulturens konstante blik", som kvinder har på sig, siger han.

Annonce

Vi mænd bliver også påvirket af de sundhedsregimer, som kvinder stadig er mere påvirkede af. Men det kan stadig ikke sammenlignes med det her "kulturens konstante blik", som kvinder har på sig

Kenneth Reinicke, lektor ved Roskilde Universitet

Tabu for mænd

Selvom mænd i højere grad nu end tidligere er underlagt kropsidealer, er det et tabu for mænd at tale om forholdet til ens egen krop.

- Det handler om, at det stadigvæk er kulturelt tabuiseret at italesætte for mænd. Sådan en italesættelse af at have for meget fedt på sin mave kan være stigmatiserende for en mand, siger Kenneth Reinicke.

Han peger på, at der stadig er en holdning til, at mænd skal slappe af eller tage sig sammen i stedet for at tale om, hvordan de ser ud.

- Men jeg kan stadig joke med, at jeg er for tyk, og det kan kvinder ikke på samme måde, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce