x
Annonce
Fyn

Kølstrup-overfaldsmand er sigtet på ny: Havde kniv med i retten

Avisen har tidligere skrevet navne og brugt en usløret tegning. Det sker, når der falder domme på over et års ubetinget fængsel. Da sagen nu er anket, er mændene tiltalt på ny. Derfor skriver vi ikke navn, og vi slører ansigter. Illustration: Julie Gry Sviestrup
En af de tiltalte, der blev dømt for det voldsomme overfald i Kølstrup på Nordøstfyn, er sigtet for at have en kniv med sig på retssagens første dag.

Sikkerhedsforanstaltningerne var omfattende, da en stor sag om et voldsomt overfald i Kølstrup var for retten. Som ved sikkerhedskontrollen i lufthavne blev alle tasker gennemtjekket, og alle - tiltalte, tilhører, vidner - var en tur igennem kropsskanneren for at komme ind og ud ad lokalet i Østre Landsret, hvor retssagen foregik. På førstedagen af retssagen den over en måned lange retssag førte kontrollen til, at en af overfaldsmændene nu kan se frem til endnu en tur i retten.

Ved kontrollen blev der fundet en foldekniv i mandens nøglebundt. Han blev sigtet for under skærpende omstændigheder at have haft en kniv med i retten .

I sidste uge var den nye retssag mod manden sat til at skulle foregå i byretten i Odense. retsmødet var sat til at skulle vare 30 minutter, men det blev endnu kortere.

- Sagen er blevet udsat, fordi han ikke mødte op, siger anklager Signe Josephsen.

Manden er i forvejen efterlyst, fordi anklagemyndigheden vil have alle 12 dømte overfaldsmænd fra Kølstrup-sagen varetægtsfængslet, indtil sagen skal for i Østre Landsret. Anklagemyndigheden har anket dommene, og går efter højere straffe til de dømte.

12 blev dømt for Kølstrup-overfald

Sagen handler om et overfald på Kertinge Bygade ved Kølstrup tæt ved Kerteminde den 1. oktober 2017. En på daværende tidspunkt 25-årig blev banket med golfkøller, bat og skudt med mest sandsynligt en gaspistol ifølge dommen.

15 var oprindeligt tiltalt. Én blev udskilt til en sag for sig. Én blev frifundet.

Sagens offer blev dømt for at true en af overfaldsmændene efter overfaldet. 12 blev dømt for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter. De var også tiltalt for brug af skydevåben omfattet af våbenloven og straffeloven på et offentligt tilgængeligt sted. Det blev de frifundet for.

To af dem erkendte medvirken til vold - dog uden skydevåben.

De 12 dømte fik fra et år og otte måneder til tre år og ubetinget udvisning med indrejse for bestandigt. Anklagemyndigheden var med tiltalerne for skydevåben gået efter op til fem år længere straf til den, der fik længst tid.

Flere af overfaldsmændene har eller har haft tilknytning til den tyske rockergruppering Gremium.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce