Annonce
Fyn

Kølstrup-overfaldsmænd efterlyst: Anklagemyndigheden vil have alle dømte varetægtsfængslet

Avisen har tidligere skrevet navne og brugt en usløret tegning. Det sker, når der falder domme på over et års ubetinget fængsel. Da sagen nu er anket, er mændene tiltalt på ny. Derfor skriver vi ikke navn, og vi slører ansigter. Illustration: Julie Gry Sviestrup
12 blev dømt for groft overfald i Kølstrup på Nordøstfyn. Fem har siden sagens afslutning siddet varetægtsfængslet. Nu er resten af de dømte efterlyst med henblik på at få dem fængslet indtil appelsagen i landsretten.

Da dommen var blevet afsagt, og retssagen om det grove overfald i Kølstrup var færdig i byretten, gik størstedelen af de 12 dømte overfaldsmænd ud af døren til et liv i friheden, inden de skal ind og afsone deres straf eller til en eventuel anke af sagen. Tre havde siddet varetægtsfængslet inden og under selve retssagen. Ved domsafsigelsen blev to yderligere - dermed i alt fem - varetægtsfængslet.

Men nu vil anklagemyndigheden tage den kortvarige frihed fra samtlige af de 12, der er blevet kendt skyldige i overfaldet i Kølstrup den 1. oktober 2017. Det bekræfter Christian Nielsen, der er anklager hos Fyns Anklagemyndighed.

- Vi har anmodet om, de skal efterlyses med henblik på at få dem varetægtsfængslet, siger han.

Det frembringer undren hos advokat Vilhelm Dickmeiss, der er forsvarer for sagens kronvidne, at anklagemyndigheden nu forsøger at få fængslet dem, der ikke sad varetægtsfængslet under sagen og ikke blev begæret det ved retssagens afslutning.

Noget, der gør sig gældende for Vilhelm Dickmeiss klient. Han er sagens kronvidne, fordi han har fortalt politi og anklagemyndighed om de andre tiltales rolle i sagen.

- Jeg forstår slet ikke, at de vil det nu. Det er mærkeligt, at de efter domsafsigelsen kommer i tanke om, at de vil have resten varetægtsfængslet. Det er lidt overraskende, siger han og oplyser, at hans klient endnu ikke er blevet fremstillet i et grundlovsforhør for at få ham fængslet.

Annonce

25-årig blev banket og skudt

Sagen handler om et overfald på Kertinge Bygade ved Kølstrup tæt ved Kerteminde den 1. oktober 2017. En på daværende tidspunkt 25-årig blev banket med golfkøller, bat og skudt med mest sandsynligt en gaspistol ifølge dommen.

15 var oprindeligt tiltalt. Én blev udskilt til en sag for sig. Én blev frifundet. Sagens offer blev dømt for at true en af overfaldsmændene efter overfaldet. 12 blev dømt for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter. De var også tiltalt for brug af skydevåben omfattet af våbenloven og straffeloven på et offentligt tilgængeligt sted. Det blev de frifundet for.

To af dem erkendte medvirken til vold - dog uden skydevåben.

De 12 dømte fik fra et år og otte måneder til tre år og ubetinget udvisning med indrejse for bestandigt. Anklagemyndigheden var med tiltalerne for skydevåben gået efter op til fem år længere straf til den, der fik længst tid.

Flere af overfaldsmændene har eller har haft tilknytning til den tyske rockergruppering Gremium.

Sagen er anket

Anklagemyndighedens nye kurs omkring varetægtsfængsling skyldes, at der nu er et andet grundlag at varetægtsfængsle alle 12, lyder forklaringen fra anklager Christian Nielsen.

- De er blevet dømt over et års ubetinget fængsel, og det giver mulighed for at varetægtsfængsle dem med henvisning til retsfølelsen, siger Christian Nielsen.

Kronvidnet, advokat Vilhelm Dickmeiss' klient, er i Odense Byret blevet idømt et år og ni måneders ubetinget fængsel. Fem måneder af dem er en reststraf fra en anden dom. Når eller hvis han bliver fundet og fremstillet i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling, vil advokaten ikke overraskende afprøve om betingelserne for, at hans klient kan blive det, er til stede.

I hvert fald én af de efterlyste, der først efter sagens afslutning er blevet begæret varetægtsfængslet, har fået taget sin frihed. Derfor sidder mindst halvdelen af mændene nu i varetægt og venter på, at sagen skal for i Østre Landsret.

Byrettens dom over de skyldige i Kølstrup-sagen blevet anket af anklagemyndigheden. Anklagemyndigheden går efter højere straf.

En af overfaldsmændene skulle have været for retten i Odense onsdag i forbindelse med en sigtelse i en anden sag, men han mødte ikke op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce