Annonce
Debat

Køen af arbejdsløse skal ikke være endnu længere

Mette Frederiksen sætter gang i debatten om nye reformer af arbejdsmarkedet. Gennem de næste måneder kommer vi til at diskutere det såkaldte ”arbejdsudbud”, altså hvor mange mennesker, der står til rådighed for arbejdsmarkedet, ikke antallet af arbejdspladser.

Jeg har fokus på arbejdspladserne, frem for at gøre køen af mennesker længere. Udfordringen er først og fremmest at skabe arbejdspladser, og at have kvalificerede mennesker til at klare de nye job.

Tidligere reformer byggede på ideen om at forsure almindelige menneskers liv gennem nedskæringer på dagpenge, kontanthjælp, højere pensionsalder og så videre. Men der findes heldigvis en anden vej, og nu skal ”reformer” betyde forbedringer, selv om hverken Cepos eller de borgerlige har opgivet tankerne om endnu flere forringelser og endnu mere ulighed.


Hvis bare halvdelen af alle 25-årige uden uddannelse blev faglærte, vil det forbedre beskæftigelsen med 11.000.


”Arne-reformen” giver lidt mere retfærdighed, så mennesker, der startede tidlig på job, også kan gå lidt tidligere på pension. Selvfølgelig trækker det nogle mennesker ud af arbejdsmarkedet. Ja, det er faktisk hele ideen med reformen. Det meste af højrefløjen og De Radikale jamrer sig vældigt over denne nye rettighed til almindelige mennesker, og er åbenbart bekymrede for tabet af de ca. 10.000 mennesker, som står til at forlade arbejdsmarkedet. Men de er både socialt og beskæftigelsesmæssigt blinde som muldvarper.

En ny undersøgelse fra AE-Rådet viser at der i 3. kvartal 2020 var på 139.600 fuldtidspersoner registeret som ledige. Men der var hele 297.000 personer i Danmark uden et arbejde, men som ønsker et. Desuden er der 89.000 personer på deltid, og som gerne vil have flere timer. Over 50.000 mellem 15 og 29 år har ingen uddannelse, er ikke i gang med en, og har ikke et arbejde.

Hvis bare halvdelen af alle 25-årige uden uddannelse blev faglærte, vil det forbedre beskæftigelsen med 11.000. Bedre arbejdsmiljø vil frigive masser af arbejdskraft og spare samfundet for over 60 milliarder hver år. Hvis sygefraværet falder med en dag om året i kommuner og regioner og en halv dag i staten og i private firmaer, vil beskæftigelsen stige med 5000 personer. Flere med etnisk minoritetsbaggrund i uddannelse og job.

Opgaven er at skabe arbejdspladser og give bedre muligheder for uddannelse gennem hele livet. Desuden er betydningen af dette ”arbejdsudbud” stærkt overdrevet i forhold til velstanden i samfundet. Det betyder langt mere, hvor effektivt vi faktisk producerer. Det er produktiviteten, som driver velstanden fremad.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce