Annoncørbetalt indhold

Kødædende dyr har højere risiko for kræft

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Det har længe været kendt, at forarbejdet kød øger risikoen for tyk- og endetarmskræft. Senere er det kommet frem, at også rødt kød kan udgøre en forhøjet risiko. Dette gælder tilsyneladende ikke kun for mennesker, slår ny forskning fast.

Det viser sig nemlig, at kødspisende pattedyr generelt har højere risiko for at udvikle kræft – i hvert fald pattedyr i zoologiske haver rundt om i verden. Det nye studie er ledet af forsker Orsolya Vincze fra University of Montpellier. Resultaterne viser for eksempel at over 25% af træleoparderne, som primært lever af fugle, aber og andre pattedyr, dør af kræft.

Annonce

Undersøgelsen viste derimod, at der blandt hovdyr var langt mindre risiko for kræft. Samme forskning blandt vilde dyr har endnu ikke været mulig, idet det ikke er muligt at overvåge dyrene på samme måde, eller at fastslå dødsårsager hos dem.


Kan vegetarisk kost forhindre kræft?

Ovenstående forskning har udelukkende fokuseret på dyr i zoologiske haver, og kan dermed ikke relateres direkte til menneskers kost. Der er dog en lang række ting man selv kan gøre for at undgå kræft – blandt andet at skære ned på forarbejdet og rødt kød.

Kræftens Bekæmpelse nævner i denne forbindelse pålæg og pølser som noget af det kød, man skal undgå at indtage i store mængder. Til gengæld anbefales frugt og grønt, idet det formindsker risikoen for mund-, svælg- og strubehovedkræft.

En af de helt store syndere når det gælder kræft er rygning. Faktisk er lige netop rygning den risikofaktor som er skyld i allerflest tilfælde af kræft. Men også vores alkoholforbrug har stor betydning. Ved at holde sig inden for det maksimalt anbefalede antal genstande om ugen, kan man undgå en forhøjet risiko for blandt andet bryst- og leverkræft.

Så helt generelt anbefaler Kræftens Bekæmpelse altså at man lever sundt for at minimere sin risiko for at få kræft – blandt andet ved at spise sundt og dyrke motion.


Undgå hudkræft – både hos dyr og mennesker

Solens stråler, som ellers er kilde til meget af det nødvendige D-vitamin, bliver generelt ikke lovprist af Kræftens Bekæmpelse. De anbefaler på det kraftigste, at man er forsigtig med solbadningen. De fleste af os kender efterhånden de vigtige solråd om skygge, solhat og solcreme, men der er stadig alt for mange, der alligevel kommer galt afsted.

Faktisk kunne 90% af tilfældene af hudkræft og modermærkekræft helt undgås, hvis vi passede bedre på i solen og havde mere respekt for dens uv-stråler. En særlig risikofaktor i denne forbindelse er solarier, som både Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen fraråder.

Også hos dyr kan solskoldninger føre til hudkræft – og her er særligt lyse dyr, dyr med tynd pels eller bare pletter i farezonen. Af samme grund findes der også solcreme til dyr, som kan bruges på de mest udsatte områder. Er skaden alligevel sket, og er dyret blevet solskoldet, skal man holde lidt ekstra øje med symptomer på hudkræft. Disse vil typisk være de samme som hos mennesker – sår, der ikke vil hele, skorper og mørke pletter.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.