Annonce
Rejser

Københavnsk luftfotograf anbefaler: På rundtur i hovedstadens arkitektoniske perler

Marmorkirken og Operahuset. Foto: Nicolas Cosedis
Under titlen ”We love Copenhagen” har luftfotograf Nicolas Cosedis fotograferet København fra luften. Her giver han sit bud på de steder i hovedstaden, som efter hans mening er et besøg værd - også til fods.

Seks smukke steder i København set fra luften.

1 Søerne

Søerne i København. Fotografiet tog Nicolas Cosedis i den blå time. Det vil sige lige efter solnedgang, når farverne begynder at blive blå. - Lige efter en gylden solnedgang bliver himlen meget blå meget hurtigt. Billedet har det klassiske pastelfarvede aftenlys, fortæller Nicolas Cosedis. Foto: Nicolas Cosedis

- Hvis man vil opleve det, som københavnerne elsker, så er det ikke Nyhavn - selv om det også er et fantastisk sted - men søerne, hvor københavnerne især bruger byen. At gå en tur ved søerne er en langt mere autentisk oplevelse end for eksempel Nyhavn og Rådhuspladsen. Går man tur rundt om alle søerne, rammer man både København K, Ø, N, V og Frederiksberg, og så er der mulighed for alle mulige pitstops undervejs med kaffe to go eller interimistiske caféer. På søerne må man ikke sejle med motor, og det er også et plus, men der er blandt andet vandcykler.

- Jeg var i luften for at tage billeder af de små gader på Vesterbro. Billedet af søerne i aftensolen var en fantastisk oplevelse af skyde. Da lyset over København lignede det, man ser i Skagen om sommeren. Det var en skøn aften, og da vi lettede, håbede vi inderligt at få en overgang i horisonten. Man ved aldrig, om det passer med skyerne, så lyset brydes. At få det her billede var et held. Det handler om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Flyet er ikke ligesom en bil, hvor man kan bremse, så timing er vigtig. At tage luftfotos er svært, men rigtig sjovt.

At gå en tur ved søerne er en langt mere autentisk oplevelse end for eksempel Nyhavn og Rådhuspladsen.

Luftfotograf Nicolas Cosedis

2 Kartoffelrækkerne

Kartoffelrækkerne i København. Foto: Nicolas Cosedis

- Kartoffelrækkerne var tidligere et arbejderkvarter. I dag er det dyrere at bo der, men der er stadig superhyggeligt. Det er ikke et overfriseret sted. Haverne roder lidt på en vildt charmerende måde, men der står dyre havemøbler. Det er en sjov blanding, måske man kan beskrive det som lidt kulturradikalt. Det er en oplevelse at gå tur i Kartoffelrækkerne, for der er typisk en god stemning med et stort fællesskab og legepladser til børn. I enderne af Kartoffelrækkerne ligger typisk små caféer.

- Med 200 kilometer i timen er det svært at tage et billede ud ad vinduet direkte til højre. I stedet flyver vi i retning af husene, sådan nærmest skråt på. Så vi rammer dem lige på. Den eneste ulempe ved billedet er, at der er mange, som tror, at jeg har kopieret husene på billedet. Men nej, det er den skinbarlige virkelighed.

3 Nordhavn

Nordhavn. Foto: Nicolas Cosedis

- Fotografiet af Nordhavn viser, hvordan der er skudt nyt op i den gamle frihavn, hvor blandt andet gamle fodersiloer er genbrugt i nybyggeriet. Den store stjerneformede bygning huser UN City, som på dansk hedder FN Byen. De cirkulære bygninger blev brugt til cement i 80’erne og 90’erne. I dag huser de highend-kontorer. I den 65 meter høje bygning til højre, der er en tidligere kornsilo, er der bygget eksklusive lejligheder og en restaurant på toppen. Det er arkitektfirmaet Cobe, som har bygget den og vundet en del priser for sit arbejde. Foran den, på taget af et parkeringshus, ligger Konditaget Lüders, der byder på træningsredskaber for alle, der har lyst. Der er mange, som lægger deres vej fordi på deres morgenrute. Det er blevet et sted, hvor man mødes og træner. I Nordhavn har man for alvor fået skabt en bydel, hvor man tænker mennesker ind i byggeriet og på den måde skaber liv og tilskynder til at bruge byen. Derfor synes jeg, det er en bydel, som er værd at besøge, hvis man kommer udefra. I Big Bio udstiller jeg desuden mine fotos hen over sommeren.

- Fotografiet er taget på det tidspunkt lige efter, at solen er gået ned. Det der vilde tidspunkt, hvor der lige er nok sollys tilbage, så man stadig kan se. Men dagslyset er alligevel fadet så meget, at man stadig kan se det elektriske lys i vinduerne. Det er et magisk tidspunkt, hvor lyset træder tydeligt frem.

4 Operahuset og Marmorkirken

Marmorkirken og Operahuset. Foto: Nicolas Cosedis

- Det er en tidslomme at træde ind i Frederiksstaden, der er området ved Marmorkirken (kirkens officielle navn er Frederiks Kirke, red.). Til højre for Operahuset kan man se kraner. Der er man i gang med at bygge Operaparken, der er doneret af A.P. Møller Fonden. Det skal være et grønt område og et frirum. Det er vigtigt at skabe et grønt rum i byen i stedet for flere huse og mere beton. Fra Marmorkirken og ned mod vandet går Aksen, som københavnerne kalder det. Den går gennem Frederiksgade, der blev anlagt for flere hundrede år siden. Frederiksstaden er et af de vigtigste arkitekturkomplekser fra rokoko-perioden i hele Europa.

- Billedet tog jeg under begyndelsen af den første corona-nedlukning i april 2020. Normalt er området proppet med turister, men på billedet er der næsten mennesketomt. Billedet er taget i det her specielle tidsrum, omkring fem minutter før solnedgang. Det er derfor, der kun er nogle af bygningerne, der bliver ramt af et gyldent skær. Blandt andet toppen af Marmorkirken.

5 Gråbrødre Torv

Gråbrødre Torv. Foto: Nicolas Cosedis

- Gråbrødre Torv ligger i hjertet af København mellem Strøget og Nørreport Station. Selv bor jeg ikke mere end 200 meter derfra, så det er mit kvarter. Det er en af de ældste pladser i København. Den har sit navn fra Gråbrødrekloster, der blev oprettet på stedet af munke i 1238. I dag er det en hyggelig plads med et træ i midten, og så er det et bilfrit område. Da Strøget blev bilfri i 1962, var det den første plads, der blev bilfri. Man fjernede p-pladserne, og automatisk blev det et sted, de unge hang ud og drak øl. Det er et af de hyggeligste steder at nyde noget at drikke, men man kan sagtens gå rundt i byen uden at finde det.

- Jeg tog billedet i vinter og husker, at jeg var lige ved at opgive, fordi det lige var stoppet med at regne og var meget tåget. Men så fik jeg alligevel billedet i kassen.

6 Københavns Inderhavn

Københavns Inderhavn. Foto: Nicolas Cosedis

- Det sjove ved billedet af inderhavnen i København er, at man kan se, hvordan den er bygget sammen af de nye broer. I gamle dage var det kun Knippelsbro og Langebro, men hvis man kigger efter, er der også nye broer - grønne broer - som er for cyklister og fodgængere: for eksempel Lille Langebro og Bryggebroen. De er med til at binde byen sammen, så fodgængere og cyklister kan færdes mere sikkert og sundt i byen. Det gør byen mere lettilgængelig. Også for besøgende, der kommer for at opleve København.

- Billedet er taget i to kilometers højde, en halv time efter solnedgang. Der er kun meget lidt dagslys tilbage til at lyse inderhavnen op. Til venstre side ses Christianshavn og Amager, og til højre ligger det centrale København.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce