Annonce
Rejser

København: Find De Seks Glemte Kæmper

Specielt for Lille Tilde er, at hun har 28 skjulte fuglehuse i sig. Foto: Judith Betak
Glemt er de ikke helt, måske mere gemt. Det er en gratis ferieoplevelse at tage på skattejagt og finde de seks store, festlige trolde, som er lavet af genbrugstræ af kunstneren Thomas Dambo. De gemmer sig i Københavns Vestegn.

Pludselig, da stien mellem træerne drejer, kan man se ham: Venlige Teddy, som rækker sin højre arm ud, så den danner en lille bro over bækken, mens den venstre er bukket i albuen og er en port over stien, som fortsætter rundt om ham.

Det er et overraskende og festligt syn midt i Hakkemosen i Høje Taastrup Kommune skabt for et par år siden af kunstneren Thomas Dambo. Med forskellige grupper af hjælpere har han rundt om på Københavns Vestegn bygget i alt seks store trolde af genbrugstræ og andet "affald". Han har fortalt, at hans tanke blandt andet er at inspirere andre til at bruge det kasserede som en ressource - og samtidig have det sjovt.

"De Seks Glemte Kæmper", kalder Dambo sine trolde, som er gemt lidt af vejen i naturen, så man må på skattejagt for at finde dem. Og kæmper er de. Venlige Teddy er vel omkring fire meter høj, som han sidder dér. Han er som de øvrige fem forsynet med et lille vers med et hint til, hvor man kan finde den næste kæmpe:

"Mine arme er lange og hjælper dig på vej.

Jeg bli'r aldrig sur, kom bare og træd på mig.

Jeg har en stor flok søskende, men vi er gemt for mennesker.

De kalder os for Vestegnens Glemte Kæmper.

Bag campingpladsen ude i den rødeste åre

På bakken sover bror Louis lige fra vinter til vår."

Tættest på Teddy gemt i skoven ud til Tueholmsøen i Albertslund Mose omgivet af motorveje finder man Lille Tilde. At kalde hende ”lille” er nu en tilsnigelse, for hun rager godt op mellem træerne, hvorfra hun skuer over mod den modsatte side af søen, hvor endnu en trold, Thomas på Bjerget, gemmer sig.

De tre resterende kæmper er Oscar Under Broen, som kan findes under en bro i Ishøj Strand, mens sovende Louis med de store fødder er tættest på København nær Absalon Camping i Rødovre. Bakke Top Trine er som den eneste ude i det åbne landskab på Vestvolden i Hvidovre. Her ligger hun på en bakketop, hvor man kan kravle op i hendes håndflade og få en flot udsigt over Avedøresletten.

Læs om De Glemte Kæmper på Thomas Dambos hjemmeside, hvor der også er ”skattekort”, som viser vej til de seks trolde: https://thomasdambo.dk/works/de-glemte-kaemper/.

Annonce
Venlige Teddy inviterer til, at man bruger hans arm som bro over den lille bæk til stien på modsatte side. Foto: Judith Betak
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce