Annonce
Kerteminde

Kært samarbejde i Rynkeby: Børn vækker liv i de gamle

Børnenes umiddelbare glæde smitter hver gang af på beboerne på Dalsbo. Privatfoto
En gang om måneden rykker fem børn på plejehjem i Rynkeby. Resultaterne er slående.

Rynkeby: Store smil, spontane latterudbrud og en anelse mere ballade rykker en gang om måneden ind på plejecenteret Dalsbo i Rynkeby. Her kommer nemlig fem børn på besøg som del af et nyt og tættere samarbejde med Rynkeby Private Børnehave.

Et tv-program om en jysk børnehave, der rykkede på plejehjem i to uger, inspirerede før sommerferien lederen af Rynkeby Private Børnehave, Tove Ravnholt til at prøve noget nyt:

- For mig var det den umiddelbare glæde, man ser i mødet mellem gamle og unge. At de gamle stadig kan yde noget, selvom de er lidt demente og sidder i kørestol. Parterne giver noget begge veje. Det kan være, at bolden, de kaster med, ruller ud på gulvet, men så kan et par friske børneben hurtigt hente den. Til gengæld kan den ældre måske lære barnet at blive bedre til at gribe, fortæller hun.

Ikke mange børn kommer i dag på et plejehjem, da langt de fleste bedsteforældre er friske op i en høj alder.

Det første møde vakte omgående begejstring:

- Én af drengene sagde efter første gang: "Hvornår skal vi det igen? Det var skide sjovt." Vi har så travlt i vores hverdag, at vi godt kan glemme hinanden lidt på tværs af generationer. Men det behøver ikke at være så meget, der skal til. Det er øjenkontakten og berøringen med et andet menneske, der betyder så meget, fortæller Tove Ravnholt.

Annonce
Det behøver ikke være så kompliceret øjenkontakt og berøringer har alle mennesker brug for. Privatfoto

Glade børnestemmer vækker minder

Også de ældre glæder sig hver gang, fortæller den daglige leder på Dalsbo Plejecenter, Anne Schmidt-Nielsen:

- Beboerne glæder sig virkelig meget til samværet med de små. At høre børnenes glade stemmer vækker minder fra en dejlig tid i livet, hvor mange af de ældre selv havde små børn. Vi kan bare se glæden i øjnene på dem. Børnene er også så glade og umiddelbare. De går bare hen og tager de gamle i hånden for eksempel. Når de ses oftere, får de en tættere relation, og børnene bliver mere trygge i det, fortæller Anne Schmidt-Nielsen.

Hun fremhæver særligt ét eksempel på de resultater, børnene fremkalder:

- Én af vores svært demente beboere stoppede pludselig en pige og sagde: "Lille ven, du skal tage en hue på, for det er koldt i dag." Det er længe siden, vi har hørt hende sige så lang en sætning.

Projektet evalueres efter nytår, og håber er, at det fortsætter i det nye år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Drab på George Floyd: Massivt fremmøde til solidaritets-demonstration i Odense

Annonce