Annonce
Middelfart

Kære Middelfart: Det var en fornøjelse at besøge jeres by til klimafolkemødet

Bedsteforældrenes Klimaaktion skabte opmærksomhed på kvalitetstøj fra gemmerne gennem modeshow med hjemmelavet sang - til Klimafolkemødet i Middelfart 2021. Foto: Sofie Secher Karlsen

Lokaldebat: Kære Middelfart,

Det var super opløftende at besøge jeres by den 2.-4. september. Klimafolkemødet har i den grad sat Middelfart på danmarkskortet. For det er netop her, vi er så brandgode i Danmark: At samles, diskutere og ordne tingene i mindelighed - ingen gule veste her, tak.

I øvrigt er det jo tænkeligt, at den grønne omstilling netop vil skabe verdenshistoriens bedste epoke.

Annonce

Det første foredrag på min tur handlede om noget så usexet som fjernvarme. Her kunne de folkevalgte på Christiansborg have stor gavn af at lytte til fodfolket i de kommunale forvaltninger. Problemet er, at 500.000 husstande skal omlægge deres varmeforsyning fra olie og gas til "noget andet". Den bedste løsning er fjernvarme. Men staten giver tilskud til individuelle varmepumper og udhuler kundegrundlaget for fjernvarmen.

Mit næste stop var en præsentation af, hvordan landbruget kunne skabe brændstof gennem "pyrolyse". Her omsættes halm til et drivmiddel, der kan hældes i en spand - samt kulstof, som landmanden pløjer tilbage i jorden. Og igen: En begejstret forsker, der er vild for at præsentere en nyttig teknologi i støbeskeen.

Middelfart havde også klimaministeren på podiet i flere afdelinger. Sjovest var måske hans håndgang med debattøren Tor Nørretranders, som mente, at den grønne omstilling skulle ose af sex. Det kunne ministeren ikke afvise, men nøjedes med at fremhæve, at vi er nået langt i processen. Et synspunkt, som ikke vakte genklang hos en gruppe HF-elever, som var kommet helt fra Thy.

Som udefrakommende var det spændende at opleve, hvordan et engageret byråd kan tage ambitiøse initiativer og løfte debatterne. Det giver befolkningen et sagligt fundament, når vi skal konfronteres med de uundgåelige beslutninger.

Borgmesteren afsluttede tre dages møder med et citat fra tegneren og filminstruktøren, Anders Morgenthaler: Det er superskønt at se de unges engagement i klimakampen, men vi kan ikke tillade os at overlade ansvaret til dem.

Og deri har han jo ganske ret.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce