Annonce
Debat

Kære Mette, glem ikke kulturen, når du lægger kabalen

På kant: Folketingsvalget er overstået, og nu ved vi, hvem der er inde og ude. Men det spændende venter forude, fordi det er nu, at Mette Frederiksen skal lægge sin magt-kabale. Klima, flygtninge, økonomi og velfærd til alle er i spil, når partierne skal blive enige om fordelingen af magten. Her ved vi af erfaring, at kulturen let kan blive glemt.

Da jeg lever og ånder for kulturen og al den livsberigende viden og store oplevelser som museerne, bibliotekerne, teatrene og alt derimellem repræsenterer, så sidder jeg naturligvis og ser bekymret til, mens en ny regering tager form. Sidste gang, vi gik til valg, så fik vi de forhadte to-procents-nedskæringer. Vil de blive rullet tilbage?

I en kronik i Kulturmonitor 7. juni fremlagde fire af socialdemokratiets politikere med Mogens Jensen i front otte punkter for en bedre kulturpolitik. For dem er kulturen ikke den ekstra flødeskum på velfærdsstaten, men det rugbrød, som skaber sammenhængskraft og fælles identitet i vores samfund (her kan jeg kun være enig). Deres plan er at få kulturen ud til alle - og få flere til at bruge kulturtilbud.

Det er fint; det er vi sådan set allerede i gang med. Problemet er, at kulturen er blevet så hårdt beskåret, at det bliver svært at se, hvordan alle de store politiske drømme skal kunne flyve. Så kære Mette, glem ikke kulturen - og husk de mange hænder, som brænder for at få kulturen ud til folket, når din kabale skal gå op.

Annonce
Jeanette Varberg
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Læserbrev

Venstre efterrationaliserer om Thomas B. Thriges Gade

Læserbrev: I søndagens avis har odenseredaktør Erik Thomsen begået en spændende analyse af det netop indgåede budgetforlig i Odense. I særdeleshed blev det spændende i sidste afsnit, hvor man kunne læse at "hos Konservative husker man alt for godt valget i 2013, hvor Venstre med en mærkesag om en reel gennemkørsel via de nye p-kældre i centrum fik et kanonvalg". Det er vist kun Venstre, der husker det sådan. Og derfor ret mystisk, at redaktøren, ukritisk, viderebringer en påstand som Venstres politiske ordfører fremførte ved førstebehandling af budgettet. Der er som minimum tale om efterrationalisering, når Venstre pludselig hævder at have gået ind for reel gennemkørsel via den nye p-kælder i Thomas B. Thriges Gade. Og det kunne redaktøren nemt have konstateret, hvis han havde orket at se sin egen avis fra 2013 igennem. For eksempel ville han have set, at Venstre den 30. januar 2013 stemte imod overhovedet at lave en VVM undersøgelse for hele Thomas B. Thriges Gade projektet. Og uden VVM undersøgelse intet projekt. Ellers kunne han have læst det debatindlæg, som Bo Libergren og Lars Chr. Lilleholt skrev den 17. februar 2013, hvor der stod "den bedste løsning er, for os at se, en tosporet vej sammen med letbanen over jorden, hvor der byfortættes op til". Altså ingen gennemkørsel gennem p-kælderen, men en vej ovenpå jorden. Og så var der den artikel, som journalist Rune Blichfeldt skrev den 8. november 2013, hvor holdningerne til Thomas B. Thriges Gade blev ridset op "mens Konservative og Dansk Folkeparti begge taler om reel gennemkørsel, står begge partier samtidig fast på at gennemføre den nuværende løsning… Venstre, der i sin tid stemte for aftalen, men senere trak sig ud af forliget, vil derimod ændre den plan, der foreligger, så der også fremover kan køre biler på overfladen i to spor - et i hver retning". Det er altså på ingen måde rigtigt, at Venstre havde en mærkesag om reel gennemkørsel gennem p-kælderen. Det er en løgn, som Venstre behændigt prøver at lancere nu, hvor projektet begynder at ligne en succes. Venstre ville fastholde en vej ovenpå jorden. Og stemte kun af nød for Det Konservative Folkepartis forslag om reel gennemkørsel via p-kælderen i 2014 – efter valget. Det er på sin vis forståeligt, at Venstre lyver om deres politik. Men det er skuffende, at avisen ukritisk viderebringer løgnen, så den får et skær af sandhed.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce