Annonce
Odense

Kænguruejer fra Fangel har mistanke om tyveri: To kænguruer er forsvundet

- Man kan godt se på deres pels, at de har været meget stressede, men de spiser og går rundt og er rolige igen, fortæller Zebastian Bach om de kænguruer, det er lykkes at indfange. Privatfoto
Mandag morgen vågnede en kænguruejer i Fangel til noget af et chok. Syv kænguruer var blevet lukket ud af deres fold. Tirsdag er tre stadig på fri fod, og ejeren har mistanke om, at to af dem er blevet stjålet.

Fangel: Mandag morgen måtte en bilist ved Fangel bremse hårdt op for at undgå et dyr på vejen. Han troede ikke sine egne øjne, da han opdagede, at det var en kænguru. Men den var god nok.

Mandag morgen var syv kænguruer af racen Wallaby sluppet ud fra deres fold på Zebastian Bachs gård i Fangel. Tirsdag formiddag er tre af dem fortsat på fri fod.

Zebastian Bach fik mandag morgen et opkald fra en borger i Fangel, der havde set en af kænguruerne løbe omkring.

- Jeg løb selvfølgelig straks ud på folden og kiggede og kunne konstatere, at der ikke var nogen kænguruer, fortæller han.

Låsen ind til folden var fjernet, og derfor kunne han hurtigt konkludere, at kænguruerne ikke var sluppet ud af sig selv.

- Der var bare åbent. Johan, min alpaka der også går i folden, stod i forhaven og spiste græs.

Zebastian Bach har haft kænguruer i to år. Han havde i alt 14 på sin gård i Fangel, men lige nu er der kun 11.

Den eneste måde man kan styre en kænguru på, er ved at have fat i halen. Se hvordan det lykkes Zebastian Bach at indfange en af kænguruerne i videoen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Annonce

- Vi tror, at de to er blevet stjålet. Den ene af dem havde en unge i pungen, men den er faldet ud. Det er højst sandsynligt et tegn på, at man har forsøgt at slæbe kænguruen væk i halen.

- Zebastian Bach, kænguruejer.

To kænguruer muligvis stjålet

Hverken Zebastian Bach eller politiet ved endnu, hvorfor kænguruerne er blevet lukket ud, men Zebastian Bach har sin egen teori.

- Jeg tror, det har været meningen, at man ville stjæle alle kænguruerne, men at noget er gået galt. Enten har der været for meget larm, eller også er der sket et eller andet, så de er blevet afbrudt. Og så er kænguruerne stukket af i stedet. Men jeg kan ikke sige det med sikkerhed, det er bare en påstand, pointerer han.

Flere af de undslupne kænguruer er efterfølgende blevet set i Fangel, og det er også lykkedes at fange flere af dem. Men to af kænguruerne er sporløst forsvundet.

- Vi tror, at de to er blevet stjålet. Den ene af dem havde en unge i pungen, men den er faldet ud. Det er højst sandsynligt et tegn på, at man har forsøgt at slæbe kænguruen væk i halen, forklarer han.

Den lille kænguru-unge fandt Zebastian Bach død i græsset mandag morgen.

Ikke mange penge værd

Ifølge Zebastian Bach er kænguruerne ikke mere end nogle tusind kroner værd.

- En racehund er meget mere værd. Det er også derfor, jeg ikke kan forstår, de vil stjæle dem. Det er ikke noget, man bliver rig af, siger han.

Han har ingen mulighed for at spore de to forsvundne kænguruer.

- Chancen for, at jeg får dem tilbage, er nul procent. Jeg tror ikke på det. Jeg tror, de er blevet kørt ud af landet, hvor de måske sælger bedre.

I løbet af sommeren og efteråret har der været flere eksempler på kængurutyverier i Danmark. I juni blev to kænguruer stjålet fra en gård ved Bjerringbro, en måned senere blev tre kænguruer stjålet fra en dyrehandler i Thy og senest blev ni kænguruer stjålet fra Munkholm Zoo på Djursland i weekenden.

Zebastian Bach har derfor også et budskab til andre kænguruejere:

- Pas på med hvem I fortæller, at I har kænguruer, for lige pludselig går det galt.

Ifølge Zebastian Bach er kænguruen et ganske almideligt dyr at have. Han kender selv flere, der har kænguruer. Privatfoto

Forsøg ikke at fange dem

Hvis man ser en af kænguruerne opfordrer Zebastian Bach til straks at kontakte ham. Man skal ikke prøve selv at indfange dyrene, da det vil gøre dem stressede.

- I aftes blev en af dem set længere oppe ad vejen fra, hvor vi bor. De trækker sig stille og roligt mod gården igen, så vi vil helst ikke jage dem for meget. Vi har åbnet folden og flyttet de andre kænguruer, så hvis de kommer tilbage, kan de hoppe direkte ind i folden.

Han håber, at bilister omkring Fangel vil være ekstra opmærksomme. Kænguruerne ved ikke, hvad biler er, og en af dem blev mandag aften set siddende i vejkanten.

På Zebastian Bachs gård bliver kængurufolden fremover helt lukket af. Der bliver sat overvågning og lamper op de steder, der mangler, så han kan holde øje med hele grunden.

- Desværre kan du aldrig få en forbryder til at blive væk. Hvis han vil ind, finder han bare et andet sted at komme ind.

- Dyr er mit liv, og kænguruen er mit yndlingsdyr. Man finder en form for sjælefred i at se dem hoppe rundt ude på folden, og man kan sidde og kommunikere med dem uden helt at komme tæt på. Der er bare noget over det, forklarer Zebastian Bach. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce