Annonce
Erhverv

Kæmpevækst: Energi Fyn er fyldt op med gas

Energi Fyn har øget salget meget kraftigt i 2018. Arkivfoto: Energi Fyn
Fyns største elselskab vokser kraftigt. Opkøbet af kunderne i det tidligere Naturgas Fyn har sendt omsætning og indtjening kraftigt i vejret. Men faldende børskurser betyder, at det samlede overskud er faldet.

Energi Fyn har længe været Fyns største elselskab, men selv om det løbende har opkøbt mindre kolleger, har det været en stagnerende forretning. Men den tid ser ud til at være forbi nu. Elforbruget er kraftigt på vej op, og sidste års indtog på naturgasmarkedet har skubbet kraftigt til salget.

Opkøbet af kunderne i det tidligere Naturgas Fyn samt en mindre gruppe fra Engros Gas er den vigtigste forklaring på, at omsætningen i 2018 steg med næsten 40 procent og endte på 1,9 milliarder kroner. Naturgaskunderne har oven i købet kun været en del koncernen i halvdelen af året, så virkningen bliver endnu kraftigere i 2019-tallene.

- Det var en stor opgave, der betød meget for os i 2018, men 90 procent af arbejdet med at overtage kunderne er på plads nu, siger Bent Agerholm, administrerende direktør i Energi Fyn.

Annonce

Energi Fyn a.m.b.a.

Hjemsted: Odense SV

CVR-nr. 53777813

Direktion: Bent Agerholm

Bestyrelse i 2018: Søren Thorsager (formand), Bjarne Ivan Hansen (næstformand), Knud Bjørn, Jens Otto Dalhøj, Jørn Frederik Jørgensen, Cæcilie Ning Hage, Christian Hein, Mads Holdgaard (udpeget af Faaborg-Midtfyn Kommune).

Desuden er Jan Eriksen, Anders Nøhr Jensen, Gitte Nørgaard Hansen og Henning Ley-Frantsen er medarbejdervalgte medlemmer af bestyrelsen for Energi Fyn Holding A/S

Ejere: 205.000 elforbrugere

Regnskabstal 2018 (2017 i parentes)

Omsætning: 1.872 millioner kroner (1.353)

Resultat af primær drift: 139 millioner kroner (111)

Netto finansielle poster: -44 millioner kroner (41)

Resultat før skat: 95 millioner kroner (153)

Resultat efter skat: 65 millioner kroner (126)

Egenkapital: 3.431 millioner kroner (3.346)

Antal ansatte: 307 (272)

Betalte 302 mio. for gaskunder

Det fremgår af det nye regnskab, at dette køb samt det meget mindre køb af selskabet Engros Gas tilsammen har kostet 302 millioner kroner. Det tal vil Bent Agerholm ikke kommentere på grund af en aftale med sælgerne.

- Vi mener, at købet er pengene værd. En af fordelene er, at vi får en større kritisk masse til vores kunde- og afregningsafdeling. Desuden vil vi prøve at sælge vores el til de kunder, der ligger uden for Fyn. Hvis et andet firma havde købt, ville det på samme måde forsøge at sælge el til de fynske naturgaskunder, der i dag i høj grad er kunder hos os. Det har også spillet ind i vores beregninger, siger Bent Agerholm.

Den stigende omsætning er også hjulpet op af investering i vindmøller og en kraftigt stigende elpris i sidste års tørre sommer.

Den store omsætning har ført til rekordoverskud - i hvert fald når man ser bort fra udviklingen på kapitalmarkederne. Overskuddet af den primære drift blev på 139 millioner kroner - en stigning på 25 procent og det bedste tal nogensinde på denne post.

Har investeret kæmpebeløb

Til gengæld gik det stærkt tilbage på de finansielle poster. De gav i 2017 et plus på 41 millioner kroner, men i 2018 blev det til et minus på 44. Ifølge Bent Agerholm skyldes nedgangen blandt andet et negativt afkast på værdipapirerne på en procent.

- Det er helt inden for rammen af vores investeringspolitik, når man tager udviklingen på børserne i betragtning. Og allerede 1. februar havde kurserne forbedret sig så meget, at vi var i plus igen, siger direktøren.

Overskuddet endte på 95 millioner kroner før skat, og de penge har koncernen god brug for. I 2018 blev der investeret et kæmpebeløb på i alt 860 millioner kroner, heraf 145 millioner kroner i elnettet - blandt andet en ny 60 kilovolt transformerstation til Syddansk Universitet. Koncernen venter også fremgang i økonomien i 2019.

Energi Fyns administrerende direktør Bent Agerholm kan glæde sig over, at de nye vindmøller på Lindø gav virksomheden et godt afkast i 2018. Arkivfoto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce