Annonce
Navne

Kæmper for at få omverdenen til at forstå: Ordblind lærer udgiver bog

Randi Jeppesen er ordblind i så svær grad, at hun er afhængig af forskellige farver på mælkekartoner for at kunne vælge den, hun gerne vil have. Alligevel er det lykkedes hende at tage en læreruddannelse, og hun arbejder i dag som ordblindekonsulent. Hun har nu i samarbejde med en journalist skrevet en bog om sit liv som ordblind. "Hvad står der?" er titlen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Randi Hedelund Jeppesen har i 20 år kæmpet for at få omverdenen til at forstå, hvad ordblindhed er, og nu udgiver hun en bog, som skal bidrage til det.

Randi Hedelund Jeppesen har i 20 år kæmpet for at få omverdenen til at forstå, hvad ordblindhed er, og nu udgiver hun en bog, som skal bidrage til det.

Hun kan ikke se forskel på, om der står "Aalborg" eller "Aarhus på en bus, og hun kan kun med dyb koncentration skrive sit navn og adresse.

Alligevel har Randi Hedelund Jeppesen læst så digre værker som bibelen, koranen og Brødrene Karamazov, og hun har stik imod sin tidligere sagsbehandlers forventninger taget en læreruddannelse.

- Jeg har altid været opsat på, at selvom jeg ikke kunne læse, skulle jeg ikke vide mindre end de andre, så jeg har også altid fulgt med i nyhederne i tv- og radio, siger hun.

Randi Hedelund Jeppesen

Randi Hedelund Jeppesen er født i 1978 i Vejle.Hun bor i dag i Tved sammen med sin mand og deres to sønner.

Hun er uddannet lærer fra Den frie lærerskole i Ollerup med linjefag i dansk, religion, drama og idræt.

Hun driver firmaet "Hjælp til ord" og er rådgiver og bisidder i ordblindeforeningen.

Hendes bog, "Hvad står der - en fortælling om at finde vej i livet som ordblind," som er skrevet af journalist Charlotte Strøm, udkommer den 24. September fra forlaget Mellemgaard.

Fandt en anden identitet på ordblindeskole

I dag hjælper Randi Hedelund Jeppesen ordblinde og underviser lærere gennem sit firma "Hjælp til ord". Hun er ekspert i at bruge de it-systemer, som har betydet, at hun selv er blevet selvhjulpen, fordi de gør det muligt for hende at "læse med ørerne," som hun kalder det.

Randi Hedelund Jeppesen kan lytte til og forstå tekster oplæst med en højere hastighed, end mange ikke-ordblinde læser med. Hun kan også diktere komplicerede tekster.

Så i princippet kunne hun godt selv have skrevet den bog, om sit liv som ordblind, der udkommer den 24. september.

Men bogen er skrevet af journalist Charlotte Strøm. Det var hende, der kontaktede Randi Hedelund Jeppesen efter at have hørt hende fortælle om sin ordblindhed i "Hjernekassen" på P1.

- Jeg kunne godt have skrevet den, men jeg kunne ikke have fået ideen. Og jeg kunne ikke have fastholdt troen på, at min historie var interessant for andre mennesker, siger Randi Hedelund Jeppesen.

Hun skal nemlig stadig minde sig selv om, at der er ting, hun er dygtig til, efter en barndom præget af nederlag. I dag er hun ganske anderledes end den skolepige, som for 26 år siden trøstespiste sig til en konfirmationskjole i størrelse 46 og forsøgte at gøre sig usynlig for parallelklassens mobbere.

- Først da jeg kom på ordblindeefterskole, fandt jeg en anden identitet end at være ordblind. Jeg fandt ud af, at jeg var dygtig til at synge og fortælle, og at jeg var en god ven. Jeg kunne også godt finde ud af matematik, selvom min matematiklærer i folkeskolen fortalte mig, at det kunne jeg ikke lære, når jeg ikke kunne læse, fortæller hun.

Annonce

Tiden er blevet en anden

Set med nutidens briller var Randi Hedelund Jeppesens barndom og skolegang fuld af svigt og fejl fra de voksnes side. Men sådan ser hun ikke på det i dag.

- Jeg er overbevist om, at alle gjorde deres bedste ud fra de forudsætninger, de havde. Selv matematiklæreren. Jeg går ud fra, at han sagde det på grund af uvidenhed, siger hun.

Muligheden for at hjælpe ordblinde elever er helt anderledes i dag, end da Randi Hedelund Jeppesen gik i skole.

Annonce

Højtlæsende computer var en hjælp på vejen

Først da hun startede på VUC i 2000, fik hun mulighed for at læse andre tekster end dem, der fandtes som lydbøger, eller som hun kunne få nogen til at læse højt for sig. Den gang kostede en computer, som kunne læse tekster højt med syntetisk tale 42.000 kroner. I dag er en ganske almindelig computer med de rette programmer tilstrækkeligt. Det krævede et tovtrækkeri med kommunen at få bevilliget computeren. Men den var afgørende for, at Randi Hedelund Jeppesen kunne pukle sig igennem 9. og 10. klasse og en række HF-fag og blev optaget på Den Frie Lærerskole i Ollerup.

- Med computeren blev jeg selvhjulpen. Meget af det, jeg før skulle have hjælp til, kunne jeg nu klare selv.

Læsehandicappet giver hende stadig besvær. Computeren kan for eksempel ikke hjælpe med gadeskilte eller fødevareemballager, så Randi Hedelund Jeppesen er jævnligt nødt til at stille det spørgsmål, som er blevet titlen på bogen om hendes liv som ordblind: "Hvad står der?"

Men hun er blevet bevidst om, at ordblindheden har skærpet andre evner hos hende.

- Jeg er god til at høre efter, fordi jeg har været vant til, at jeg ikke bare kunne slå det, jeg ikke fik fat i, op bagefter. Og jeg er blevet en dygtig mundtlig fortæller, fordi jeg ikke bare kan læse en tekst højt, fortæller hun.

Annonce

Kender til ordblindhed fra alle sider af bordet

Og netop fordi, hun selv er ordblind, har hun helt unikke forudsætninger for at hjælpe børn, der ikke kan læse.

- Uanset hvor engageret en lærer er, og hvor godt de forbereder sig, vil de jo aldrig komme til at bruge lige så mange timer med it-hjælpemidlerne, som jeg har gjort. Og fordi jeg også er lærer, kender jeg ordblindhed fra alle sider af bordet, forklarer hun.

Målet med "Hvad står der" er det samme: At hjælpe andre med de samme problemer. Dels ved at øge omverdenens forståelse, dels ved at give andre ordblinde troen på, at deres fremtidsmuligheder kan være flere, end de selv og omgivelserne umiddelbart tror.

- Jeg har et lillebitte håb om, at nogen tænker: "Når hun kan, så kan jeg også".

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce