Annonce
Erhverv

Kæmpeordre på fynske robotter: Skal bekæmpe coronavirus i Kina

Her underskrives ordren på desinfektionsrobotter til Kina, den største nogensinde for UVD Robots. Fra venstre adm. direktør i UVD, Per Juul Nielsen, Su Yan, adm. direktør i Sunay Healthcare Supply, der er køberen, og UVD's bestyrelsesformand, Claus Risager, der også er direktør i moderselskabet Blue Ocean Robotics. Foto: UVD Robots
Odense-virksomheden UVD robots, en del af Blue Ocean Robotics, har fået sin største ordre nogensinde på desinfeketionsrobotter, der skal bruges på kinesiske sygehuse for at komme coronavirus til livs.

Fyn: Den fynske desinfektionsrobot, der er udviklet af og fremstilles hos UVD Robots i Odense, skal nu bruges aktivt i kampen mod coronavirus - eller covid-19, som virussen nu officielt kaldes. Onsdag faldt en stor ordre på et tocifret millionbeløb på plads, og allerede i denne uge er de første robotter sendt af sted. Flere følger efter i de kommende uger.

- Det er vore største ordre nogensinde, og det betyder, at vi er i fuld gang med at skalere produktionen op, fortæller adm. direktør Per Juul Nielsen i UVD Robots.

Han vil ikke sætte et nøjagtigt beløb på ordrens værdi ud over, at der er tale om et tocifret millionbeløb, altså over 10 millioner kroner.

- Det har været et hurtigt forløb over tre-fire uger, og især de seneste par uger er det gået stærkt. Onsdag formiddag kunne vi underskrive de endelige papirer, uddyber Per Juul Nielsen.

Den selvkørende robot kan med ultraviolet lys ubemandet desinficere og dræbe virus og bakterier. Dermed kan robotten bidrage til at begrænse spredningen af coronavirus uden at udsætte hospitalspersonalet for smittefare.

Køberen er Sunay Healthcare Supply, der i forvejen leverer velfærdsteknologi og medicoudstsyr til det kinesiske marked.

- Med denne aftale glæder vi os over, at vi via vores samarbejdspartnere i Kina kan sikre, at desinfektionsrobotter hjælper professionelle og patienter i samtlige provinser i Kina. Mere end 2000 kinesiske hospitaler har nu mulighed for at sikre sig effektiv desinfektion, siger adm. direktør i Sunay Healthcare Supply, Su Yan.

Hun var i Odense onsdag for at skrive aftalen under hos UVD Robots, der har både udvikling og produktion i de lokaler på Niels Bohrs Alle 185, der tidligere husede KMD.

Annonce

UVD Robots

UVD Robots er er porteføljeselskab under Blue Ocean Robotics, der udvikler og producerer en bred vifte af servierobotter efter princippet om, at hver robot er udskilt i sit eget selskab. Således er desinfektionsrobotten, der nu er solgt i stort antal til Kina, udskilt i selskabet i UVD Robots ApS.

Udviklingen af desinfektionsrobotten begyndte i 2014, hvor en gruppe danske hospitaler efterspurgte en langt mere effektiv måde, hvorpå man kunne nedbringe infektionsraterne på hospitalerne.

UVD Robots er grundlagt i Odense efter et vellykket udviklingsprojekt mellem OUH og Blue Ocean Robotics, som skabte den unikke robot, der desinficerer ved hjælp af ultraviolet lys.

Robotten er ubemandet og selvkørende.

Den er aktiv i over 40 lande i Europa, USA og Asien. I Danmark kører der UVD-robotter på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i akutmodtagelsen, og på OUH desinficerer UVD-robotterne luften og overfladerne på Hæmatologisk Afdeling.

Ejeren af selskabet UVD Robots ApS, Blue Ocean Robotics, er et af verdens første af sin slags, en form for "Robot Venture Factory".

Blue Ocean har blandt andet vundet en af branchens største internationale priser, IERA Award'en, der også kaldes branchens "Oscar."

Har ledt i hele verden

Den kinesiske virksomhed har set sig godt om, inden valget faldt på UVD-robotten.

- Vi har screenet verdensmarkedet for de bedste teknologier til at bekæmpe coronavirussen, og vi finder, at den danske UVD-robot er de andre teknologier overlegen. Vi er glade for på meget kort tid at have indgået en forhandleraftale om enerettigheder til at levere UVD-robotterne i Kina. Begge parter har arbejdet intenst på at få igangsat leverancer af robotter til kinesiske hospitaler, fortsætter adm. direktør i Sunay Healthcare Supply, Su Yan.

Også hos UVD er der glæde og tilfredshed med aftalen. Adm. direktør Per Juul Nielsen siger.

- Vi er glade for via vores teknologi at kunne hjælpe med til at bekæmpe spredningen af virus i Kina. Vores innovative teknologi kommer virkelig til sin ret i en alvorlig situation som denne, hvor verdenssundheden er truet.

UVD-robotten er på markedet i over 40 lande i både Europa, USA og Asien. I Danmark kører robotter rundt på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i hospitalets akutmodtagelse. På OUH desinficerer UVD-robotterne luften og overfladerne på Hæmatologisk afdeling.

- Det er en afdeling med patienter med meget dårligt immunforsvar, derfor er det vigtigt at fjerne risikoen for virus og bakterier, og det gør vores robotter fuldstændigt, forklarer Per Juul Nielsen.

Sådan ser desinfektionsrobotten, der nu sættes ind mod coronavirus i Kina, ud. Foto: UVD Robots
De skal i gang med at producere mange flere robotter hos UVD Robots efter den store ordre til Kina. Foto: UVD Robots
Glade sælgere - og køberen i midten. Fra venstre adm. direktør i UVD, Per Juul Nielsen, Su Yan, adm. direktør i Sunay Healthcare Supply, der er køberen, og UVD's bestyrelsesformand, Claus Risager, der også er direktør i moderselskabet Blue Ocean Robotics. Foto: UVD Robots
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: 451 meldte sig ledige lørdag under coronakrisen

Leder For abonnenter

Byggerier på Odense Havn: Det er gået rigeligt stærkt

Det er selvsagt ærgerligt, at planerne om et opsigtsvækkende nybyggeri på Tysklandskaj i Odense - blandt andet bestående af to markante siloformede højhuse i op til 15 etagers højde - er afgået ved døden. For byggeriet ville have udviklet havnen yderligere og skabt et endnu mere sammenhængende boligområde på havnefronten. Det er imidlertid forståeligt, at entreprenørfirmaet Casa har opgivet at bygge på arealet ved Tysklandskaj, eftersom man ifølge direktør for udvikling i Casa, Henrik Hansen, ikke har kunnet finde et kommercielt grundlag for byggeriet. Det er ærlig snak. Casa har simpelthen ikke kunnet skabe økonomi i at bygge på området i den nuværende situation, coronakrise eller ej. Det vil der heldigvis være andre entreprenørfirmaer eller investorer, der vil kunne skabe på et senere tidspunkt. Havneområdet i Odense er et attraktivt sted at bygge, ligesom havneområderne i de øvrige fynske kystbyer er, og derfor vil der med sikkerhed dukke en anden køber af grunden op senere. Udviklingen på Odense Havn er gået rigeligt stærkt i de senere år. Boligblok efter boligblok i trist, hvid beton er blevet smækket op i højt tempo. Derfor er det udmærket, at havnen tager en pause fra den hastige udvikling og udbygning. Som Odenses havnedirektør, Carsten Aa, sagde det så fint i avisen tidligere på ugen, gør det ikke noget, at havnen ikke bliver udviklet på fem år, men nærmere på 15 år. Sagen er, at der er investeret umådelige summer i boligbyggerier i Odense i de senere år. På Thomas B. Thriges Gade, i Gartnerbyen, ved Odense Havn, på Østerbro, ved SDU og utallige andre steder er der bygget højt og lavt og tæt og spredt. Nye boliger er skudt op, gamle boliger er blevet renoveret, og tusindvis af odenseanere har fået ny bopæl. Det er alt sammen godt - for byen, for kommunen, for odenseanerne. Og det bliver også godt, når endnu flere odenseanere får bopæl på Tysklandskaj. Det skal skam nok ske på et tidspunkt.

Annonce