Annonce
Erhverv

Kæmpe tilførsel af penge: Nu er fynsk robothåb mere end en milliard værd

UVD Robots, der er et af Blue Ocean Robotics selskaber, har haft travlt, siden coronaen ramte. Virksomheden har i forsommeren fået mere plads at udvikle og producere på, efter at den flyttet. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Odense-virksomheden Blue Ocean Robotics har fået friske kontanter i kassen. Niels Thorborg og mange andre investorer har skudt 122 millioner kroner i nye penge ind i virksomheden, der nu har en markedsværdi på over en milliard kroner.

Odense: Den fynske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics har kun eksisteret i seks år, men alligevel har den i dag en værdi på over en milliard kroner.

Det kan man regne ud ved at omregne den pris, som en gruppe investorer har været villig til at betale for 11 procent af aktierne i virksomheden lige før sommerferien.

Virksomheden har løbende siden begyndelsen fået tilført mange penge fra fremmede investorer, men med virkning fra 30. juli i år er de overgået af et rekordstort tilskud til kassebeholdningen.

Annonce

Sommerens kapitalforhøjelse var på lidt over 122 millioner kroner. Det er langt den største i Blue Ocean Robotics levetid, den næststørste - fra november 2019 - var på lidt under 70 millioner kroner.

- Pengene kommer fra både eksisterende og nye aktionærer. Først har de aktionærer, der allerede er medejere, fået mulighed for at købe flere aktier, og derefter tilbød vi resten til nogle af de, som tidligere har henvendt sig og vist interesse, siger bestyrelsesformand Jørn Tolstrup Rohde.

Har købt 11 procent

For de 122 millioner kroner har gruppen fået aktier, der udgør 11 procent af den samlede kapital.

De mange penge skal bruges til at udvikle især tre robotter og til at udvide salgsorganisationen verden over.

Den ene robot, UVD, har på grund af corona-pandemien tiltrukket sig stor opmærksomhed, da den kan desinficere for eksempel en hospitalsstue meget let og hurtigt med ultraviolet lys. Den er i stort tal på vej ud til kunder verden rundt fra fabrikken i Odense.


Det er blevet en stor virksomhed, og der skal mange penge til at føre vores planer ud i livet.

Jørn Tolstrup Rohde, bestyrelsesformand, Blue Ocean Robotics


En anden, Gobe Robots, er netop nu på vej ud til kunder. Den er en slags kombination af en robot og en video-samtale i en kategori, som man i branchen kalder teleprescence. Virksomheden har solgt et lignende produkt i flere år, dette er en helt ny version.

Endelig kommer der til efteråret PTR Robots, der skal hjælpe ansatte i sundhedssektoren med at hjælpe for eksempel lammede patienter ud af sengen.

Annonce

Vækst kræver kapital

- Det er blevet en stor virksomhed, og der skal mange penge til at føre vores planer ud i livet. Når man vokser, har man brug for mere arbejdskapital, og desuden skal vi investere i udvidelse af både salgsnet og produktion, siger Jørn Tolstrup Rohde.

Tidligere har Blue Ocean Robotics oplyst navne på nogle af de nye investorer, men det vil bestyrelsesformanden ikke gøre denne gang.

UVD Robots, der er en del af Blue Ocean Robotics, har haft kæmpestor succes med denne desinfektionsrobot. De mange nye penge skal blandt andet bruges til at opgradere salg og produktion af den. PR-foto: Thomas Midtgaard-Joergensen, UVD Robots

Af de offentligt tilgængelige oplysninger fremgår det, at investeringsselskabet Nordic Eye stadig er største aktionær med 15-20 procent af aktierne - samme niveau som selskabet har haft siden den første investering i oktober 2018. Bag det meget omtalte selskab står - eller stod - blandt andet investorerne Peter Warnøe og Lars Tvede.

Næststørst er L'Easy-ejer Niels Thorborgs 3C Finans med 10-15 procent. Ifølge  Jørn Tolstrup Rohde er Niels Thorborg en af de aktionærer, der har været med til at skyde nye penge ind i den seneste runde.

Annonce

Fynske erhvervsfolk med som aktionærer

De tre stiftere har hver 5-10 procent af aktierne. Frem til december 2019 havde de hver 10-15 procent, men på det tidspunkt faldt Rune Larsen og Erland Østergaards ejerandele - formentlig fordi kapitalen steg, så deres aktier kom til at fylde mindre. 30. juli er den tredje stifter, administrerende direktør Claus Risagers, ejerandel også faldet til 5-10 procent.

Det laver Blue Ocean Robotics

Blue Ocean Robotics udvikler og sælger såkaldte servicerobotter især til brug i sundhedssektoren, på hoteller, byggepladser og i landbruget.

Servicerobotter indgår ikke i en produktion ligesom industrirobotter, som der er langt flest af. I stedet skal de assistere og arbejde tæt sammen med mennesker.

Rækken af robot-typer omfatter blandt andet de tre færdige produkter: UVD Robots, en selvkørende desinfektionsrobot, Gobe Robots, en selvkørende kommunikationsrobot til videosamtaler og PTR Robots, en mobil robot til aflastning af arbejde med patienter.

Derudover er en håndfuld andre servicerobotter på vej gennem udviklingen.

Det er meningen, at de færdige robotter, som er ejet af hvert sit datterselskab, skal sælges, når de har bevist deres værdi. Dermed er virksomheden med dens egne ord en producent af robot-selskaber.

Moderselskabet gav formelt et mindre overskud på fem millioner kroner i 2019, men de tre bærende datterselskaber har alle betydelige minus-resultater, så efter alt at dømme ville et regnskab for hele koncernen vise et underskud.

Ifølge Ejerregisteret råder de navngivne aktionærer tilsammen over 40-65 procent af aktierne, mens resten ejes af en lang række investorer, der hver har mindre end de fem procent af aktierne, som betyder, at ejerandelen bliver offentlig.

- Vi har en meget bred investorbase. For os er det ikke nødvendigt at have en enkelt eller få store aktionærer, der dominerer virksomheden, siger Jørn Tolstrup Rohde.

Han er selv aktionær, og tidligere har virksomheden også oplyst, at fynboerne Bo Stærmose, Steen Haustrup, Lars Terney samt boet efter C.C. Nielsen er blandt aktionærerne.

Annonce
Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Navne

Begravelser og bisættelser lørdag den 4. december

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce