Annonce
Erhverv

Frustreret tomatavler: Ekstraudgift på otte millioner og 150 ton kasserede tomater

2018 var et år til glemmebogen, hvor Mads Pedersen både blev ramt af lave priser på tomater og af en ekstraregning på tilbagebetaling af et milliontilskud. Arkivfoto

Den fynske tomatavler Mads Pedersen er frustreret over ekstraregning på otte millioner kroner efter et skidt 2018, hvor overproduktion på markedet sendte priserne i bund, så Alfred Pedersen & Søn måtte kassere 150 ton tomater. - Kæmpe streg i

- Det er meget frustrerende og en kæmpe streg i regningen.

Sådan opsummerer den fynske tomatavler Mads Ulrik Pedersen 2018-sæsonen på dagen, hvor han har udsendt regnskabet for sit selskab Alfred Pedersen & Søn, der er del af koncernen Green Food Holding.

Det som ellers begyndte som et fint år, blev på flere fronter et skidt år for tomatavleren, som er Danmarks største.

- Det startede fint, og så fik vi det, som ellers er godt for gartnere - nemlig en solrig og varm sommer, men den gode sommer betød, at der blev skabt en overproduktion i hele markedet, som var med til at presse priserne ned, siger Mads Ulrik Pedersen.

Det betød bl.a. at han måtte kassere hele 150 ton tomater, selv om de intet fejlede.

- Det var bedre end at sætte dem ud på markedet, også selv om det er virkelig svært, når de ikke fejler noget som helst, siger han.

Annonce

Bitter pille

Regnskabet afslører dog, at det ikke kun var en varm sommer og overproduktionen, der gav ham udfordringer.

Før skat ender resultatet ni millioner kroner dårligere end sidste år. Tomatproducenten gik ellers blot lidt tilbage i bruttofortjenesten, men millionregningen sender selskabet ned i et minus 8,1 millioner kroner før skat. Mads Pedersens tomatselskab skabte i 2017 en million kroner i plus før skat. Efter skat lyder underskuddet på 5,6 millioner kroner mod 688.000 kroner i plus sidste år.

En nedgang før skat på næsten ni millioner kroner kan ikke mindst tilskrives en ekstraregning fra Energistyrelsen, som har fundet ud af at et særlig energitilskud er i strid med EU-reglerne om statsstøtte og skal betales tilbage. Regningen lyder på otte millioner kroner.

- Det er virkelig bittert, for sammen med vores brancheorganisation Dansk Gartneri, har vi igennem de år (støtten er givet fra 2013 til sommeren 2017, red.) gjort ministeriet opmærksom på, at vi mente, det var et meget højt beløb, siger han.

Positivt 2019

Tilskudskronerne er gået til at give kunderne rabatter på prisen, som har været presset op netop på grund af energiomkostninger og de afgifter - som støtten er givet for at kompensere for, fortæller han.

- Så de penge er blevet brugt og ikke lagt til side, for vi havde ikke forventet, at vi skulle betale dem tilbage, siger han i dag.

Da han samtidig kan vinke farvel til et særligt grundbidrag på 8,5 millioner kroner sit til kraftvarmeværk, er der brug for at optimere driften og skære alle udgifter væk i år, understreger han, men året er startet bedre, siger han.

- Det ser meget positivt ud, og vi forventer et resultat i plus. Vi er godt i gang og er på højde med budgettet pr. 1. maj, siger han.

- Det afgørende er, at vi kan holde vores gennemsnitspriser høje og holde vores produktion på et højt niveau. Derfor styrker vi også vores organisation, og vi har meget fokus på at holde vores omkostninger nede og optimere vores produktion, siger han.

Han sender gode tanker til Sverige, hvor den svenske del af selskabet bidrager positivt med et resultat på hele 7,8 millioner kroner.

- Det går virkelig godt i vores svenske selskab, som er meget godt kørende, siger Mads Pedersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce