Annonce
Erhverv

Frustreret tomatavler: Ekstraudgift på otte millioner og 150 ton kasserede tomater

2018 var et år til glemmebogen, hvor Mads Pedersen både blev ramt af lave priser på tomater og af en ekstraregning på tilbagebetaling af et milliontilskud. Arkivfoto

Den fynske tomatavler Mads Pedersen er frustreret over ekstraregning på otte millioner kroner efter et skidt 2018, hvor overproduktion på markedet sendte priserne i bund, så Alfred Pedersen & Søn måtte kassere 150 ton tomater. - Kæmpe streg i

- Det er meget frustrerende og en kæmpe streg i regningen.

Sådan opsummerer den fynske tomatavler Mads Ulrik Pedersen 2018-sæsonen på dagen, hvor han har udsendt regnskabet for sit selskab Alfred Pedersen & Søn, der er del af koncernen Green Food Holding.

Det som ellers begyndte som et fint år, blev på flere fronter et skidt år for tomatavleren, som er Danmarks største.

- Det startede fint, og så fik vi det, som ellers er godt for gartnere - nemlig en solrig og varm sommer, men den gode sommer betød, at der blev skabt en overproduktion i hele markedet, som var med til at presse priserne ned, siger Mads Ulrik Pedersen.

Det betød bl.a. at han måtte kassere hele 150 ton tomater, selv om de intet fejlede.

- Det var bedre end at sætte dem ud på markedet, også selv om det er virkelig svært, når de ikke fejler noget som helst, siger han.

Annonce

Bitter pille

Regnskabet afslører dog, at det ikke kun var en varm sommer og overproduktionen, der gav ham udfordringer.

Før skat ender resultatet ni millioner kroner dårligere end sidste år. Tomatproducenten gik ellers blot lidt tilbage i bruttofortjenesten, men millionregningen sender selskabet ned i et minus 8,1 millioner kroner før skat. Mads Pedersens tomatselskab skabte i 2017 en million kroner i plus før skat. Efter skat lyder underskuddet på 5,6 millioner kroner mod 688.000 kroner i plus sidste år.

En nedgang før skat på næsten ni millioner kroner kan ikke mindst tilskrives en ekstraregning fra Energistyrelsen, som har fundet ud af at et særlig energitilskud er i strid med EU-reglerne om statsstøtte og skal betales tilbage. Regningen lyder på otte millioner kroner.

- Det er virkelig bittert, for sammen med vores brancheorganisation Dansk Gartneri, har vi igennem de år (støtten er givet fra 2013 til sommeren 2017, red.) gjort ministeriet opmærksom på, at vi mente, det var et meget højt beløb, siger han.

Positivt 2019

Tilskudskronerne er gået til at give kunderne rabatter på prisen, som har været presset op netop på grund af energiomkostninger og de afgifter - som støtten er givet for at kompensere for, fortæller han.

- Så de penge er blevet brugt og ikke lagt til side, for vi havde ikke forventet, at vi skulle betale dem tilbage, siger han i dag.

Da han samtidig kan vinke farvel til et særligt grundbidrag på 8,5 millioner kroner sit til kraftvarmeværk, er der brug for at optimere driften og skære alle udgifter væk i år, understreger han, men året er startet bedre, siger han.

- Det ser meget positivt ud, og vi forventer et resultat i plus. Vi er godt i gang og er på højde med budgettet pr. 1. maj, siger han.

- Det afgørende er, at vi kan holde vores gennemsnitspriser høje og holde vores produktion på et højt niveau. Derfor styrker vi også vores organisation, og vi har meget fokus på at holde vores omkostninger nede og optimere vores produktion, siger han.

Han sender gode tanker til Sverige, hvor den svenske del af selskabet bidrager positivt med et resultat på hele 7,8 millioner kroner.

- Det går virkelig godt i vores svenske selskab, som er meget godt kørende, siger Mads Pedersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce