Annonce
Odense

Kæmpe skulptur på Amfipladsen skal bygge bro på tværs af religioner

Skulpturen "Abrahams Børn" skal oplyse odenseanere om de tre religioner islam, kristendom og jødedommen samt give en bedre forståelse på tværs af trosretninger.

"Enhver plante, som min himmelske fader ikke har plantet, skal rykkes op med rode". Sådan står det skrevet i Det Nye Testamente om de vantro.

"Vis ham ingen barmhjertighed, og skån ham ikke, dæk ikke over ham, men slå ham ihjel," står der i Toraen om de vantro.

"De, der er vantro og kalder Vore tegn for løgn, hører til i Ilden; dér skal de forblive til evig tid," skriver Koranen.

Gennem årtusinder har der været en kløft mellem de tre monoteistiske religioner. Tre religioner, som har samme udgangspunkt. Nemlig den fælles stamfader Abraham, som både kristne, muslimer og jøder er enige om, at alle mennesker stammer fra.

Men selvom udgangspunktet er ens, har tre hellige bøger instrueret deres tilhængere til at tage afstand fra hinanden. En afstand, der har skabt talrige diskussioner om, hvordan mennesker med forskellige religioner skal leve sammen.

Den ofte ophedede diskussion har Odense Kommune forsøgt at tage op i fællesskab med kunstner og aktivist Jens Galschiøt gennem værket "Abrahams Børn".

Abrahams Sammenbragte Børn

Kulturfestivalen åbner officielt lørdag den 15. september kl. 14 og varer indtil den 1. december.Åbningen byder på en solo-performance af dansekunstner og koreograf Camilla Stage på Amfiscenen.

Der vil være taler fra projektleder Andreas Hjølund Birch, by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), billedhugger Jens Galschiøt og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Gennem efteråret vil der være forskellige arrangementer som led i festivalen.

Blandt andet vil der på Magasinet blive afholdt foredrag med Peter Lund Madsen under titlen 'Gud og Hjernen' med gratis adgang og 500 pladser.

Alle kan lave arrangementer i forbindelse med festivalen og blive en del af den, hvis man lever op til formålet om at være oplysende, dialogskabende og båret af tolerance overfor anderledes tænkende.

- Midt i det hele opdager jeg, at Toraer er meget hellige. Du må slet ikke røre den normalt. Det samme er det med Koranen. Biblen kaster vi bare alle vegne. Og så begynder jeg lige pludselig at stable dem oven på hinanden, fortæller Jens Galschiøt om beslutningen om, at lave modeller ud af voks for at tage hensyn til helligdommen. Foto: Nils Svalebøg
Jens Galschiøt satte sammen med sine mange hjælpere skulpturen op i løbet af onsdagen. De tunge bogstaver krævede tålmodighed at få til at stå lige på det ujævne underlag på Amfipladsen. Foto: Nils Svalebøg

Religioner ophæver hinanden

Installationen "Abrahams Børn" er en del af kulturfestivalen "Abrahams Sammenbragte Børn" og blev onsdag opstillet på Amfipladsen ved Brandts Klædefabrik.

Den enorme installation, der er ni meter i diameter og tre en halv meter høj, vejer 28 ton og er bygget af 8000 af de gamle hellige skrifter: Koranen, Biblen og Toraen.

Bøgerne og skriftrullerne, der er lavet af voks og derefter belagt med kobber, ligger uregelmæssigt og er udformet til 14 bogstaver, der er placeret i en ring og tilsammen danner ordet "Fundamentalism".

Bogstaverne er hævet op på en 90 cm høj stålsokkel, hvor der er indbygget fladskærme både på indersiden og ydersiden. De viser alle udvalgte citater fra de hellige bøger.

På installationens yderside vises "lyse citater", der ifølge kunstneren er udtryk for en human holdning til emner som forsoning, omsorg for svage og kvinders rettigheder. Men på indersiden vises de "mørke" citater, der udtrykker en inhuman holdning til afstraffelse, kvinders rettigheder og "øje for øje, tand for tand".

Netop disse citater er essensen i skulpturen.

- Når man går ind i den her skulptur, oplever man, at religionerne ophæver hinanden. Du kan ikke længere bruge det argument med, at den ene religion er bedre end den anden. For man kan bare pege på et citat, der viser, at det er den ikke. Så falder det til jorden, og så begynder man at diskutere det, man i virkeligheden bør snakke om. Hvad er vores forhold til kvinder, faste og burka, siger Jens Galschiøt.

Annonce

Vil bygge bro

Udstillingen skal i forbindelse med kulturfestivalen opleves af mange af byens skoler. For at prøve at bygge bro på tværs af trosretninger og befolkningsgrupper. Noget kunstneren har haft succes med ved tidligere udstillinger.

- Det er måske første gang et kunstværk er lykkedes med at bygge bro over den her meget vanskelige diskussion, som normalt graver grøfter, siger Galschiøt.

Netop det med at få bygget installationen på en måde, så det ikke skabte en religionsstrid, var noget han brugte lang tid på at overveje. Derfor valgte han at lave den på dansk i stedet for engelsk, som han i første omgang havde planlagt.

- De fleste af os har en barnlig opfattelse af gud. Det meste af det, vi ved om gud, har vi fra vores barndom. Det billede af gud, som en der passer på os, og holder øje med os. Derfor er det vigtigt, at det sprog, man læser citaterne på, er vores eget. Derfor er børn ofte bedre til at forstå budskabet. Der er masser af muslimske børn i skolerne. Pludselig er der noget fra deres religion, der også er godt. Der er også noget, der er skidt. Det er en udskamning af alle, og det er en ophøjelse af alle, siger Jens Galschiøt.

Placeringen af installationen var vigtig for kunstneren.

- Der er mange, der har spurgt, hvorfor står den ikke i Vollsmose. Men den handler ikke om Vollsmose. Den handler om os alle og vores forhold til hinanden. Det er ikke et spørgsmål om, at muslimer skal forklare muslimer, hvad der står i koranen. Der er langt mere grund til at forklare dig og mig, hvad der står i Koranen. Derfor skal installationen stå i centrum. Fordi den handler om alle, siger Jens Galschiøt.

Annonce

Ideen kom fra Pia Kjærsgaard

Den store installation, kunstneren anser som sit hovedværk, har taget syv år at lave. Og faktisk kom ideen om at lave et projekt, der omhandler tro, fra folketingspolitiker Pia Kjærsgaard.

- Pia Kjærsgaard siger på et tidspunkt til mig, at jeg er bange for islam og muslimer. Og at kunstnere aldrig tør lave noget om dem. Jeg svarer hende, at jeg ikke er bange for hende, men bange for hvad, hun bruger min skulptur til, siger Jens Galschiøt.

Men samtalen gør alligevel et indtryk på kunstneren, der begynder at overveje, hvordan han kan åbne debatten uden at fokusere på Islam.

- Hun havde ret i, at debatten var nødt til at blive taget. Det er endt ud i et projekt, der formår at være kritisk uden at skabe samme situation som Muhammedtegningerne gjorde, siger kunstneren.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Assens

Henrik må godt - Camilla må ikke: Byrådskandidat har fjernet store valgbannere fra container ud til trafikeret vej

Kerteminde For abonnenter

Klageregn mod værtshus: Beskyldninger om narkosalg og et 'musikanlæg der slår revner i murene'

Assens

Pludselig lød et brag på skib: Politi og brandvæsen kaldt til havnen

Navne For abonnenter

Oftest stillede spørgsmål: Hvem er manden med skægget? Her får du svaret

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Debat

Den grønne omstilling giver større velfærd

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Nyborg For abonnenter

Et brag af en nytårsfest endte med fængsel: Ung mand dømt for massive mængder narko

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Odense

Langstrakt fjernvarmearbejde: Hovedvej i Odense spærres for gennemkørsel i flere dage

Annonce