Annonce
Indland

Kæmpe retssag begynder mandag: Største antal tiltalte nogensinde

Arkivfoto: Michael Bager

En 26-årig mand fra Ullerslev, som for snart halvandet år siden blev overfaldet med køller og skudt i benet, sidder allerede fængslet for en dom på tre år. Han er både offer og tiltalt i sagen, som begynder mandag.

Annonce

Håndværkerne har i flere dage været i gang med at bygge Østre Landsrets retssal i Odense om, så den mandag morgen er klar til at tage imod det største antal tiltalte nogensinde ved Retten i Odense.

Aldrig før har Retten i Odense haft 15 tiltalte i én sag, som det er tilfældet her, og hver tiltalt har én forsvarer ved sin side, så derfor har det været nødvendigt med en større ombygning for at få plads til alle.

For ud over 15 tiltalte og 15 forsvarsadvokater skal der være plads til otte nævninge, to dommere og en retsformand, en anklager og en medhjælper, retssekretær og en retsbetjent. Dertil kommer forventeligt seks pressefolk, 25 tilhørere, og et større antal betjente til at sikre ro og orden, så omkring 75 mennesker vil på én og samme tid være til stede i ét og samme retslokale.

Det har kostet pænt på den anden side af 100.000 kroner, formentligt meget mere inklusiv arbejdsløn til to sikkerheds-clearede håndværkere, og indkøb af nye borde, stole, computere og hvad der eller er nødvendigt for at gennemføre nævningesagen over 12 retsdage i februar og frem til endelig dom den 29. marts.

Fredag eftermiddag havde håndværkerne derfor travlt med at banke, hamre, bore, montere borde, lydanlæg, mikrofoner, hovedtelefoner, skærme og blænding af loftsvinduer og sideruder for at undgå uheldigt lysindfald.

Kølstrup-voldssag


  • 14 af de 15 unge mennesker er tiltalt for vold af særlig farlig karakter ved den 1. oktober 2017 på Kertinge Bygade i Kølstrup i fællesskab med flere andre at have trukket en dengang 25-årig mand ud af bil, og tildelt ham slag med en kølle, hvorefter han flygtede fra steder.
  • De tildelte ham også adskillige slag med blandt andet et baseballbat og golfkøller samt spark, og skød ham på kroppen, i skridtet og på benene flere gange med et skarpladt skydevåben.
  • Flere af de tiltalte er i forvejen dømt for vold af særlig farlig karakter.
  • Fordi der er tale om skydevåben i det offentlige rum vil Anklagemyndigheden have straffen forhøjet med indtil det halve. Dermed kan straframmen nå op over fire år, og derfor kører sagen med nævninge. Det betyder, at der i første omgang skal tages stilling til skyldspørgsmålet, og kendes de skyldige skal der bagefter udmåles en straf.
  • Den 15. person, som er offer i sagen, er også tiltalt for almindelig vold og trusler, og besiddelse af en pumpgun.
  • Nævningesagen begynder 25. februar og slutter 29. marts.
Annonce

Hovedvidne fængslet

Sagen handler om en 26-årig mand fra Ullerslev, som den 1. oktober 2017 blev skudt flere gange på kroppen, i skridtet og på benene, og overfaldet med køller på Kertinge Bygade i Kølstrup syd for Kerteminde.

Efter voldsepisoden blev stribevis af personer anholdt, herunder mange med tilknytning til den tyske rockergruppe Gremium med tilholdssted ved Bogense. Over halvdelen af de tiltalte er enten medlem af eller tæt knyttet til Gremium, som sættes i forbindelse med vold, narko og anden kriminalitet, og tæller både unge med dansk baggrund og udenlandsk baggrund.

Ud af de 15 tiltalte sidder seks varetægtsfængslet - de fire i den aktuelle sag, og to i en anden sag. Derfor er Anklagemyndigheden og retten sikre på, at de nok skal møde op til sagens første retsdag mandag, eftersom de eskorteres af betjente fra Kriminalforsorgen eller politiet, mens det er mere tvivlsomt med dem, som er på fri fod.

Til gengæld er alle parter sikre på, at hovedpersonen - det 26-årige offer for overfaldet - møder op. Han blev nemlig for snart et år siden dømt for våbenbesiddelse.

Retten fandt det dengang bevist, at den 26-årige sammen med to andre havde opbevaret en pumpgun i et garderobeskab sammen med tilhørende ammunition. Det kostede ham tre års ubetinget fængsel, som han nu er i færd med at afsone.

Annonce

Offer er også tiltalt

Den 26-årige mand er ikke kun offer i voldsepisoden den 1. oktober 2017. Han er også tiltalt i samme sag, som begynder mandag, for at have været i besiddelse af en pumpgun på parkeringspladsen ved Ullerslev Kultur- og Idrætscenter. Her mødtes han og en anden med en person, som muligvis var involveret i overfaldet et par dage forinden i Kølstrup.

Politiet har haft en langvarig efterforskning, og har blandt andet ransaget en stribe adresser i Ullerslev og Langeskov med tilknytning til de tiltalte. Det skete ikke kun på baggrund af voldsepisoden i Kølstrup, men også på baggrund af længere tids efterforskning om besiddelse og videresalg af narkotiske stoffer.

I retssagen er der dog intet omkring narkobesiddelser.

Anklagemyndigheden har på forhånd lagt op til, at straffene forhøjes med indtil det halve, fordi der er tale om skydevåben i det offentlige rum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce