Annonce
Erhverv

Kæmpe kinesisk mælkeordre giver dønninger flere steder på Fyn

Jorgensen Engineering, der laver produktionsanlæg til fødevareindustrien, har fået en ordre fra Fipros i Ebberup. Arkivfoto: Michael Bager
En ordre på mælkepulver til 300 millioner kroner har skabt stor glæde hos Fipros i Ebberup, der skal lave pulveret. Men lige nu sørger den mest for travlhed hos Jorgensen Engineering i Odense.

Når Jorgensen Engineering i Odense sender et nyt fabriksanlæg afsted til en kunde, sker det en sjælden gang, at modtageradressen ligger i Danmark, for maskinproducenten har hele verden som sit marked. Og det er så vidt vides aldrig sket, at maskinerne kun skal transporteres 43 kilometer væk og ikke forlader øen.

Men det er tilfældet med den produktionslinje, som Jorgensen er i gang med lige nu. For til efteråret skal maskinerne sendes til landsbyen Ebberup i nærheden af Assens, hvor virksomheden Fipros er i gang med at opføre en helt ny produktionsbygning.

- Det er en helt ny oplevelse at have en kunde så tæt på. Vi har et meget positivt samarbejde og vi vil udnytte nærheden også i fremtiden, siger administrerende direktør Jens Nyeng, Jorgensen Engineering.

Annonce
Det er en helt ny oplevelse at have en kunde så tæt på.

Jens Nyeng, administrerende direktør, Jorgensen Engineering.

Fipros' nye produktionshal skal bruges til at lave mælkepulver til en stor kinesisk kunde, Engnice Nutrition Group, der sælger især modermælkserstatning på hjemmemarkedet. Leverandøren af den økologiske mælk og valle, Them Andelsmejeri, er også med i aftalen.

Det nye produktionsanlæg på fabriksområdet i Ebberup koster omkring 80 millioner kroner, som delvis finansieres af den kinesiske kunde. Jens Nyeng vil ikke fortælle, hvor mange af disse penge, der går til at anskaffe Jorgensens maskiner. Fipros kalkulerer med en omsætning fra projektet på 300 millioner kroner fordelt over otte år.

Odense-fabrikken laver ikke de maskiner, der omdanner mælk og andre ingredienser til mælkepulver. Men derefter tager Odense-anlægget over: Det fylder på, vejer, pakker, lukker, kontrollerer, mærker og fylder containere op.

Sikkerhed i top

- Anlægget til Fipros kræver ikke lige så hurtig drift som nogle af vores meget store kunder gør. Men det har en meget grundig række af systemer, der sørger for kvalitet, sikkerhed, sporbarhed og meget andet, siger Jens Nyeng.

Netop sikkerhed og kvalitet er hele baggrunden for den danske leverance. På grund af alvorlige fødevareskandaler er der et stort marked i Kina for produkter, der opfattes som sikre - typisk fra udlandet.

Derfor var de kinesiske kunder i denne uge også på rundtur hos Jorgensen, da de besøgte deres danske leverandører. Her fik de orientering om produktionslinjen og gennem virtual reality (kunstig virkelighed) kunne de opleve det færdige udstyr, selv om det endnu ikke er fremstillet.

Jorgensen laver fabriksanlæg til flere brancher. Den største kundegruppe er netop producenter af mælkepulver, hvor fynboerne blandt andet leverer til gigantiske koncerner som Danone og Nestlé. I de senere år er det lykkedes virksomheden at få en del ordrer til medicinalbranchen, som den har udpeget som et strategisk vækstmål.

- Vi har netop fået et par store ordrer til medicinalselskaber, og jeg venter, at vi i denne eller næste uge får en ordre på et mælkepulveranlæg til en meget stor kunder, siger Jens Nyeng, der for tiden har 170 fastansatte og 10-20 medarbejdere til at arbejde i fabrikken i Tietgenbyen.

- Så egentlig ser det godt ud, men den ustabile situation i verdenshandlen præger os. Jeg kan godt frygte, at nogle af vores kunder vil udskyde beslutninger om store investeringer, hvis Brexit og handelskrige skaber uro på markederne, siger Jens Nyeng.

Fipros og Jorgensen

Fipros er lønproducent af fødevareingredienser og detailpakkede fødevarer og kan for eksempel tørre produkter til pulver.

Virksomheden hed tidligere Dan Blends og har ligget i Ebberup ved Assens siden 1996.

De bygninger, der huser virksomheden, var fra 1883 Sønderby Mejeri, som senere udviklede sig til Sønderbys Fabriker med op mod 125 medarbejdere og 400 leverandører af mælk. Virksomheden lukkede i 1996 og anlægget solgt til Dan Blends.

Jorgensen Engineering i Tietgenbyen i Odense producerer meget store fabrikslinjer til fire brancher - fødevarer, dyrefoder, mælkepulver og medicin.

Virksomheden blev stiftet i 1933 under navnet R. Bøg Jørgensen Maskinfabrik med speciale i maskiner til frugt- og grøntsagsprodukter. Fra 1960 til 2011 havde den hjemme på Svendborgvej i Odense.

I 2016 solgte efterkommerne af stifteren samt to investorer virksomheden til svenske Xano Group for 281 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce