Annonce
Indland

Kæmpe julegave fra Novo Nordisk: SDU får millioner til forskning i fedme

Professor Susanne Mandrup står allerede i spidsen for forskningscentret ATLAS, som blev etableret sidste år. Nu skal hun være leder af endnu et center, der har fokus på fedme og fedtcellernes måde at opføre sig på. Foto: Syddansk Universitet

60 millioner fra Novo Nordisk Fonden skal finansiere et helt nyt forskningscenter, der skal give nye svar på spørgsmålet om, hvordan fedtceller opfører sig forskelligt afhængig af køn og gener.

Professor Susanne Mandrup og Syddansk Universitet har fået en tidlig og særdeles stor julegave fra Novo Nordisk Fonden, der har valgt at give 60 millioner kroner til et helt nyt forskningscenter i fedme.

Centret får det lidet mundrette navn Center for Adipocyte Signaling - forkortet ADIPOSIGN. Men selvom det måske ikke lige er et navn, som den almindelige borger husker længe efter at have læst denne artikel, er der gode grunde til at holde øje med arbejdet på centret.

Selvom der er tale om et grundforskningscenter, der skal gå helt i dybden i forhold til de signaler, som fedtceller modtager og sender, kan forskningen i sidste instans få effekt på det fremtidige syn på og behandling af fedme og fedme-relaterede sygdomme.

- Fedtcellerne har jo et lidt dårligt ry, og vi skal selvfølgelig ikke have for mange af dem, men de er faktisk enormt vigtige for kroppen, og jeg synes jo, at de er dybt fascinerende, siger professor Susanne Mandrup, der sidste år modtog 65 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond til etableringen af forskningscentret ATLAS, der også har fokus på fedme.

Hun er leder af begge centre, der har forskelligt fokus på fedmen og de fedtceller, som det nye center får til opgave at undersøge.

- Fedtceller gør meget mere end at oplagre fedt. De sender og modtager signaler og virker på den måde som et slags relæanlæg, som blandt andet holder styr på stofskiftet. På det nye center skal vi se på, hvordan signalerne ændrer sig i forhold til, hvor på kroppen cellerne sidder. Og vi skal kigge på, hvilken forskel der er imellem fedtceller fra mænd og kvinder og fra mennesker med forskellig genetik, siger Susanne Mandrup.

Blandt verdens førende

På den lange bane vil forskningen potentielt kunne bane vejen for nye behandlinger af fedme og for bedre informationer om, hvem der er i en særlig risikozone for at få følgesygdomme i forbindelse med overvægt.

- Det kan være, at vi ender med at finde frem til nogle medikamenter, som kan give nogle sundere fedtceller eller at vi ved hjælp af genom-sekvenser kan forudsige en persons tilbøjelighed til at udvikle følgesygdomme i forbindelse med overvægt. Det er nogle af de perspektiver, som forskningen kan have, siger Susanne Mandrup.

Tidligere var USA markant længere fremme end andre lande i relation til forskning i fedme, men med de nye bevillinger kommer SDU langt frem i feltet.

Det glæder også rektor Henrik Dam.

- Susanne Mandrup og hendes forskningsgruppe har gennem de senere år manifesteret sig blandt verdens førende inden for området. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden cementeres denne position, og vi er både glade og stolte, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce