Annonce
Indland

Kæmpe julegave fra Novo Nordisk: SDU får millioner til forskning i fedme

Professor Susanne Mandrup står allerede i spidsen for forskningscentret ATLAS, som blev etableret sidste år. Nu skal hun være leder af endnu et center, der har fokus på fedme og fedtcellernes måde at opføre sig på. Foto: Syddansk Universitet

60 millioner fra Novo Nordisk Fonden skal finansiere et helt nyt forskningscenter, der skal give nye svar på spørgsmålet om, hvordan fedtceller opfører sig forskelligt afhængig af køn og gener.

Professor Susanne Mandrup og Syddansk Universitet har fået en tidlig og særdeles stor julegave fra Novo Nordisk Fonden, der har valgt at give 60 millioner kroner til et helt nyt forskningscenter i fedme.

Centret får det lidet mundrette navn Center for Adipocyte Signaling - forkortet ADIPOSIGN. Men selvom det måske ikke lige er et navn, som den almindelige borger husker længe efter at have læst denne artikel, er der gode grunde til at holde øje med arbejdet på centret.

Selvom der er tale om et grundforskningscenter, der skal gå helt i dybden i forhold til de signaler, som fedtceller modtager og sender, kan forskningen i sidste instans få effekt på det fremtidige syn på og behandling af fedme og fedme-relaterede sygdomme.

- Fedtcellerne har jo et lidt dårligt ry, og vi skal selvfølgelig ikke have for mange af dem, men de er faktisk enormt vigtige for kroppen, og jeg synes jo, at de er dybt fascinerende, siger professor Susanne Mandrup, der sidste år modtog 65 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond til etableringen af forskningscentret ATLAS, der også har fokus på fedme.

Hun er leder af begge centre, der har forskelligt fokus på fedmen og de fedtceller, som det nye center får til opgave at undersøge.

- Fedtceller gør meget mere end at oplagre fedt. De sender og modtager signaler og virker på den måde som et slags relæanlæg, som blandt andet holder styr på stofskiftet. På det nye center skal vi se på, hvordan signalerne ændrer sig i forhold til, hvor på kroppen cellerne sidder. Og vi skal kigge på, hvilken forskel der er imellem fedtceller fra mænd og kvinder og fra mennesker med forskellig genetik, siger Susanne Mandrup.

Blandt verdens førende

På den lange bane vil forskningen potentielt kunne bane vejen for nye behandlinger af fedme og for bedre informationer om, hvem der er i en særlig risikozone for at få følgesygdomme i forbindelse med overvægt.

- Det kan være, at vi ender med at finde frem til nogle medikamenter, som kan give nogle sundere fedtceller eller at vi ved hjælp af genom-sekvenser kan forudsige en persons tilbøjelighed til at udvikle følgesygdomme i forbindelse med overvægt. Det er nogle af de perspektiver, som forskningen kan have, siger Susanne Mandrup.

Tidligere var USA markant længere fremme end andre lande i relation til forskning i fedme, men med de nye bevillinger kommer SDU langt frem i feltet.

Det glæder også rektor Henrik Dam.

- Susanne Mandrup og hendes forskningsgruppe har gennem de senere år manifesteret sig blandt verdens førende inden for området. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden cementeres denne position, og vi er både glade og stolte, siger han.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Svære begravelser under coronaen: Urner måtte vente i halve år på, at familierne kunne komme hjem til begravelse

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Sport For abonnenter

Et hit? Godnat Malaga, godnat Dalum - nu satser B1909 på at ha' gjort et kup

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Kerteminde

Pias Pølsevogn fik smilet tilbage: Anmelderen fik en lang næse

Annonce