Annonce
Nordfyn

Kæmpe donation til fælleshus i Klintebjerg

I ansøgningen til Realdania stillede borgerne sig op i en formation, der med bogstaver fortalte, at HER skal fælleshuset være. Foto: Drone-Tek ved Per Mortensen
Glæden er stor i Klintebjerg, efter at Realdania ud af et felt på 110 ansøgere har valgt at støtte bygningen af et fælleshus i Klintebjerg med en million kroner.

Klintebjerg: Der var gevinst på øverste hylde for Foreningen Udvikling Klintebjerg, da Realdania uddelte penge i sin ildsjælekampagne Underværker.

Mere præcist én million kroner.

- Vi tog et glas vin for at fejre det, fortæller foreningens formand, Trine Wenckheim.

Hun og den øvrige bestyrelse havde søgt om én million kroner, og Realdania syntes så godt om projektet med at etablere et fælleshus på havnen i Klintebjerg, at det til fulde blev belønnet. Kun fire ud af de 110 ansøgere modtog én million kroner.

- Det er noget af det vildeste at blive blåstemplet af Realdania, og det betyder, at det nu bliver nemmere at blive blåstemplet af andre fonde. Vi håber, at vi nu er kommet ind i en så positiv bølge, at vi i løbet af et halvt år har fået rejst de midler, vi mangler. Derefter skal vi sammen med Realdanias arkitekter i gang med at få tegnet noget, der er flot og passer ind i området, siger Trine Wenckheim.

Den samlede pris for fælleshuset er anslået 3,6 millioner kroner.

Annonce

Realdania synes, at det er en fed ide at bruge en gammel industrigrund til andet end en grøn græsplæne, og så er det faktisk første gang, at de har et projekt på Nordfyn. Så det glæder de sig også til.

Trine Wenckheim, formand for Foreningen Udvikling Klintebjerg.

Et fælles møderum

I Realdanias begrundelse for at støtte Skalleværket i Klintebjerg, som projektet hedder, lægges der vægt på, at der er stor og bred lokal opbakning. Det tiltalte udvælgelses-komiteen, at fælleshuset henvender sig til stort set alle borgere og foreninger med både aktiviteter på land og vand. Blandt andet som samlingssted for vinterbaderne og bådelauget. Og ligeledes for skoler, børnehaver og andre tjene som formidlingssted for områdes natur.

- For os har fælleshuset ikke noget at gøre med et forsamlingshus. Det skal ses som et fælles møderum, siger Trine Wenckheim og noterer sig, at Realdania også værdsætter, at fælleshuset skal placeres det sted, hvor der tidligere lå et skalleværk.

På skalleværket blev muslingskaller tørret og renset, hvorefter de blev solgt, for eksempel til hønserier, hvor skallerne blev brugt som tilskudsfoder.

- De synes, at det er en fed ide at bruge en gammel industrigrund til andet end en grøn græsplæne, og så er det faktisk første gang, at de har et projekt på Nordfyn. Så det glæder de sig også til.

10 bådhuse

Fælleshuset skal ses i sammenhæng med de 10 bådhuse og den tilhørende promenade med trappetrin ned til vandet, man allerede er i gang med at etablere og efter alt at dømme bliver færdig med inden jul. Pengene til det projekt kommer dels fra Nordfyns Kommune og dels fra LAK MANK.

Overordnet set arbejder Foreningen Udvikling Klintebjerg, der formelt blev stiftet i 2017, for at skabe et attraktivt alternativ til bosætning i byen. Som det blandt andet hed i præsentationen af Skalleværket i Klintebjerg på Realdanias hjemmeside:

- Vi vil så gerne mødes i Klintebjerg. Og vi vil så gerne have et sted at mødes! Det var vores gode idé.

- Det at have et fast sted at mødes har betydning for lokalområdets sammenhold og identitet. Derfor arbejder vi på at få etableret et fælleshus på havnen i Klintebjerg som en del af et større udviklingsprojekt. Her skal vi have fællesspisning, møde nye venner og bygge stærke fællesskaber.

Derfor støtter Realdania

Siden 2014 har Realdanias kampagne Underværker bidraget med en økonomisk håndsrækning til mere end 145 frivillige projekter over hele Danmark.

Senest er 19 projekter, herunder Skalleværket i Klintebjerg, blevet udvalgt til støtte og er dermed kommet et skridt nærmere realisering.

Fælles for alle de valgte projekter er, at ildsjælene bygger, istandsætter og ombygger bygninger og byrum som springbræt til øget lokalt fællesskab, nye aktiviteter og bæredygtige løsninger, anfører Realdania.

Området ved Klintebjerg Havn, som er under forvandling. Foto: Drone-Tek ved Per Mortensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce