Annonce
Fyn

Kåring: Årets vækstskaber på Fyn står for alt det, der gør os stolte i Danmark

Knud Erik Hansen, administrerende direktør og ejer, er tredje generation i spidsen for møbelproducenten Carl Hansen & Søn. Den mere end 100 år gamle virksomhed er årets EY Entrepreneur Of The Year på Fyn. Foto: Peter Leth-Larsen
Klima, international vækst og digitalisering er nogle af fællesnævnere hos finalisterne i årets udgave af konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year. Carl Hansen & Søn A/S kåret som regionsvinder på Fyn.

GELSTED: Innovativ virksomhed bag måleudstyr, som begrænser skadelig røg og gasser fra skibe, Skandinaviens største skateshop, en af Danmarks største bilkoncerner, et familieejet møbelfirma med fokus på danske designklassikere, en biotech-virksomhed med speciale i fedme, og et grønt selskab, der bygger sol- og vindparker samt løser udfordringer med energilagring.

Spændvidden er stor blandt de seks finalister, der til januar skal kæmpe om at blive årets EY Entrepreneur Of The Year 2020 i Danmark. De seks regionsvindere blev kåret onsdag 2. december i forbindelse med et virtuelt event i skarp konkurrence med fire andre finalister i hver region.

Fælles for alle virksomheder er, at de kan se tilbage på et seneste regnskabsår med masser af vækst. Virkeligheden kan have ændret sig i 2020 på grund af den verdensomspændende pandemi, men de regionale juryer lægger udover vækst også vægt på værdier, ledelse og samfundsengagement i den samlede bedømmelse.

Annonce

Og feltet har aldrig været større. Denne gang klarede rekordmange virksomheder - 1634 mod 1623 i 2019 - cuttet til konkurrencen, som blandt andet lyder på minimum 15 procents vækst i bruttoavance eller omsætning og en positiv bundlinje.

Fra Fyn til hele verden

10 år i træk har salget sat rekord hos Carl Hansen & Søn i Gelsted. I samme periode er omsætningen fordoblet til 673 mio. kroner i 2019, og samtidig steg overskuddet sidste år fra 10 til 37 millioner kroner før skat - det bedste nogensinde i møbelvirksomheden.

Derfor er Carl Hansen & Søn juryens valg som årets EY Entrepreneur Of The Year på Fyn.

Den fynske familievirksomhed gør sig først og fremmest i møbelklassikere fra blandt andre Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Hans Wegner og Kaare Klint, og de danske designer hitter stort i udlandet. Derfor ender kun omkring 30 procent af møblerne, som de producerer i Gelsted, med at blive i Danmark.

Salget uden for landets grænser sker blandt andet via flagship stores, som årets fynske forretnings-flagskib har åbnet i New York, San Francisco, Tokyo, Osaka, London, Milano, Paris og Stockholm, ligesom der er butikker på vej i Kina. Og især i Asien, USA og Tyskland vokser efterspørgslen på klassiske kvalitetsmøbler.


Entrepreneuren bag dette års vinder i Region Fyn er yderst dedikeret, og virksomheden vækster markant. Her er tale om en familievirksomhed, der i høj grad er blevet en global spiller. Det er dygtigt gjort. Juryen peger på, at stolt håndarbejde går hånd i hånd med automatisering og nytænkning, og gamle klassiske produkter blandes flot med fokus på at skabe nye klassikere. Samtidig har virksomheden et stort miljømæssigt fokus med genanvendelse af spildprodukter. Årets regionale vinder er en virksomhed, der står for alt det, der gør os stolte af at få sat Danmark på verdenskortet. EY Entrepreneur Of The Year i Region Fyn er Carl Hansen & Søn ved Christian Mølsted og Knud Erik Hansen.

Jurybegrundelse - Carl Hansen & Søn


Samtidig står Carl Hansen & Søn stærkt på grønne dagsorden. Ikke blot ved kun at anvende certificerede naturmaterialer, men også ved at indgå i et klimapartnerskab med Energi Fyn og levere spildprodukter som savsmuld, spåner og flis til det lokale fjernvarmeværk i Gelsted.

Den mere end 100 år gamle møbelvirksomhed er ledet af tredje generation Knud Erik Hansen, administrerende direktør og ejer.

Finalefeltet på Fyn talte udover Carl Hansen & Søn A/S også Emmelev A/S i Otterup samt Autorola Group, Masentia og Miling Hotels - alle Odense.

Annonce

Webshop ruller afsted

I den største region målt på antallet af kvalificerede virksomheder, Midtjylland med 410 af slagsen, vandt e-handelsvirksomheden SkatePro fra Søften ved Aarhus juryens gunst.

Det er i øvrigt anden gang, at Skandinaviens største skatepro bliver regionsvinder i EY Entrepreneur Of The Year. Første gang var i 2014.

Ved at kombinere ny teknologi, trends og kundeservice er SkatePro for længst vokset ud over Skandinavien og sælger i dag alt mellem rulleskøjter, skateboards og løbehjul til udstyr indenfor BMX, surf og vintersport mere end 25 lande i det meste af Europa, Canada og USA.

SkatePro investerede i 2018 i nyt lager på hjemmebane i Hinnerup og endnu en udvidelse i år, mens også en investering i en ekstern lagerløsning i udlandet har været med til at få skate-virksomheden ud over rampen. Logistikken bliver styret med hjælp fra mobile scannere og et effektivt online-lager, der hvert år sender mere end 700.000 pakker afsted.


Årets regionale vinder i Midtjylland er passioneret og brænder virkelig for sit felt. Virksomheden kan noget ganske særligt, og juryen roser den flotte vækststrategi og udvikling i indtjeningen. Dette års vinder søger den nyeste teknologi og trends og er dygtige globale spillere inden for e-handel. Det kræver særlige kompetencer at arbejde med et så stærkt nichemarked, og juryen peger på, at dette års vinder har været dygtige til at finde og markedsføre de rigtige produkter og udvikle sig internationalt – med et højt fokus på kundeservice. Samtidig kan juryen lide, at virksomheden styrker unge menneskers aktive livsstil. EY Entrepreneur Of The Year 2020 i Region Midtjylland er SkatePro ved Carsten Schmidt og Jakob Høy Biegel.

Jurybegrundelse - SkatePro


I kundeservice i Søften er ansat omtrent 20 forskellige nationaliteter, så kunderne kan få vejledning på eget sprog. Samlet set er der cirka 200 ansatte i SkatePro, der i 2019 mere end 10-doblede sit resultat før skat med 23,8 mio. kroner i overskud mod 2,36 mio. kroner i 2018.

SkatePro er stiftet i 1996 af Jakob Høy Biegel, der i dag er bestyrelsesformand, mens Carsten Schmidt er administrerende direktør og medejer. Virksomheden blev valgt som EY Entrepreneur Of The Year i Midtjylland foran Sports Group Denmark i Silkeborg, samt Aarhus-selskaberne Luxion, Obton Group og Spring Productions.

Annonce

Det kører i Kolding

Et rekordår med en fem-dobling af overskuddet til 256 mio. kroner og en øget omsætning fra 6,3 mia. kroner til 8,8 mia. kroner i 2019 fik den syd- og sønderjyske jury til at pege på den koldingensiske bilkoncern Nic. Christiansen Gruppen som årets EY Entrepreneur Of The Year i regionen.

Det samlede antal solgte biler fra importselskaber og retail-forretninger steg til 35.000 styk i 2019. Importforretningerne med Honda, Hyundai, Jaguar og Land Rover stod alene for i alt knap 26.500 solgte biler - en stigning på 27 procent.

Samlet set er det, der begyndte med import af BMW for mere end 50 år siden, vokset sig til at være et af Nordens førende bilhuse, og udover bilimport står Nic. Christiansen Gruppen bag bilkæderne Bayern AutoGroup, Terminalen og British MotorGroup samt leasing- og finansieringsselskabet, NCG Finans.


Der er ingen tvivl om, at dette års vinder i Region Syd- og Sønderjylland har høje ambitioner. Her er et stærkt strategisk sigte og klare prioriteter, som drives af godt købmandskab. De flotte resultater taler for sig selv. Juryen peger på virksomhedens og familiens villighed til at investere i vækstskabelse. Næste generation har overtaget, og der er fokus på digitalisering og øget internationalisering – netop de to faktorer er vigtige grundlag for succes. Virksomheden har blandt andet haft en klar prioritering om ekspansion mod det pan-nordiske, og den effekt ses nu. Det er dygtigt gjort. EY Entrepreneur Of The Year i Region Syd- og Sønderjylland er Nic. Christiansen Gruppen ved Jan Stærmose-Enke.

Jurybegrundelse - Nic. Christiansen Gruppen


Nic. Christiansen Gruppen beskæftiger omkring 700 medarbejdere og opererer udover Danmark også i Norge, Sverige, Finland og Baltikum. Virksomheden er ejet af Nic. Christiansens ældste datter, Birthe Christiansen, samt hendes døtre Camilla og Carina, mens Niels Vrist Bertelsen er koncerndirektør med Jan Stærmose-Enke som koncernøkonomidirektør og Lars Beck som driftsdirektør.

En anden Kolding-virksomhed, Auction Group, der blandt andet står bag online-bilauktionen AutoProff, var med i opløbet i Syd- og Sønderjylland. AutoProff vandt i øvrigt vækstkategorien Growth ved landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year 2019.

Samtidig står Carl Hansen & Søn stærkt på grønne dagsorden. Ikke blot ved kun at anvende certificerede naturmaterialer, men også ved at indgå i et klimapartnerskab med Energi Fyn og levere spildprodukter som savsmuld, spåner og flis til det lokale fjernvarmeværk i Gelsted.

Den mere end 100 år gamle møbelvirksomhed er ledet af tredje generation Knud Erik Hansen, administrerende direktør og ejer.

Finalefeltet på Fyn talte udover Carl Hansen & Søn A/S også Emmelev A/S i Otterup samt Autorola Group, Masentia og Miling Hotels - alle Odense.

Annonce

Og alle de andre

Den nordjyske regionsvinder i vækstskaber-konkurrencen er Brønderslev-virksomheden Green Instruments, som i 2019-udgaven af EY Entrepreneur Of The Year vandt Innovations-prisen ved landskåring i København.

Green Instruments A/S har sit speciale i udvikling og salg af måle- og analyseudstyr til både marine og landbaserede industrier og står bag en række miljøforbedrende løsninger. Det gælder for eksempel til krydstogtskibe og andre fartøjer, som dermed kan minimere skadelig røg og gasser i atmosfære og havmiljø.

Hos Green Instruments lød årets resultat før skat i 2019 på 170 mio. kroner.

EY Entrepreneur Of The Year

 • EY Entrepreneur Of The Year er en hyldest til de dygtigste og mest innovative vækstskabere.
 • EY Entrepreneur Of The Year arrangeres i mere end 60 lande og er dermed verdens største vækstkonkurrence, der internationalt afholdes for 34. gang i år. Konkurrencen finder sted for 24. gang i Danmark.
 • Vinderen kåres ikke kun ud fra virksomhedens evne til økonomisk vækst, men ud fra en vurdering af flere parametre, blandt andet entrepreneurens rolle, værdier, ledelse og samfundsmæssige engagement.
 • De stærkeste danske kandidater deltager i regionskåringerne, før landsvinderen i år kåres 21. januar 2021 i København.
 • Vinder af EY Entrepreneur Of The Year 2019 var Kvadrat.
 • Erhverv+ dækkede konkurrencen i 2019 og gør det igen i 2020.

På Sjælland er årets regionsvinder også en gammel kending i konkurrencen. Gubra ApS med base i Hørsholm blev også kåret som Sjællands bedste vækstskaber i 2019, hvor biotech-virksomheden øgede årets resultat før skat fra godt 20 mio. kroner i 2018 til 35 mio. kroner.

Gubra forsker især inden for fedme og har samarbejder med nogle af verdens førende pharma-selskaber. Juryen fremhæver blandt andet, at virksomheden donerer 10 procent af indtjeningen til klimaforbedrende formål og ambitionen om at blive CO2-negativ.

Hvem kan deltage?

 • For at deltage skal entrepreneuren være ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og have haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret.
 • Virksomheden skal have eksisteret i mindst tre år og ved udgangen af det seneste regnskabsår have minimum 20 ansatte og vækst i antallet af ansatte i forhold til det foregående regnskabsår.
 • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår, og det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat.
 • EY gennemgår samtlige danske virksomheder med undtagelse af virksomheder under 20 ansatte, offentligt ejede selskaber og dem med udenlandsk majoritetsejerskab. Kandidaterne præsenteres derefter for en uafhængig jury, der kårer de regionale og nationale vindere.

Endelig er det værd at bemærke, at Netcompany ikke er Københavns bedste bud på en EY Entrepreneur Of The Year denne gang. André Rogaczewskis it-succes har ellers været i landsfinalen de seneste tre år og vandt i 2019-udgaven Globalization-pris ved landskåringen for sin internationale vækstrejse.

Juryens svar på årets vækstskaber anno 2020 i hovedstaden er i stedet European Energy for 'en fantastisk vækst med et klart internationalt sigte'. Den grønne virksomhed øgede sin omsætning fra 715 mio. kroner i 2018 til 1,7 mia. kroner i 2019, mens årets resultat før skat blev på 279 mio. kroner.

European Energy bygger sol- og vindpakker og udvikler grønne løsninger til lagring af energi i blandt andet Danmark, Finland, Sverige, Tyskland, Italien, Brasilien og Mexico.

Regionsvinderne 2020

Regionsvinder Nordjylland: Green Instruments A/S, Brønderslev

Finalister i Nordjylland

 • Arne Andersen, Vrå A/S, Vrå
 • Drinx ApS, Frederikshavn
 • Luksusbaby A/S, Aalborg SV
 • Smart Lift A/S, Nykøbing Mors

Regionsvinder Midtjylland: SkatePro ApS, Hinnerup

Finalister i Midtjylland

 • Luxion ApS, Aarhus V
 • Obton Group Holding A/S, Aarhus C
 • Sports Group Denmark A/S, Silkeborg
 • Spring Production A/S, Aarhus C

Regionsvinder Syd- og Sønderjylland: Nic. Christiansen Gruppen A/S, Kolding

Finalister i Syd- og Sønderjylland

 • Auction Group A/S, Kolding
 • Give Steel A/S, Brande
 • Meldgaard Recycling A/S, Aabenraa
 • Sports Connection ApS, Esbjerg Ø

Regionsvinder Fyn: Carl Hansen & Søn A/S, Gelsted

Finalister på Fyn

 • Autorola Group Holding A/S, Odense C
 • Emmelev A/S, Otterup
 • Masentia Holding A/S, Odense SV
 • Miling Hotels A/S, Odense C

Regionsvinder København: European Energy A/S, Søborg

Finalister i København

 • Cheval Blanc Kantiner A/S, Hellerup
 • Gavefabrikken A/S, Valby
 • Netcompany A/S, København K
 • Nordic Transport Group A/S, Hvidovre

Regionsvinder Sjælland: Gubra ApS, Hørsholm

Finalister på Sjælland

 • J. N. Meat ApS, Slagelse
 • Melitek A/S, Nørre Alslev (Falster)
 • Scanmetals A/S, Slagelse
 • Titan Containers A/S, Taastrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce