Annonce
Nordfyn

Kåring: Årets bedste læreplads findes i Veflinge

21-årige Christian Damm Birkshøj oplever, at der er for megen automatik i, at unge vælger gymnasiet. Selv var han en af få som i 9. klasse på skolen i Søndersø valgte at blive håndværker. - Foto: Henrik Larsen
I kapløb med andre og langt større fynske og syddanske virksomheder er Murerfirmaet K. Wichmann i Veflinge blevet kåret til Årets Læreplads af Syddansk Erhvervsskole. Indstillingen kom 21-årige Christian Damm Birkshøj, der er murerlæring i det lille firma.

Veflinge: Der findes nok af mennesker, der ikke skal prikkes længe på maven, før de begynder at tale dårligt om deres chef og arbejdsplads. Sådan er det ikke med 21-årige Christian Damm Birkshøj. Han skulle hverken prikkes eller på anden måde anspores, før han indstillede sin arbejdsplads, Murervirksomheden K. Wichmann, til Årets Læreplads i det fynske og jyske område, som Syddansk Erhvervsskole dækker.

- Jeg var slet ikke i tvivl, da jeg så indstillingen fra Christian, sagde Torben Andersen, bestyrelsesformand for Syddansk Erhvervsskole, da han mandag overrakte det ærefulde diplom med titlen Årets Læreplads til Kasper Wichmann, indehaver af det lille murerfirma i Veflinge.

Blandt de omkring 17 indstillinger var flere langt større og mere kendte virksomheder med tilhørende HR-afdelinger og chefer, der sikkert har været på alverdens dyre kurser i ledelse. Så det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvad der har bragt Veflinge-firmaet med kun en håndfuld medarbejdere frem i forreste linje.

Annonce

Kort om årets læreplads

Det er Syddansk Erhvervsskole i Odense, som står bag den lokale kåring af årets læreplads. Syddansk Erhvervsskole har også afdelinger i Vejle og Grindsted.

Et udvalg af chefer og medarbejdere fra forskellige afdelinger på Syddansk Erhvervsskole besluttede, hvilke af de indstillede virksomheder, som skulle nomineres.

Skolens lokale vinder, i dette tilfælde altså murervirksomheden K. Wichmann, indstilles til at dyste mod de bedste lærepladser fra alle de andre erhvervsskoler om at blive Danmarks bedste læreplads og innovative læreplads.

Den landsdækkende kåring finder sted på Børsen i København den 30. januar 2020.

I tildelingen af årets læreplads lægges der vægt på, at det er et sted, man får "fantastiske faglige udfordringer, respekt og trives socialt".

Super læreplads

I sin indstilling skriver Christian Damm Birkshøj blandt andet:

- Min læreplads er den bedste, da jeg har en mester, der er forstående og engageret i at lære fra sig. Jeg har kunnet udvide min faglige viden og fået forståelse for gammelt og nyt byggeri. Min mester har vist, at han tør stole på mig ved at lade mig stå for mine egne projekter og stå for kundekontakt. Generelt en super god læreplads med altid smilende og glade kolleger, som er ligeså forstående og engagerede i at lære fra sig som min mester.

Går alt vel, er Christian Damm Birkshøj færdiguddannet murer sidst i marts. Forud er gået et længere forløb, hvor han i første omgang forsøgte lykken på uddannelsen som elektriker. Men da han mærkede, at det alligevel ikke var ham, valgte han efter længere betænkningstid at skifte.

Hvilket han ikke har fortrudt et øjeblik, og han kunne ikke forestille sig en bedre virksomhed at uddanne sig i. I det lille team er alle afhængige af alle. Og alle ved, at de i sidste ende også hjælper sig selv og er stærkest, når de hjælper hinanden. Kasper Wichmann prøver i sin måde at lede på at være fair og direkte. Eksempelvis morer Christian Damm Birkshøj sig over, at han, vækkes han midt om natten, nok som det første kommer til at tænke på vigtigheden af at lave "skarpe hjørner".

- Jeg går ikke og putter med noget. Jeg siger tingene, som de er og med det samme, siger Kasper Wichmann og roser Christian Damm Birkshøj for at være god til at modtage kritik i samme positive ånd, som han forsøger at give den.

Grund til respekt

Han glæder sig samtidig over, at hans læring ikke har haft problemer med at falde ind i rytmen med at møde på en byggeplads klokken syv om morgenen og ikke et minut senere.

- Jeg kommer fra en håndværkerfamilie og har hele tiden vidst, hvad der kræves, fortæller han og ærgrer sig i lighed med Kasper Wichmann over, at ikke flere vælger at uddanne sig til håndværker.

Christian Damm Birkshøj husker, at kun cirka 10 procent af eleverne, da han gik i 9. klasse i Søndersø, valgte at gå den vej. Selv har han fundet det rette spor. Aftalen om at fortsætte i Veflinge-firmaet efter læretiden er indgået.

Glædeligt, for som Mette Tram Pedersen, vicedirektør i Syddansk Erhvervscenter, der også var til stede ved den lille prisoverrækkelse betonede:

- Der findes ikke nogen erhvervsuddannelse, som er mere krævende og som kalder på mere respekt, end at blive håndværker.

Og, som Kasper Wichmann tilføjer:

- Der er grund til at sprede budskabet om, at det er sjovt og fedt at være murer.

Kasper Wichmann (th) og Christian Damm Birkshøj fortsætter samarbejdet, efter at han er færdiguddannet murer senere på året. Foto: Henrik Larsen
Kasper Wichmann (tv), indehaver af Murerfirmaet K. Wichmann, lærling Christian Damm Birkshøj og Torben Andersen (th), bestyrelsesformand i Syddansk Erhvervscenter, i forbindelse med overrækkelsen som årets læreplads. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

112

Flotte fjordhuse i første parket

112 For abonnenter

Avisen undersøger efter debat: Politiet sigter flere og er hurtigere fremme

Annonce