Annonce
Nordfyn

Kåring: Årets bedste læreplads findes i Veflinge

21-årige Christian Damm Birkshøj oplever, at der er for megen automatik i, at unge vælger gymnasiet. Selv var han en af få som i 9. klasse på skolen i Søndersø valgte at blive håndværker. - Foto: Henrik Larsen
I kapløb med andre og langt større fynske og syddanske virksomheder er Murerfirmaet K. Wichmann i Veflinge blevet kåret til Årets Læreplads af Syddansk Erhvervsskole. Indstillingen kom 21-årige Christian Damm Birkshøj, der er murerlæring i det lille firma.
Annonce

Veflinge: Der findes nok af mennesker, der ikke skal prikkes længe på maven, før de begynder at tale dårligt om deres chef og arbejdsplads. Sådan er det ikke med 21-årige Christian Damm Birkshøj. Han skulle hverken prikkes eller på anden måde anspores, før han indstillede sin arbejdsplads, Murervirksomheden K. Wichmann, til Årets Læreplads i det fynske og jyske område, som Syddansk Erhvervsskole dækker.

- Jeg var slet ikke i tvivl, da jeg så indstillingen fra Christian, sagde Torben Andersen, bestyrelsesformand for Syddansk Erhvervsskole, da han mandag overrakte det ærefulde diplom med titlen Årets Læreplads til Kasper Wichmann, indehaver af det lille murerfirma i Veflinge.

Blandt de omkring 17 indstillinger var flere langt større og mere kendte virksomheder med tilhørende HR-afdelinger og chefer, der sikkert har været på alverdens dyre kurser i ledelse. Så det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvad der har bragt Veflinge-firmaet med kun en håndfuld medarbejdere frem i forreste linje.

Kort om årets læreplads

Det er Syddansk Erhvervsskole i Odense, som står bag den lokale kåring af årets læreplads. Syddansk Erhvervsskole har også afdelinger i Vejle og Grindsted.

Et udvalg af chefer og medarbejdere fra forskellige afdelinger på Syddansk Erhvervsskole besluttede, hvilke af de indstillede virksomheder, som skulle nomineres.

Skolens lokale vinder, i dette tilfælde altså murervirksomheden K. Wichmann, indstilles til at dyste mod de bedste lærepladser fra alle de andre erhvervsskoler om at blive Danmarks bedste læreplads og innovative læreplads.

Den landsdækkende kåring finder sted på Børsen i København den 30. januar 2020.

I tildelingen af årets læreplads lægges der vægt på, at det er et sted, man får "fantastiske faglige udfordringer, respekt og trives socialt".

Annonce

Super læreplads

I sin indstilling skriver Christian Damm Birkshøj blandt andet:

- Min læreplads er den bedste, da jeg har en mester, der er forstående og engageret i at lære fra sig. Jeg har kunnet udvide min faglige viden og fået forståelse for gammelt og nyt byggeri. Min mester har vist, at han tør stole på mig ved at lade mig stå for mine egne projekter og stå for kundekontakt. Generelt en super god læreplads med altid smilende og glade kolleger, som er ligeså forstående og engagerede i at lære fra sig som min mester.

Går alt vel, er Christian Damm Birkshøj færdiguddannet murer sidst i marts. Forud er gået et længere forløb, hvor han i første omgang forsøgte lykken på uddannelsen som elektriker. Men da han mærkede, at det alligevel ikke var ham, valgte han efter længere betænkningstid at skifte.

Hvilket han ikke har fortrudt et øjeblik, og han kunne ikke forestille sig en bedre virksomhed at uddanne sig i. I det lille team er alle afhængige af alle. Og alle ved, at de i sidste ende også hjælper sig selv og er stærkest, når de hjælper hinanden. Kasper Wichmann prøver i sin måde at lede på at være fair og direkte. Eksempelvis morer Christian Damm Birkshøj sig over, at han, vækkes han midt om natten, nok som det første kommer til at tænke på vigtigheden af at lave "skarpe hjørner".

- Jeg går ikke og putter med noget. Jeg siger tingene, som de er og med det samme, siger Kasper Wichmann og roser Christian Damm Birkshøj for at være god til at modtage kritik i samme positive ånd, som han forsøger at give den.

Annonce

Grund til respekt

Han glæder sig samtidig over, at hans læring ikke har haft problemer med at falde ind i rytmen med at møde på en byggeplads klokken syv om morgenen og ikke et minut senere.

- Jeg kommer fra en håndværkerfamilie og har hele tiden vidst, hvad der kræves, fortæller han og ærgrer sig i lighed med Kasper Wichmann over, at ikke flere vælger at uddanne sig til håndværker.

Christian Damm Birkshøj husker, at kun cirka 10 procent af eleverne, da han gik i 9. klasse i Søndersø, valgte at gå den vej. Selv har han fundet det rette spor. Aftalen om at fortsætte i Veflinge-firmaet efter læretiden er indgået.

Glædeligt, for som Mette Tram Pedersen, vicedirektør i Syddansk Erhvervscenter, der også var til stede ved den lille prisoverrækkelse betonede:

- Der findes ikke nogen erhvervsuddannelse, som er mere krævende og som kalder på mere respekt, end at blive håndværker.

Og, som Kasper Wichmann tilføjer:

- Der er grund til at sprede budskabet om, at det er sjovt og fedt at være murer.

Kasper Wichmann (th) og Christian Damm Birkshøj fortsætter samarbejdet, efter at han er færdiguddannet murer senere på året. Foto: Henrik Larsen
Kasper Wichmann (tv), indehaver af Murerfirmaet K. Wichmann, lærling Christian Damm Birkshøj og Torben Andersen (th), bestyrelsesformand i Syddansk Erhvervscenter, i forbindelse med overrækkelsen som årets læreplads. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce