Annonce
Assens

Jyttas søn stod med et hul i tanden og kunne ikke få en tid ved den kommunale tandpleje: Nu vil hun skifte til en privatklinik

Jytta Hemme synes, det er ærgerligt, at den kommunale tandpleje har lange ventetider og ikke fungerer optimalt. Hun ville gerne beholde sine børn i den kommunale tandpleje, men hun føler, hun er nødt til at rykke dem til en privat klinik, fordi det er for usikkert, hvornår tandplejen ikke længere er bagud med indkaldelser og behandlinger. Foto: Amalie Hermansen
Jytta Hemme fra Glamsbjerg har to børn på fire og syv år, som altid har været tilmeldt den kommunale tandpleje. Men på grund af for meget ustabilitet og for lange ventetider, vil hun nu finde en privat tandklinik til sine børn.

Glamsbjerg: Egentlig mener Jytta Hemme fra Glamsbjerg, at det er rigtig godt, at den kommunale tandpleje findes. Hun har altid haft sine børn tilknyttet den kommunale tandklinik i Assens, fordi hun mener, at den har gode forudsætninger for at give børnene en god oplevelse med tandlægebesøg, fordi tandlægerne og tandplejerne er vant til at arbejde med børn.

Alligevel er hun ikke i tvivl om, at hun vil flytte sine to børn, en datter på fire år og en søn på syv år, til en privat tandlæge, når Assens Kommune i november åbner op for, at man kan skifte væk fra den kommunale tandpleje.

- For et halvt års tid siden stod jeg med den ældste af børnene, der siger, at han har ondt i den ene tand. Så derfor tager jeg kontakt til tandplejen, men jeg får at vide, at de ingen tider har, og i stedet får jeg numre på nogle private tandlæger, som vi må henvende os til, fortæller Jytta Hemme.

Annonce

Hun får hurtigt en tid ved Glamsbjergtandlægerne, der ordner det, som viser sig at være et hul i sønnens tand.

- Der er gået over et år, hvor vi ikke har fået indkaldelser overhovedet, og vi har ikke fået dem endnu. Så nu er det ved at være knap to år siden, at vi sidst har fået en indkaldelse til tandeftersyn, og man kan faktisk begynde at se på tænderne, at de trænger til en rensning, siger Jytta Hemme om sønnens tænder.

Langt bagud

Børnene i alderen 3-18 år i Assens Kommune skal indkaldes til tandeftersyn en gang hver 18. måned, men på grund af længerevarende problemer med at rekruttere tandlæger, er den kommunale tandpleje langt bagud med at få indkaldt børnene.

- Da jeg taler med den kommunale tandpleje, siger jeg, at det er gået op for mig, at det faktisk er lang tid siden, at min søn sidst har været til tandlæge, og der siger sekretæren til mig, at de er over et år bagud med at indkalde, fortæller Jytta Hemme.

Og det kan Jan Præstholm, direktør for Uddannelse, Børn og Familie i Assens Kommune, bekræfte.

- Vi har lige nu kun ansat en tandlæge en dag om ugen, og det kan slet ikke trække de behandlinger, der er behov for. Vi er mellem et halvt og et helt år bagud med indkaldelser, og der er også nogen, der er længere bagud end det, siger han og tilføjer, at Assens Kommune sætter alt ind for at ansætte en ledende overtandlæge samt tre fuldtidstandlæger inden for de næste måneder.


Nu er det ved at være knap to år siden, at vi sidst har fået en indkaldelse til tandeftersyn, og man kan faktisk begynde at se på tænderne, at de trænger til en rensning.

Jytta Hemme


Problematikken med manglende tandlæger i den kommunale tandpleje er langt fra ny, og derfor mener Jytta Hemme også, at Assens Kommune burde have løst problemet tidligere.

- Jeg mener absolut, at de skulle have handlet noget før, fordi vi nu står i en situation uden tandlæger. Og man har jo været opmærksom på problemet, siger hun.

Senest i 2018 skrev Fyens Stiftstidende, at den kommunale tandpleje var udfordret og manglede tandlæger.

Annonce

Venter på november

Oplevelsen med sønnens hul i tanden og fortsat ingen indkaldelse til den kommunale tandpleje gør, at Jytta Hemme vil rykke både datter og søn til en privatklinik, når det er muligt i november.

- Jeg bliver nødt til at vælge en anden tandlæge nu. Jeg går faktisk kun og venter på, at det bliver november, så jeg kan få børnene afsted til tandlæge. Der går simpelthen for lang tid. Jeg kan ikke sige, at det er den kommunale tandplejes skyld, at der nåede at komme et hul i tanden, men hvis jeg havde fået en indkaldelse til ham, kunne jeg måske have fået at vide, at vi skulle være mere opmærksomme, så det ikke havde udviklet sig til et hul, siger hun.

Den kommunale tandpleje

Den kommunale tandpleje tilbyder forebyggelse, regelmæssige undersøgelser og behandling af tandsygdomme. Der tilbydes sundhedssamtaler, når barnet er otte måneder og 20 måneder.

Når barnet fylder tre år, bliver det indkaldt til den første undersøgelse. Sidste undersøgelse ligger cirka et halvt år før den unges 18 års fødselsdag.

Børn og unge bliver undersøgt med cirka 18 måneders intervaller. I øjeblikket er tandplejen dog bagud med indkaldelser, og flere oplever derfor, at de ikke bliver indkaldt efter 18 måneder.

Det er muligt at foretage tandlægeskift en gang årligt. Valget skal foretages inden 1. december med virkning fra 1. januar. Det kan man gøre på www.tandplejen.assens.dk, hvor der er åbent for skift hele november måned.

Jytta Hemme mener ikke, at man helt skal droppe den kommunale tandpleje, men hun mener, at det er enormt vigtigt at få en indkaldelse i rette tid, når man er en travl børnefamilie.

- Det er rigtig vigtigt, fordi man har mange andre ting at tænke over. Jeg er bange for, at der er børn i nogle familier, der ikke vil komme afsted til tandlægen, og at det er noget, der bliver sprunget let og elegant over, fordi det ikke er alle, der tænker over, at det er lang tid siden sidste besøg, siger hun.

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Sport For abonnenter

Forbud mod "Go West", trælår og virvar - Mie Højlund og de orange må droppe turen til Ringkøbing

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Annonce