Annonce
Nordfyn

Jyske heste på Nordfyn: Pløjning med nostalgi

Smukt ser det ud, når de stærke, jyske heste trækker ploven gennem den fede muld. Foto: Magnus Harkjær

Både unge og gamle med interesse for den jyske hest mødes årligt på Lindøhoved.

Lindøhoved: Den jyske hest er stærk og sej, men ikke længere så vant til at arbejde. Det ses nogle gange, da entusiaster mødes lørdag til gammeldags pløjning hos gårdejer Jørgen Rasmussen på Lindøhoved. Nogle gange vil hestene ikke trække, andre gange begynder de at løbe med plov og mand slæbende efter sig.

Alligevel hygger entusiasterne, mens markens fede jord langsomt pløjes op af de stærke heste. 75-årige Jørgen Rasmussen har arrangeret pløjning de seneste 10 år på sine marker. Han er fascineret af den gamle form for pløjning, men må erkende, at hestene har været overflødige i dansk landbrug siden slutningen af 1950'erne.

- Det er fascinerende at få de store dyr til at lystre, og så er det nostalgisk. På min første plads i landbruget havde vi kun heste, fortæller han.

Egentlig kunne gårdens heste godt drive de 16 hektar landbrug på gården, men det ville være alt for tidskrævende i dag.

Også en del nysgerrige gæster kiggede forbi og kom tæt på de store heste, ja nogle prøvede endda selv kræfter med pløjningen.

Annonce
75-årige Jørgen Rasmussen fra Lindøhoved arrangerer pløjning med jyske heste på sin mark hvert år. I sit første job i landbruget var der ingen traktor, men kun heste. Derfor er det nostalgisk for ham at gå bag ploven igen. Foto: Magnus Harkjær
De jyske heste spiser 15-16 foderenheder om dagen. Hver enhed svarer til ét kilo korn, men hestene spiser mest af alt hø, da 15 kilo korn ville blive for meget for dem. Foto: Magnus Harkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce